Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Toimivat tietoturvaohjelmat suojaavat itsesi ja laitteesi

 

 

 

Nettiturvallisuus on maailmassa yhä tiukemmalla. Tässä oppaassa esitellään parhaat tietoturvaohjelmat vuodelle 2024. Ne ovat kaikkien netin käyttäjien perustusturva. Lisäksi tarvitsemme muutakin tietoa ja varautumista netin käyttöön; kyberturvallisuutta. Siitä kerrotaan Neptunetissä erikseen. Ovatko tietoturvaohjelmat jotenkin muuttuneet? Tässä uusinta tietoa omien valintojen perustaksi.

 

Tietoturvataloilla on kova kilpailu keskenään. Se on johtanut siihen, että turvaohjelmia ei enää voi asettaa paremmuusjärjestykseen niiden toiminnan tehokkuuden kannalta. Ne kaikki toimivat tehtävässään hyvin. Nyt kilpaillaan ja saadaan aikaan jonkinlaisia eroja käyttöominaisuuksissa ja lisätoiminnoissa. Tietysti maksullisten hinta on edelleenkin asia, johon myös pitäisi kiinnittää huomio.

Pelkät tietoturvaohjelmat eivät enää kaikkia netin turvakysymyksiä ratkaise, mutta silti ne ovat entistäkin tärkeämpiä. Virusten, haittaohjelmien ja huijausten kuormitus on jatkuvasti kasvamassa. Ohjelmallinen tietoturva voidaan toteuttaa eri tavoin. Pidä suojaus kunnossa ja käytä tarvittaessa lisävarmistuksia.

 

Päivitä tietoturvaohjelmat

On tärkeätä, että nyt käytössä olevat tietoturvaohjelmat pidetään päivitettyinä. Ne voidaan päivittää samoiksi joita on käyttänyt aikaisemmin, valita uusia apulaisia tai täydentää entisiä uusilla tavoilla. Tämä Uudet tietoturvaohjelmat 2024 listaus ohjeineen on ajan tasalla oleva tietolähde.

 

Mitä perusturvaan kuluu

Sen runko on hyvin toimiva virustorjuntaohjeloma. Tämä sisältyy tärkeimpänä osana kaikkiin tietoturvakokonaisuuksiin. Perusturvan saa aikaan käyttämällä virustorjuntaa ja täydentämällä sitä muilla turvaohjelmilla. Käyttämällä maksullista tietoturvapakettia saa kaikki nämä ominaisuudet helpommalla ja yhtenä kokonaisuutena.

Hyvän virustorjunnan saa aikaan maksuttomillakin ohjelmilla. Mutta jos haluaa lisäominaisuuksia ja kaikki yhtenä kokonaisuutena, tarvitaan maksullinen tietoturvapaketti.

 

Tietoturvapakettien erot

Rahanarvoista tietoa on se, että eri hintaisissa tietoturvapaketeissa on sama virustorjuntaohjelma. Siten paketin kalliimpi hinta ei aiheudu sen virustorjunnan paremmasta tehokkuudesta vaan paketin muista ominaisuuksista. Edelleen myös merkkituotteiden erilliset virustoimintaohjelmat ovat samoja, joita niiden tietoturvapakettiinkin kuuluu.

Tietoturvapakettien hintojen erilaisuuteen vaikuttaa myös käyttölisenssien määrä. Virustorjuntaohjelma on usein vain yhteen koneeseen kun laajemman tietoturvapaketin voi saada useampaan, usein kolmeen laitteeseen, tarjouksissa voi olla myös lisäasennuksia.

Kun virusten ja haittaohjelmien torjunnan eli perusominaisuuden kannalta paketit ovat varsin lähellä toisiaan, kannattaa tutkia entistä tarkemmin mitä ne maksavat. Lisäksi hyvä perinteinen neuvo on; hanki ominaisuuksiltaan vain sellaista mitä tarvitset. Rahalla saa käyttömukavuutta ja ehkä merkkituotteina nimekkäämpiä tietoturvapaketteja. Kuitenkin aivan samoja kalliimpien pakettien ominaisuuksia voi saada jonkin toisen merkkituotteen myötä huomattavasti halvemmalla.

 

Tietoturvapaketit tänään

Kaikki ne hoitavat virustorjunnan kiitettävästi, eikä niitä voi sen tehokkuuden mukaan asettaa paremmuusjärjestykseen. Testeissä ja vertailuissa tutkitaan käyttöominaisuuksia, jotka ovat tuotteissa erilaisia. Vieressä kuva osasta sivuston comparedandreviewed  listaamista erilaisista ominaisuuksista. Klikkaa kuva näkymään. Lisäksi meillä käyttäjillä on omia tottumuksia ja vaatimuksia. Yksityiskohtia on niin paljon, että vain kukin itse vertailemalla voi päätyä omaan valintaan.

VPN (Virtual Private Network) on virtuaalinen erillisverkko, joka avulla netin käyttäjä voi parantaa merkittävästi yksityisyyden suojaansa. Se voi sisältyä myös tietoturvapakettiin ja on satavissa erillisinä palveluina myös useilta tietoturvataloilta. VPN salaa laitteen verkkoyhteyden sekä estää hakkereita ja urkintaa. Huomaa, että vaikka VPN on hyödyllinen, se ei ratkaise kaikkia netin käytön turvaongelmia. Se on parhaimmillaan julkisissa verkoissa ja matkailukäytössä.

 

 

Uudet tietoturvaohjelmat (2024)

Seuraavassa listataan ensiksi tietoturvaohjelmat yleensä. Siihen kuuluvat sekä maksulliset virustoruntaohjelmat että tietoturvapaketit. Ne liittyvät toisiinsa, koska paketeissa on sama virustorjunta kuin erikseenkin ostetuissakin. Seuraavaksi estellään online-virusskannaus. Ja lopuksi maksuttomat virustorjuntaohjelmat, joilla on myös runsaasti käyttäjiä.

1. Tietoturvaohjelmat

Niiden kilpailu on tiukkaa, mistä on hyötyä meille käyttäjille. Päättymässä olevan vuoden 2023 aikana ei niiden yleiseen kilpailuasemaan ole tullut suuria muutoksia. Listojen kärjessä ovat useimmiten Norton, Bitdefender, Kaspersky, Mc Affee, Trend ja Avast. Neptunetin listaus tehdään nimenomaan Suomea varten ja meidän olosuhteisiimme. Siinäkin ne ovat mukana. Lisäksi tulee muitakin kuten kotimainen F-Secure. Monilla tietoturvataloilla on myös tutkimustoimintaa ja hyödyllistä turvatietoa jaettavaksi, myös maksuttomia lisäpalveluita.

 

Esittelyt eri laitteisiin

Tietoruvan muodot ja esittely on suurimpien turvatalojen osalta ajan mittaan muuttunut. Nyt esitellään ja tarjotaan eri laiteisiin tarkoitettuja ratkaisuja alkaen virustorjunnasta ja ulottuen monipuolisin tietoturvapaketteihin (Internet Security Suites). Yhteistä listauksemme kohteille on, että ne ovat maksullisia. Maksuttomille virustorjunnoille on listauksessamme jäljempänä oma erillinen osionsa.

 

 

Tämän listauksen taustoja

Kotikäyttöön ja pienille yrityksille

Listauksemme on tarkoitettu tietoturvatuotteiden kotikäyttöön ja pienille yrityksille. Samoista linkeistä voi päästä myös erityisesti yrityksille ja yhteisöille tarkoitettuihin tuotteisiin.

Suomenkielisyys

Kaikki suomenkieliseksi saatavat paketit on merkitty tunnuksella S).

Norton

Uusien tietoturvaohjelmien listoilla on usein kärjessä Norton, ei silti aina. Vaikuttaa myös siltä, että tietoturvatalo on tarkistanut hintojaan ja sillä on usein edullisia tarjouksia.

F-Secure

Ulkomaisista listauksista riippumatta on meille kotimainen F-Secure tuttu ja läheinen vaihtoehto. Myös muualla sen arvostus on kohonnut.  Sen kaikki tukipalvelut ovat myös suomenkielisiä. Tarjolla voi olla myös tuotetarjouksia, tarkista.

Kaspersky

On maailmalla osoittautunut entistä kiinnostavammaksi ja luotettavaksi. Tämä turvatalo oli pari vuotta sitten otsikoissa venäläisen alkuperänsä takia. Yhtiöllä on toimipisteitä myös Euroopassa. Sen turvaohjelmat ovat kaikissa testeissä parhaita jos ei aivan kaikkein parhaat. Sillä on myös laajaa tutkimustoimintaa ja käyttäjien tietomateriaalin tuotantoa, myös suomenkielistä. Missään päin maailmaa ei ole havaittu merkkejä, että yhtiöllä olisi kytköksiä tietojen luovuttamiseen Venäjän hallinnolle. Turvatalo on osallistunut myös venäläisten hakkerien poistamiseen siinä missä muutkin.

Bitdefender

Yksi parhaista on kaikissa listauksissa Bitdefender. Sen kohdalla on huomattava, että siitä ei ole suomenkielistä esittelyä eikä ohjelma käänny suomeksi. Jos kielikysymys ei ole oleellinen, niin Bitdefender on sekä tehokas että taloudellinen vaihtoehto.Tietoturvapaketit

Meillä Suomessa ovat hiukan eri merkkituotteet suosittuja kuin muulla maailmassa. Ulkomaissa testeissä ja listauksissa on myös meillä täysin tuntemattomia paketteja. Tietysti voi niitäkin kokeilla, mutta eiköhän tarpeeksi vaihtoehtoja löydy jo käyttämistämme softista.

Tietoturvapakeille saa yleensä 30 päivän kokeiluajan. Sitä kannattaa käyttää, jos etsii esim. uutta turvapakettia. Vasta pakettia käyttämällä tietää parhaiten, onko tämä se oikea minulle ja perheelle.

Älä käytä enää vanhan listauksen latauslinkkejä, tässä ovat uusimmat. Listaukseen S) -merkityt saa suomeksi.

 

S) Norton ohjelmistot, myös puhelimiin, suomenkielinen esittely

S) F-Secure, kaikki turvaohjelmat, suomenkielinen esittely

S) Kaspersky tietoturvatuotteet, suomenkielinen esittely josta aukeavat myös tarkemmat tiedot suomeksi

S) McAfee Total Protection, eri vaihtoehtoja, suomenkielinen esittely

S) Avast Premium Securty, suomenkielinen esittelysivusto

S) Eset, kevyenä ohjelmana toimii vanhemmissakin koneissa, eri vaihtoehtoja, suomenkielinen esittely

Bitdefender,  eri vaihtoehtoja, esittely ja tiedot englanniksi

Trend Micro,  eri vaihtoehtoja, esittely ja tiedot englanniksi

 

Tietoturvataloilla voi olla myös maksuttomia versiota erilaisista tietoturvan apuohjelmista ja työkaluista. Niitä voi kuka tahansa käyttää, vaikka ei olisikaan asiakas. Sellaisia ovat esim. maksuttomat online skannerit, joista listaus jäljempänä. Muista tässä esimerkin vuoksi F-Securen maksuttomat työkalut. Turvataloilla on myös tietoa turvauhista ja niiden torjumisesta kuten F-Secure: Tietoturvauhkien Top 5 suomeksi.

 

2. Online virusskannaus

Tämä on suositeltava ja maksuton varmistus jos hiukankin epäilee, että koneessa voisi olla jotakin outoa. Tai esimerkiksi haittaohjelma, jota ei varsinainen virustorjunta ole poistanut. Tietoturvatalot ovat kehittäneet näitä maksuttomia palveluitaan ja liittäneet mukaan uusia työkaluja. Taustana on, että kun skannerit osoittavat hyvää toimintaa pääsevät turvatalot samalla kertomaan muista tuotteistaan. Online skannerit asentavat pienen apuohjelman koneeseen, joka sitten osallistuu skannaukseen.

Maksuttomia palveluita

F-Secure Online Scanner,  suomeksi

ESET Free Online Scaner,  ohjeet suomeksi

Norton Power Eraser  tietoturvauhkien tehopoistaja suomeksi

Trend Micro HouseCall – Free Online Virus Scan, englanniksi

Panda Cloud Cleaner, pilvitekniikkaa käyttävä virusskanneri, englanniksi

Virus Total,  kätevä yhden tiedoston (max. 128 Mb) sekä URL osoitteen skannaus

 

3. Maksuttomat virustorjuntaohjelmat

Myös näillä on tiukka keskinäinen kilpailu ja tehokkuus hyvä. Pilvitekniikkaa käyttävien tietokanta on pilvessä aina ajan tasalla. Muut kannattaa päivittää heti latauksen yhteydessä. Maksuttomilla virustorjujilla voi olla myös maksullisia täydennettyjä versioita. Jotkin maksuttomat virustorjujat ovat mainostuettuja (esim. Panda Free Antivirus). Niissä mainostetaan maksullisia versioita ja niiden tuomia lisäominaisuuksia tai esitetään niiden hintatarjouksia.

Näissä linkeissä on tietoja myös maksullisista vaihtoehdoista ja muista työkaluista.

Kaspersky Security Cloud,  pilvipohjainen (myös VPN), suomenkielinen esittely

Avast Free Antivirus, pilvipohjainen, suomenkielinen

Avira Free Antivirus

Panda Free Ativirus, pilvitekniikalla toimiva, mainostuettu

TotalAV Free Antivirus

AVG Antivirus Free, mainostuettu

Vaihtoehto koneessa

Microsoft Defender, maksuton, sisältyy Windows 10 ja 11, ei tarvitse edes asentaa, pilveä käyttävä. Ohjelma kytkeytyy automaattisesti päälle, jos koneessa ei ole muuta virustorjuntaa. Muut torjujat puolestaan poistavat sen käytöstä. Tarkemmin -> täällä.

 

Jos virustorjunta ei toimi

Saattaa olla, että virustorjunta ei toimi tai jokin estää sen. Silloin tarvitaan virusten löytämistä ja poistoa muistitikulla tai CDllä. Siitä on selostus täällä → Virusten löytäminen ja poisto muistitikulla tai CDllä

 

Tietoturva vuotanut?

Entä sitten, jos tuntuu siltä, että jotakin on jo tapahtunut? Ensimmäinen ohje on, että ota asia rauhallisesti. Muista online skannerit ja tietoturvaohjelmien palvelut. Selvitetään asia ja korjataan se, jos jotakin on vialla. Muista myös, että vastaamme lukijoiden yksilöllisiin kysymyksiin, myös tietoturvasta. Kysy sähköpostipalvelussamme ->

 

Näitä voit tarvita turvaongelmia selvitettäessä:

Outoa toimintaa koneessani? Onko tietokoneesi hakkeroitu tai kaapattu

Mitä tehdä jos koneessa on virus tai epäilee sitä. Virus koneessa! 

Tee uusi tarkistus ajamalla online virusskanneri – maksuton palvelu. Esitelty edellä kodassa 2. Online virusskannaus

 

 

Lisää tärkeää nettitietoa

Kun digimaailman uhat muuttuvat niin myös tietoturva kehittyy. Neptunetissä esitellään ohjelmaryhmiä ja ohjelmia, jotka liittyvät tietoturvaan. Tässä linkkejä muutamiin. Sisältö laatikosta löytyy lisää.

Mitä ovat kyberhyökkäys ja kyberturvallisuus

Miten tehdä sähköpostista turvallisempi

 

Mitä ovat verkkohuijaukset – yleisimmät verkkohuijaukset

 

Miten säästää netin kustannuksissa

 

Tagit: , , , , , ,