Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Toimiiko tietokoneen RAM-muisti

 

 

Resurssienvalvonta-Muisti Win8

Yleisesti tiedetään, että tietokoneen RAM-muistit ovat nopeita.  Tietokoneiden myyjien mainosväki on tehnyt selväksi, että ne ovat tärkeitä.  Mihin niitä sitten tarvitaan ja miksi ne ovat tärkeitä?  Voiko niihin tulla vikoja?

 

 

 

Tietokoneet ovat nopeutuneet niistä ajoista, jolloin merkittävämpi osuus oli näennäismuistilla eli virtuaalimuistilla.   Tämä oli kiintolevyllä oleva tila, jota kone käytti myös työmuistikseen. Kun RAM muisti (Random Access Memory) oli paljon nopeampaa siirryttiin käyttämään mieluummin sitä kovasti hitaan kiintolevylle väliaikaisesti tallentuvan asemesta.  Nykyisin tavoitteena on, että RAM riittää kaikkeen mitä koneella tehdään, jolloin hidasta virtuaalimuistia ei tarvita lainkaan käyttöön.

Koska RAM on nopeampaa, niin voi helpostikin syntyä käsitys, että kone on sitä nopeampi mitä enemmän siinä on RAMmia.  Tällä argumentilla ilmeisesti pyritään myymään kalliimpia koneita (joissa enemmän muistia).  Asian selvittämiseksi täytyy ensin kuvailla, mihin RAMmia tarvitaan.

Nykyisissä koneissa on nopeaa RAM-muistia vähintään 2 GB.  Läppäreissä ja vastaavissa yleensä ainakin 2-4 GB.  Pöytäkoneiden muisti on halvempaa ja siksi niissä on sitä yleensä 4-8, jopa 16 GB ja vieläkin enemmän. Muistin tarve ja käyttö riippuu ratkaisevasti siitä, mitä koneella tehdään. Ja vielä tarkentaen, mitä koneella tehdään samanaikaisesti.

Kun esim. läppäreillä yleensä tehdään vain lähinnä perustoimintoja, on tuo 4 GB aivan riittävä. Windows käyttää muistia n. 1 -1,4 GT.  Mutta jos samanaikaisesti Windowsin tai muun käyttöjärjestelmän lisäksi on avoinna useiden selaimien ruutuja ja lisäksi tehdään vaikka videon editointia tai 3 D mallinnusta, niin 2-4 GB ei riitä.  Silloin tarvitaan vähintään 16 GB ja mielellään vielä ene->mmän.

Asiaa on käsitelty myös neptunetin artikkelissa ->Onko koneessa muistia riittävästi?

Tästä samanaikaisesti auki olevien vaativien ohjelmien käytöstä tietävät ne, jotka sellaisia käyttävät.  Siksi normaalikäyttöön riittää hyvin se määrä, joka on yleisesti merkkikoneissa tarjolla.  Koska muistin määrä ei tee konetta mitenkään nopeammaksi (voi tuntua siltä, mutta mittaus näyttäisi toista), niin ei ole mitään syytä tavalliseen käyttöön investoida muistien määrään. Mieluummin vaikka nopeampaan prosessoriin tai SSD-kiintolevyyn.

LISÄYS

Muistin ylikuormitus

Viime aikoina (2019) on Microsoft todennut, että monet sovellukset käyttävät vikatapauksissa muistia likaa tai jatkuvasti.  Sanovat jopa yleisimmäksi Windowsin häiriöksi.  Sovellukset saavat itse päättää, paljonko muistia ne varaavat.  Ja kun niihin vielä tulee vikoja, niin seurauksena on muistin ylikuormitus.  Siksi on erityisen tärkeätä tutkia Resurssienvalvonnalla onko siellä muistia liikaa kuormittavia tai jumittavia toimintoja.

 

Paljonko RAMmia käytössä?

Jokainen voi itse todeta, paljonko kone käyttää muistia.  Se on nähtävissä Windowsin Resurssienvalvonnassa.  Sinne pääsee kirjoittamalla esim. hakuruutuun Resurssienvalvonta (Win 7).  Siellä on useampi välilehti.  Tietoja muistin käytöstä näyttää välilehti Muisti.  Siitä näkee mm. paljonko fyysistä muistia on käytössä prosentteina ja määränä, paljonko käytettävissä sekä asennetun muistin määrän.

Win 8.1ssä ei hakutoiminto yleensä löydä suoraan resurssienvalvontaan.  Varmimmin sinne pääsee polkua Ohjauspaneeli – Valvontatyökalut – Resurssienvalvonta.  Avautuvasta taulukosta löytyy alkutekstin jälkeen pienellä sinisellä tekstillä Avaa Resurssienvalvonta. Artikkelin otsikkokuvassa on muistin käyttötietoja Win 8.1ssä, klikkaa kuva näkyviin. 

Win 10ssä puolestaan taas toimii hakutoiminto kunnolla kuten seiskassakin, välilehti Muisti.

Muutamat analyysiohjelmat näyttävät myös muistin määrän ja BIOSin latauksen POST-vaiheessa se näkyy, jos kone BIOSin latauksen näyttää.

 

Muistin viat ja testaus

Muistikampoja pöytäkoneessaMemtest ohjelmat
 
Muistikampojen RAM-muisti ei ole liikkuva koneen osa.  Siitä huolimatta siihen voi tulla vikaa, tai joissakin tapauksissa voi olla jo alun alkaen.  Mistä sen huomaa?

Kun oma muistimme pätkii, niin sen kyllä huomaa.  Samoin on tietokoneenkin työmuistin kohdalla.  Häiriöt vain voivat olla mitä erilaisimpia.  Tavallisia ovat videoiden ja ohjelmien tai koneen pysähtelyt, koneen hidastuminen, siniset ruudut, virhesanomat ja koneen sulkeutuminen itsestään.  Ajan mittaan viat yleensä pahenevat entistään sillä katkenneista toiminnoista kertyy virheellistä tietoa koneeseen.

RAM-muisteja voidaan testata ja varmistaa niiden virheetön toiminta.  Tai selvittää missä muistikammassa on vikaa.  Tähän on käytettävissä erilaisia softia, jopa Windowsissakin on yksinkertainen työkalu. Kaikki ne jotka tehdään koneen ollessa käynnissä – eli koneen käyttäessä muisteja – ovat epäluotettavia.  Ainoa varma tapa on testata muistit kun käyttöjärjestelmä eikä mikään muukaan ohjelma ole käytössä.  Tällaiset luotettavat keinot tarjoavat ainoastaan Memtest-ohjelmat.  Testaa muistit Memtestillä, niistä on uusi tarkempi kuvaus ->täällä

 

Tiedot muistikammoista

Koneen emolevy on tarkka siitä, millaista muistia siihen asennetaan.  Vääränlainen estää koneen toiminnan kokonaan tai uudesta muistista vain osa saadaan käyttöön.  Jos koneeseen haluaa hankkia lisää muistia tai uutta virheellisesti toimivan tilalle, niin mistä tietää millaisia muistikampoja koneessa on?  

RAMMon tiedot muisteista

Tarkat tiedot asennetusta muistista kertoo PassMark Softwaren RamMon    Ohjelma on kotikäyttöön maksuton.  Tässä pikkukuva monipuolisista tiedoista, jotka ohjelma näyttää, klikkaa kuva näkyväksi.  Myös monet tietokoneen rautapuolen testerit-analysaattorit kertovat tietoja muisteista.

 

 

Päivitetty 23.2.2019

 

 

 

Linkit

RamMon   

 

Asiaan liittyvää

Memtest ohjelmat – muistien testaus 

Onko koneessa muistia riittävästi

Portable ohjelmat valintaopas

 

 

 
 

Tagit: , ,