Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Toimiiko koneen RAM muisti

 

Memtest ohjelmat
 

Tietokoneen RAM muistien testaukseen on useita mahdollisuuksia.  Varmin ja perusteellisin niistä on perinteinen Memtest.  Se testaa muistit silloin kun ne eivät ole käytössä.  Memtest ohjelmia on myös tullut saataville kaksi erilaista.  Mitä ne oikein ovat?

 

2000 luvun alkupuolella tuli MemTest niminen softa.  Alkuvaiheiden jälkeen se saavutti  mainetta varmana RAM muistien testaajana.  Idea perustui siihen, että ohjelmaa ajetaan silloin kun tietokone ei käytä muisteja.  Siis Windows eikä mikään muukaan ole koneessa käynnissä.  Se on ainoa varma tapa saada muistit todella tarkasti testattua.

Alkuperäisestä ohjelmasta kehitettiin ajan mittaan Memetest86 ja Memtest86+ ohjelmat.  Näistä muodostui perinteinen testiväline, jolla ei ollut vastaavaa kilpailijaa.  Mutta entä nyt. Nyt on markkinoille tullut myös uusi Memtest versio: MemTest86.

Joitakin aikoja sitten Memtestin alkuperäinen kehittäjätiimi myi oikeudet softaan PassMark Softwarelle.  Samalla se jätti myös itselleen täydet oikeudet vapaan koodin Memtest86+ version ylläpitoon ja kehitykseen.  PassMark Software on puolestaan kehittänyt ostamalleen pohjalle uuden Memtest ohjelman, jolle on annettu nimeksi MemTest86 (kutsutaan netissä paikoin myös Memtest86 ohjelmaksi, siis ilman + merkintää).  

Niiden tehokkuudessa ja toimintaperiaatteessa ei ole eroja.  Sen sijaan eroja löytyy ulkonäössä, teknisissä yksityiskohdissa ja erilaisten lisätoimintojen – optioiden – kohdalla.   Memtest86+ on vanhempi softa ja siksi hyvin ohjeistettu.  Uudempi MemTest86 on sekin hyvin ohjeistettu ja tiedot ovat PassMarkin omalla sivulla.  (Lisäksi on netistä saatavissa myös vanhempi MemTest v4 versio, joka ei ole näiden veroinen testaaja.  Sitä ei tässä kommentoida.) Uudemmasta MemTest86sta on myös maksullinen muuhun kuin tavalliseen kotikäyttöön tarkoitettu versio.

Näiden kahden toimintaperiaate on samanlainen.  Ohjelma ladataan koneelle ja puretaan, jos pakattu.  Purettu boottaava softa asennetaan CD-levylle tai muistitikulle.  Ohjelma käynnistyy automaattisesti tai käynnistetään välineestä sen.-exe tiedostosta.

 

 

Asennus

Memtest86+ testaustaMemtest86+

Lataa tästä  Precompiled Boot ISO (.zip)
Jos teet boottavan CDn niin pura tiedosto johonkin.  Polta tiedosto CDlle. Käynnistä tietokone tältä CDtä.  Jos kone ei käynnisty siltä, niin muuta BIOSissa ensimmäiseksi käynnistyslaitteeksi  CD.

Jos teet boottaavan USB muistitikun niin lataa Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7)

Laita koneeseen kiinni muistitikku.  Koolla ei väliä, tilaa tarvitaan vain n. 180 kilotavua. Avaa lataamasi tiedosto, pura se ja sieltä kaksoisklikkaa .exe tiedostoa. Noudata avautuvaa ohjetta ja myös alusta muistitikku.  Käynnistä kone muistitukulta.  Jos kone ei käynnisty siltä, niin muuta BIOSissa ensimmäiseksi käynnistysvälineeksi USB.

Kun valmistelu on tehty oikein, niin testaus käynnistyy automaattisesti ilman muita toimenpiteitä. Se jatkuu niin kauan kunnes testaus lopetetaan.  Suositus on, että ajetaan ainakin 8 testikierrosta (Pass 8).  Yhtään virheitä ei saisi tulla esille.  

Testit kestävät kauan.  Kun silloin ei koneella voi tehdä mitään muutakaan niin monet jättävät testauksen päälle yöksi.

 

MemTest86 testaustaMemTest86

Lataa ohjelma netistä –> tästä.  Sieltä voi ladata myös version Macia tai Linuksia varten.
 

Jos teet boottaavan CDn niin lataa tiedosto Image for greating bootable ISO. Pura se ja polta CD/DVDlle. Käynnistä tietokone tältä levyltä.

Jos valitset välineeksi boottaavan USB muistitikun, niin lataa MemTest86 USB image.  Pura pakatut tiedostot. Käynnistä sieltä Image USB-työkalu. Tikku tyhjennetään muusta mahdollisesta sisällöstä. Käynnistä tietokone muistitikulta.

Ohjelmaa ajetaan ohjeensa mukaan useita tunteja.  Suositus on vähintään 8 tuntia eli sen voi antaa sen pyöriä yli yön. Ohjelma pyörii niin kauan kunnes se varta vasten pysäytetään.

Jos se näyttää yhdenkään virheen, on kampa viallinen ja vaihdettava uuteen. Siis virheitä ei saa lainkaan tulla vaan kaikki testit pitää mennä virheittä läpi.

Usein kysytään, mitä tehdään jos koneessa on useampia muistikampoja. Silloin voi ensiksi testata yhden niistä ja sitten seuraavan tai kaikki ensin ja sitten jos virheitä tulee tehdä testi kampa kerrallaan.

 

Perustieto muisteista

Tässä artikkelissa on käsitelty pelkästään Memtest ohjelmia.  Muisteihin liittyy paljon muutakin. Mitä muistien viat aiheuttavat koneessa? Mistä tietää, mitä muisteja koneessa on?  Paljonko muisteja tarvitsen?  Paljonko muistia on koneessa ja miten paljon käytössä?  Näihin kysymyksiin löytyy vastaus muisteja käsittelevistä Neptunetin artikkelista.  

 

Päivitetty 15.2.2022

 

 

Linkit

Memtest86+

Memtest86+ ohjeet englanniksi

MemTest86

MemTest86 ohjeet englanniksi
 

 

Asiaan liittyvää

Muistien testaaminen Windowsin omalla työkalulla

ISO-levykuva ja sen polttaminen CD/DVDlle

Kiitolevyjen (SSD ja HDD) kuntotestaus

Tietokoneen nopeuttaminen

Muistit ja niiden viat

Onko koneessa muistia riitävästi

 

 

 

 

Tagit: , ,