Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Suojaa itsesi ja laitteesi parhailla tietoturvaohjelmilla

 

 

Aiheesta on uudempi opas uusine tietoineen ja latauslinkkeineen tällä -> Uudet tietoturvaohjelmat 2024 – lataa tai päivitä

 

 

 

Tietoturvaohjelmat ovat kaikkien netin käyttäjien perustusturva. Ilman niitä ei nettiä voi käyttää. Käyttöjärjestelmät ja kaikki netin palvelut lähtevät siitä, että tämä perusturva on kunnossa käyttäjien laitteissa. Miten se hoidetaan, siihen on erilaisia vaihtoehtoja. Toinen asia sitten on, mitä tietoturvaohjelmien lisäksi nykyisin tarvitaan. Tämäkin on aivan oleellinen asia tietoturvamme kokonaisuudessa. Se on myös siksi laaja kysymys, että kyberturvallisuutta käsitellään aivan omassa opasartikkelissaan. Tässä siis kokonaisuuden ensimmäinen osa eli Uudet tietoturvaohjelmat 2023.

 

Vaikka tieturvaohjelmat eivät enää kaikkia netin turvallisuuskysymyksiä yksin ratkaisekaan, ovat ne silti entistäkin tärkeämpiä. Virusten ja haittaohjelmien kuormitus on jatkuvasti kasvussa. Mukaan tulee uusia elementtejä sekä suojauksien läpäisemiseen että hyökkäysten torjumiseen. Ohjelmallinen tietoturva voidaan toteuttaa eri tavoin. Lisäksi on käytettävissä ohjelmia ja palveluita, jotka täydentävät omaa suojaustamme. Tai mitä tehdä jos vahinko on jo tapahtunut?

 

Päivitä tietoturvaohjelmat

Kaikista tärkeintä on että nyt käytössä olevat tietoturvaohjelmat pidetään päivitettyinä. Ne voidaan päivittää samoiksi joita on käyttänyt aikaisemmin tai valita uusia apulaisia. Kummassakin tapauksessa Neptunetin Uudet tietoturvaohjelmat 2023 listaus ohjeineen on hyödyllinen ja ajan tasalla oleva tietolähde.

 

Miten perusturva koostuu

Tietoturvan runko on ajan tasalla oleva ja hyvin toimiva virustorjuntaohjeloma. Se sisältyy tärkeimpänä osana kaikkiin tietoturvakokonaisuuksiin. Perusturvan saa aikaan käyttämällä virustorjuntaa ja täydentämällä sitä muilla turvaohjelmilla. Käyttämällä tieturvapakettia saa kaikki nämä ominaisuudet helpommalla ja yhtenä kokonaisuutena.

Meille käyttäjille on rahanarvoista tietoa se, että merkkituotteiden eri hintaisissa tietoturvapaketeissa on sama virustorjuntaohjelma. Siten esim. paketin kalliimpi hinta ei aiheudu sen virustorjunnan paremmasta tehokkuudesta vaan paketin muista lisäominaisuuksista. Myös merkkituotteiden erilliset virustoimintaohjelmat ovat samoja, mitä ne tietoturvapaketteihinkin sijoittavat.

Tietoturvaohjelmien hintojen eroon vaikuttaa myös käyttölisenssien määrä. Virustorjuntaohjelma on usein vain yhteen koneeseen kun laajemman tietoturvapaketin voi saada useampaan, usein suojaus kolmeen laitteeseen, tarjouksina voi olla myös lisäasennuksia.

 

Ajat tiukentuneet – ole tarkka talousasioissa

Tietoturvaohjelmiakin kannattaa nykyisin tarkastella yhä tarkemmin myös taloudellisuuden kannalta. Miten saa rahoilleen parhaan vastineen? Hinta ja tehokkuus eivät tällä sektorilla kulje käsi kädessä. Rahalla saa käyttömukavuutta ja ehkä merkkituotteina nimekkäämpiä tietoturvapaketteja. Kuitenkin aivan samoja kalliimpien pakettien ominaisuuksia voi saada jonkin toisen merkkituotteen avulla huomattavasti halvemmalla. Kun virusten ja haittaohjelmien torjunnan eli perusominaisuuden kannalta paketit ovat varsin lähellä toisiaan, on aiheellista tutkia entistä tarkemmin mitä ne maksavat. Lisäksi hyvä perinteinen neuvo on; hanki ominaisuuksiltaan vain sellaista mitä tarvitset.

 

Tietoturvapaketit tänään

Markkinoilla olevat tietoturvapaketit ovat tänään tehokkaita ja toimivia. Kaikki ne hoitavat virustorjunnan kiitettävästi, eikä niitä voi sen tehokkuuden mukaan asettaa paremmuusjärjestykseen. Testeissä ja vertailuissa tutkitaan käyttöominaisuuksia, jotka ovat tuotteissa erilaisia. Lisäksi meillä käyttäjillä on erilaisia tottumuksia ja vaatimuksia. Yksityiskohtia on niin paljon, että vain kukin itse vertailemalla voi päätyä omaan valintaan.

Yksi pakettien yleisiä ominaisuuksia on nykyisin myös VPN (Virtual Private Network). Se on virtuaalinen erillisverkko, joka avulla netin käyttäjä voi parantaa merkittävästi yksityisyyden suojaansa. VPN salaa laitteen verkkoyhteyden sekä estää hakkereita ja urkintaa. Se on saatavissa myös erillisinä palveluina. Huomaa, että vaikka VPN on hyödyllinen, se ei ratkaise kaikkia netin käytön turvaongelmia. Se on parhaimmillaan julkisissa verkoissa ja matkailukäytössä.

  

 

Uudet tietoturvaohjelmat (2023)

1. Tietoturvaohjelmat

Kuluneen vuoden aikana ei tunnettujen tietoturvapakettien keskinäiseen vertailuun ole tullut paljonkaan muutoksia. Ne sisältävät kaiken sen mitä ohjelmallisesti hyvään tietoturvaan tarvitaan. Suositut ovat edelleenkin suosittuja. Käytännössä on ilmeistä, että kautta maailman tiukentunut taloustilanne tulee yksityishenkilöiden kohdalla vaikuttamaan kalliimpien tuotteiden ja versioiden menekkiin.

Maailmalla vertaillaan tietoturvapaketteja keskenään. Niitä asetetaan jopa paremmuusjärjestykseen. Samalla voi huomata, että eri sivustot ja asiantuntijat painotavat erilaisia ominaisuuksia, jolloin paremmuusjärjestys – jos sellaisesta voi edes puhua – on aina erilainen. Täällä Neptunetissä tarkastelemme paketteja niiden yleisten tietojen valossa, mutta lisäksi myös Suomen omien markkinoiden kannalta. Ulkomaissa listauksissa on myös tietoturvapaketteja, jotka ovat meillä täysin tuntemattomia. Ainahan voi niitäkin kokeilla, mutta eiköhän tarpeeksi vaihtoehtoja löydy jo käyttämistämme softista.

Listojen kärjessä ovat useimmiten Norton, Bitdefender, Mc Affee, Kaspersky, Trend ja Avast. Neptunetin listaus tehdään nimenomaan Suomea varten ja meidän olosuhteisiimme. Siinäkin ne ovat mukana. Lisäksi tulee muitakin kuten kotimainen F-Secure. Seuraavaksi ennen latausklinkkejä kommentoimme muutamia listattuja. Monilla tietoturvataloilla on myös tutkimustoimintaa ja hyödyllistä turvatietoa jaettavaksi, myös maksuttomia lisäpalveluita.

Kaikista tietoturvapakeista saa yleensä 30 päivän mittaisen kokeiluajan. Kannattaa käyttää, jos etsii esim. uutta turvapakettia. Vasta ohjelmaa ja sen ominaisuuksia käyttämällä tietää, onko tämä se oikea minulle ja perheelle.

 

Tämän listauksen taustoja

Kotikäyttöön ja pienille yrityksille
Listauksemme on tarkoitettu tietoturvatuotteiden kotikäyttöön ja pienille yrityksille. Samoista linkeistä voi päästä myös erityisesti yrityksille ja yhteisöille tarkoitettuihin tuotteisiin.

Suomenkielisyys
Kaikki suomenkieliseksi saatavat paketit on merkitty tunnuksella S).

Norton
Uusien tietoturvaohjelmien listoilla on yleensä kärjessä Symantecin Norton. Lisäksi sen kohdalla korostetaan, että se on myös kallein vaihtoehto. Suojaus on varmasti niin täydellinen miksi sen ohjelmallisesti saa, mutta edullisemmin vastaavantasoisia ominaisuuksia on saatavissa muillakin merkkituotteilla. Lisäksi sen virusskannausta pidetään raskaana.

F-Secure
Ulkomaisista listauksista riippumatta on meille kotimainen F-Secure tuttu ja läheinen vaihtoehto. Sen kaikki tukipalvelut ovat myös suomenkielisiä. Tarjolla voi olla myös tuotetarjouksia, tarkista.

Bitdefender
Yksi parhaista on kaikissa listauksissa Bitdefender. Sen kohdalla on huomattava, että siitä ei ole suomenkielistä esittelyä eikä ohjelma käänny suomeksi. Jos kielikysymys ei ole oleellinen, niin Bitdefender on sekä tehokas että taloudellinen vaihtoehto.

Kaspersky
Tämä turvatalo on viime aikoina ollut otsikoissa venäläisen alkuperänsä takia. Yhtiöllä on toimipisteitä myös Euroopassa. Sen turvaohjelmat ovat kaikissa selvityksissä parhaita jos ei aivan kaikkein parhaat. Sillä on myös laajaa tutkimustoimintaa ja käyttäjien tietomateriaalin tuotantoa, myös suomenkielistä. On epäilty, että yhtiöllä olisi kytköksiä tietojen luovuttamiseen Venäjän hallinnolle. Sellaisesta ei ole kuitenkaan missään päin maailmaa havaittu merkkejä. Turvatalo on osallistunut myös venäläisten hakkerien poistamiseen siinä missä muutkin. Siten jää jokaisen käyttäjän omaan harkitaan ja asioiden asettamiseen tärkeysjärjestykseen, käyttääkö Kasperskyn tuotteita vai ei.

 

Esittelyt eri laitteisiin

Tietoruvan muodot ja esittely on suurimpien turvatalojen osalta muuttunut aikaisemmista. Nyt esitellään ja tarjotaan PC- , Mac, Anbroid ja iOS laitteisiin tarkoitettuja ratkaisuja alkaen virustorjunnasta ja ulottuen monipuolisempiin, aikaisempia paketteja (Internet Security Suites) vastaaviin kokonaisuuksiin. Yhteistä listauksemme kohteille on, että ne ovat maksullisia. Maksuttomille virustorjunnoille on listauksessamme jäljempänä oma erillinen osionsa.

Älä käytä enää vanhan listauksen latauslinkkejä, tässä ovat uusimmat. Listaukseen S) -merkityt saa suomeksi.

 

S) Norton ohjelmistot, myös puhelimiin, suomenkielinen esittely

S) F-Secure, F-Secure SAFE -tietoturva, myös aikaisempien tuotteiden uusimien, suomenkielinen esittely

S) McAfee Total Protection, eri vaihtoehtoja, suomenkielinen esittely

S) Avast Premium Securty, suomenkielinen esittelysivusto

 S) Eset, kevyenä ohjelmana toimii vanhemmissakin koneissa, eri vaihtoehtoja, suomenkielinen esittely

 S) Kaspersky tietoturvatuotteet, eri vaihtoehtoja, suomenkielinen esittely josta aukeavat myös tarkemmat tiedot suomeksi

 Bitdefender, eri vaihtoehtoja, esittely ja tiedot englanniksi

 Trend Micro, eri vaihtoehtoja, esittely ja tiedot englanniksi

 

Tietoturvataloilla voi olla myös maksuttomia versiota erilaisista tietoturvan apuohjelmista ja työkaluista. Niitä voi kuka tahansa käyttää, vaikka ei olisikaan asiakas. Sellaisia ovat esim. maksuttomat online skannerit, joista listaus jäljempänä. Tässä esimerkin vuoksi F-Securen maksuttomat työkalut.  Myös tietoa turvauhista sekä niiden torjumisesta kuten F-Secure: Tietoturvauhkien Top 5 suomeksi.

 

2. Online virusskannaus

Tämä on suositeltava ja maksuton toimenpide jos hiukankin epäillee, että koneessa voisi olla jotakin outoa. Tai esimerkiksi haittaohjelma, jota ei varsinainen virustorjunta ole poistanut. Tietoturvatalot ovat kehittäneet näitä maksuttomia palveluitaan ja liittäneet mukaan uusia työkaluja. Taustana on, että kun skannerit osoittavat hyvää toimintaa pääsevät turvatalot samalla kertomaan muista tuotteistaan. Online skannerit asentavat pienen apuohjelman koneeseen, joka sitten osallistuu skannaukseen.

 

Maksuttomia palveluita

F-Secure Online Scanner, suomeksi

ESET Free Online Scaner, ohjeet suomeksi

Norton Power Eraser tehopoistaja suomeksi

Trend Micro HouseCall – Free Online Virus Scan, englanniksi

Panda Cloud Cleaner, pilvitekniikkaa käyttävä haittaohjelmien skanneri, englanniksi

Virus Total, kätevä yhden tiedoston (max. 128 Mb) sekä URL osoitteen skannaus

 

3. Maksuttomat virustorjuntaohjelmat

Myös näillä on tiukka keskinäinen kilpailu ja tehokkuus hyvä. Pilvitekniikkaa käyttävien tietokanta on pilvessä aina ajan tasalla. Muut kannattaa päivittää heti latauksen yhteydessä. Maksuttomilla virustorjujilla voi olla myös maksullisia täydennettyjä versioita. Jotkin maksuttomat virustorjujat esittävät käyttäjilleen mainoksia (esim. Panda Dome). Niissä mainostetaan maksullisia versioita ja niiden tuomia lisäominaisuuksia tai esitetään niiden hintatarjouksia.

Näissä linkeissä on tietoja myös maksullisista vaihtoehdoista ja muista työkaluista.

Kaspersky Security Cloud, pilvipohjainen (myös VPN), suomenkielinen esittely

Avast Free Antivirus, pilvipohjainen, suomenkielinen

Avira Free Antivirus

Panda Dome, (aikaisemmin Panda Cloud Antivirus), pilvitekniikalla toimiva, mainostuettu

TotalAV Free Antivirus, mainostuettu

AVG Free Antivirus, mainostuettu

Vaihtoehto koneessa;
Microsoft Defender, maksuton, sisältyy Windows 10 ja 11, ei tarvitse edes asentaa, pilveä käyttävä. Ohjelma kytkeytyy automaattisesti päälle, jos koneessa ei ole muuta virustorjuntaa. Muut torjujat puolestaan poistavat sen käytöstä. Tarkemmin -> täällä.

 

Tietoturvan pika-apu

Entä sitten, jos tuntuu siltä, että jotakin on jo tapahtunut? Ensimmäinen ohje on, että ota asia rauhallisesti, bee cool. Selvitetään asia ja korjataan se, jos jotakin on vialla. Muista myös, että vastaamme lukijoiden yksilöllisiin kysymyksiin. Kysy sähköpostipalvelussamme ->

Näillä pääsee hyvin alkuun turvaongelmia selvitettäessä:

Outoa toimintaa koneessani? Onko tietokoneesi hakkeroitu tai kaapattu.

Mitä tehdä jos koneessa on virus tai epäilee sitä. Virus koneessa!

Mitä tehdä, jos virustorjunta ei toimi tai jokin estää sen. Virusten löytäminen ja poisto muistitikulla tai CDllä.

Tee uusi tarkistus ajamalla online virusskanneri – maksuton palvelu. Esitelty edellä kodassa 2. Online virusskannaus.

 

* * * *

Tietoturvakatsaus 2023 – kyberturvallisuus

Tässä uudet Tietoturvaohjelmat 2023 eli perusturva netissä liikkumiseen. Mitä tarvitaan perusturvan lisäksi – Tietoturvaohjelmat 2023 osa 2 eli Tietoturvakatsaus vuodelle 2023 on luettavissa -> täällä.

 

 

Lisää tärkeää turvallisuustietoa

 

Kun digimaailman uhat muuttuvat niin myös tietoturva kehittyy. Neptunetissä esitellään ohjelmaryhmiä ja ohjelmia, jotka liittyvät tietoturvaan. Tässä linkkejä muutamiin. Sisältö laatikosta löytyy lisää.

Mitä ovat kyberhyökkäys ja kyberturvallisuus

 

Mitä ovat verkkohuijaukset – yleisimmät verkkohuijaukset

 

Miten tehdä sähköpostista turvallisempi

 

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti

 

 

 

Tagit: , , , , , , , ,