Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten palautetaan tuttu Windowsin valokuvien katselu Win 10:een

 

Win 10 Valokuvat

Valokuvien harrastajat niin meillä kuin muuallakin ovat tyrmistyneet Windows 10:n Valokuvat ohjelmasta.  Miten on Microsoft tuollaiseen päätynyt?  Voiko sitä käyttää ja mihin?  Miten saada palautettua etinen kaikille tuttu Windowsin valokuvien katselu tai muuten asia kuntoon Windows 10:ssä.

 

Kun Microsoft suunnitteli uuden Windows kymppinsä, niin siellä erityisesti kehuttiin, että nyt panostetaan uudenlaiseen ja hyvään kuvien käsittely- ja katseluohjelmaan.  Mutta miten siinä sitten kävi.  Nyt voi lukea netistä sivustoilta, jotka liittyvät Microsoftiin ja sen intresseihin, että siellä kehutaan kympin Valokuvat-sovellusta.  Kehittäjät pitävät sitä aivan mainiona.  He tekivät siitä oletusarvoisen Windows 10:n kuvien katseluohjelman.

Parhaita puolia on heidän mukaan selkeä käyttöliittymä, jossa ei ole turhia painikkeita.  (Eipä tosiaan, kaikkia painikkeita ja tekemisiä saa sovelluksesta etsiä.)  Muuta hyvää kehittäjien mukaan on, että kaikki kuvat samassa paikassa. (Miksi niiden pitäisi olla samassa paikassa?) Edelleen kehutaan kuvien hyviä paranteluominaisuuksia.  (No, siinä on kätevät kevytmuokkauksen ominaisuudet, mikä lienee softan parhaita puolia.  Mutta ei se toki mikään kuvanmuokkausohjelma ole, vaan katseluohjelma.)  Kuvien järjestelyominaisuuksista ei juuri puhuta.

Noista sivusta voi lukea suoraa ja rivien välistä, että kehittäjätiimi on tähdännyt uudenlaiseen ja vaativaan ohjelmaan.  Sellaiseen, joka peittäisi suurimman osan käyttäjien kuvaohjelmien tarpeesta.  Ja tiimi on ylpeä onnistumisesta ja lopputuloksesta.  Katsotaan nyt mekin ihan yhdessä, millainen se Valokuvat-sovellus oikein on.

 

Windows 10:n Valokuvat-sovellus ja sen käyttö

Sen löytää Kaikista ohjelmista tai tiilinäytön tiilistä: Valokuvat.  Kun avaa Valokuvat tulee ruudulle mustataustainen käyttöliittymä.  Siinä on kuvat ryhmiteltynä ajallisesti. Tästä artikkelin otsikkokuva, klikkaa se kuten muutkin kuvat näkyviksi.  Jos kuvia on paljon, on näkymä vaikeaselkoinen ja sen kelaaminen hämmentävän hankalaa. Käyttöliittymässä ei näy juurikaan painikkeita, vasemmalla ylhäällä vain: Ylin viivat-painike muuttaa näkymää ilman painikkeiden tekstiä ja tekstin kanssa, Kokoelma se mikä näkyy avattaessa ruudulla. Albumit-napin takaa tulee ajankohdan mukaan nimetyt Albumit, jotka ovat ohjelman itse muodostamia joille on vaikea keksiä käyttöä.  Alinna on Kansiot.  Oikealla ylhäällä on Päivitä, Valitse ja Tuo sekä vasemmalla alhaalla Kirjaudu sisään ja Asetukset.  Kuvilla ei näy mitään nimiä.  Miten tästä sitten eteenpäin?

Valokuvien ja videoiden lähdekansiotValokuvat kansiot

Parasta lienee etsiä, missä nyt ovat valokuvien hakemistot, kansiot, joista Kokoelma näkymän kuvat on kerätty.  Klikataan Kansiot painiketta, pikkuva.  Näkymään tulevat ne hakemistot, joissa valokuvia tai videoita koneessa on.  Niitä ruudulla edelleen klikkaamalla päästää kansioiden suhteen tutumpaan näkymään.

Klikkaamalla kansiota saa sen kuvat näkymään.  Tässä näkymässä ei ole vielä kuvien nimiä.  Klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla saa esille alasvetovalikon, jossa Jaa, Diaesitys, Poista parannukset, Muokkaa, Kierrä, Poista, Avaa sovelluksessa, Kopioi, Tulosta, Määritä, Avaa kansio ja Tiedoston tiedot.

Klikkaamalla hiiren vasemmalla saadaan mm. kuvan nimi ylös vasemmalle. Oikealle ylös tulee painikerivi, jossa Jaa, Diaesitys, Muokkaa, Kierrä, Poista ja pistepainike, jonka takana Kopioi, Tulosta, Määritä ja Tiedoston tiedot.

Kuvan muokkaustaTutki ominaisuudet

Kun näitä ominaisuuksia ensin löytää voi niitä jokainen itse tutkia.  Tässä emme käy niitä lävitse.  Ainoastaan otamme kuvan painikkeista esille kynän näköisen Muokkaa, katso pikkuva. Tässä kohdin ovat Valokuvat sovelluksen parhaat antimet:  Vasemmalla Peruskorjaukset, Suodattimet, Valo, Väri ja Tehosteet.  Oikealla Kuvanparannus, Kierrä, Rajaa, Suorista, Punasilmäisyys ja Retusoi.

Kehittäjillä on ollut kovat tavoitteet.  Luoda uudenlainen kuvaohjelma nykyisenlaiseen kuvien käyttämiseen.  Vahinko, että se on niin kaukana kaikesta totutusta ja yleisistä kuvankäsittelyohjelmien käyttötavoista.  Sen parasta antia on kuvan omaleimainen ja kätevä normaalimuokkauksen toteutus sekä jakeluominaisuudet.  Mutta hiukankin isomman kuvakokoelman hallinta, järjestely ja kuvien löytäminenkin on hankalaa, osin mahdotontakin.

Me käyttäjät voimme pahoitella että homma ei ole mennyt nappiin.  Mutta meidän ei tarvitse ottaa siitä herneitä nenään, sillä me voimme muilla sovelluksilla ja tavoilla tehdä sen mitä kuvakokemallemme ja kuvillemme haluamme, ja niillä tavoilla, joihin olemme tottuneet.  Esimerkiksi näin:

Windowsin valokuvien katselu Win 10ssä
Windowsin valokuvien katselun palauttaminen Windows 10:een

Jos koneesi on päivitetty Windows 7 tai 8.1:stä Win 10:een, niin siinä on yhä mukana aikaisempi Windowsin valokuvien katselu.  Toiminto vain on piilotettu, koska Microsoft haluaa kaikkien siirtyvän edellä selostettuun Valokuvat-sovellukseen.  Sen saa käyttöön klikkaamalla normaalisti jotakin kuvaa hiiren oikealla.  Siitä valitaan, millä kuva näytetään.  Valikoista valitaan Windowsin valokuvien katselu ja käytä aina tätä sovellusta vastaavaan tehtävään sekä OK. Asia on sillä hoidettu.

Nyt kuvan näyttää oletusarvoisesti Windowsin valokuvien katselu.  Se ei ole poistanut kympin uutta Valokuvat-sovellusta, se vain muuttaa kuvien oletuskatselun toiseksi.

Entä sitten jos Windows 10 on tullut uuden koneen mukana tai asennettu asennuslevyltä?  Silloin siinä ei ole mukana Windowsin valokuvien katselua, sillä se on jätetty kokonaan pois Windowsin rekisteristä.  Mutta ei hätää silloinkaan.  Sen saa haluttaessa palautettua kätevällä rekisterin muutosohjelmalla, joka automattisesti tekee tarvittavat rekisterimerkinnät.  Itse ei tarvitse rekisteriin puuttua. Automattisesti asentuvan rekisterimuutoksen saa ladattua ->tästä. Lataa ja pura .zip tiedosto sekä asenna se.
 

Windowsin valokuvien katselun kohtalo on kokonaan Microsoftin käsissä.  Se voi päivitysten yhteydessä muuttaa rekisteriä ja poistaa siitä haluamiaan osia.  Siksi on mitä suositeltavinta, että kuvien käyttäjät tutustuvat myös muihin Windows 10:een sopiviin kuvien katseluohjelmiin.  Niistä seuraavassa lyhyesti.  Laajemmin kuvien katseluohjelmat tulevat esille myöhemmin tässä sivustossa. Ennen niitä kuitenkin on tulossa artikkeli kuvien organisoinnin ohjelmista.

Jos koneessasi on SSD kiintolevy, niin on hyvä muistaa, että kuvien säilytyspaikka tulisi sijoittaa muualle kuin rajoitetulle C-levylle.  Kuvat pitää siirtää – tavalla toisella – toiselle/muille kiintolevyille tai ulkoisiin varastoihin.

 

Parhaita kuvien katseluohjelmia Win 10:een ja muihin Windowseihin

Tässä pari suosittuja kuvienkatseluohjelmaa.

Fast Stone Image Viewer

on kuvien katseluohjelmista sellainen, josta on vaikea löytää, mitä siitä puuttuisi.  Paitsi katselua siinä on monipuoliset kuvien organisoinnin-, muokkaus- ja muunteluominaisuudet.  Näyttää myös kuvien EXIF-tiedot. Käyttöliittymä ja kuvien näyttö on monin tavoin muokattavissa ja on tutun Windows tyylinen.

Fast Stone Image Viewer tiedot ja lataus

Portable Fast Stone Image Viewer tiedot ja lataus
 

IrfanView

on erittäin kevyt kuvien katseluohjelma.  Sen käyttöliittymää ei ole kuormitettu lukuisilla säädöillä.  Etusija on kuvilla.  Perinteisesti se tunnetaan ohjelmana, joka näyttää minkä tahansa kuvien tiedostomuodon ja sillä voi niitä hatuttaessa muuttaa toiseksi.  Myös kuvien uudelleen nimeäminen sekä kuvakoon muutokset ym. kuvien muokkaukset.  Monikielinen.

IrfanView tiedot ja lataus

Portable IrfanView tiedot ja lataus
 

Kuvien näyttöohjelomia on tarjolla paljon.  Tässä yhteydessä on meidän tyydyttävä vain näihin kahteen edellä mainittuun, koska muita ei ole testattu Windows 10 yhteydessä. Valinnan vara tulee kyllä kasvamaan.  Varmaan jo siihen mennessä kun myöhemmin tässä sivustossa julkaistaan laajempi katseluohjelmien esittely.

Ja tässä sellainen jo onkin: Kuvien katseluohjelmat

 

Linkit sisältyvät artikkeliin  

 

Lisää tietoa kuvista

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas

Miten saa tietoja kuvista – EXIF-tiedot

Näytön kalibrointi – osa 2

Tulostimen värien kalibrointi

Printtien suunnittelu- ja tulostusohjelmat

Kuvien katseluohjelmat

Kuva tai kuvia kadonnut!  Miten kuvat saa takaisin koneeseen

Digikuvien mitat ja sen säätäminen

 

 

 

 

Tagit: , , , ,

18 kommenttia juttuun “Valokuvat Windows 10:ssä”

 1. Eila Rinta-Antila sanoo:

  Hei!

  Kuinkas siirretään kuvat muistitikulle tässä uudessa systeemissä? Ennen klikkasin vain kansiota ja lähetin kuvat tikulle, nyt ei semmoista vaihtoehtoa löydy.

   

 2. Neptun sanoo:

  Kyllä siitä nytkin löytyy.  Klikkaa hiiren oikealla.  Siinä on vaihtoehdot Jaa, Lisää albumiin, Diaesitys, Kopioi ja poista.  Klikkaaa kopioi, etsi muistitikku Rersurssienhallinnasta ja liitä tikulla olevaan tai siihen tehtävään kansioon.

  Toinen asia kyllä on, että Windowsin Valokuvat sovellus ei ole kovinkaan käyttäjäystävällinen. Jos hiukankin harrastaa kuvilla jotakin, niin kannattaa käyttää muita katseluohjelmia. 

   

 3. Jorma Kyllönen sanoo:

  Tervehdys !

  Kun taidot / tietämys ei minulla riitä (kansakoulun vain käynyt ).
  Yksinkertaisuudessaan kyse on Windows 10 valokuvista:
  Tässä esim. kuinka toimin valokuvieni suhteen:
  Olen tehnyt valokuvilleni Albumit , esim. Joulunkuvat 2017.
  No kun sitten siirrän ko. kuvia Kokoelmistani Albumeihin, siinä vaiheessa kaikki on vielä OK. Joulukuvat ovat nyt hienosti niille luodussa Albumissa, ja kaikki on vieläkin OK.No sen jälkeen alan poistamaan kuvia KOKOELMISTANI, koska nyt kuvat ovat ALBUMEISSA,nyt alkaa ne ONGELMAT, poistaessani kuvia kokoelmista tämä W10 poistaa myöskin samat kuvat ALBUMEISTANI.Eihän sen niin pidä mennä,koska jos en poista kuvia kokoelmistani, niin kohtahan kone on täysin tukossa.Minulla vaan ei taidot/ymmärrys riitä, miksi tämä homma menee näin. Mitä järkeä on tehdä hienoja ALBUMEITA kun kuvat lentää taivaan tuuliin siinä vaiheessa kun alan niitä poistamaan KOKOELMISTANI.Eihän niiden jo tallennettujen kuvien pitäisi hävitä sieltä pois, mutta niin vain nyt käy. Nyt toivonkin joltain asiaan perehtyneeltä A P U A ! KIITOKSIA, JOS JAKSOIT LUKEA TÄMÄN MINUN ONGELMA TILANTEENI.

 4. Neptun sanoo:

  Niin kuin artikkelissa todetaan Microsoftin tiimin tarkoitus oli saada ja pitää kuvat yhdessä paikassa. Tämä ja monet muut asiat ovat tehneet Win 10 valokuvat ohjelmasta hankalan ja epäsuositun. Jos aikoo saada ja pitää kuvansa järjestyksessä, niin kanttaa ehdottomasti käyttää jotakin muuta kuvien näyttö- ja katseluohjelmaa. Ne tekevät kuvien organisoinnin mukavaksi sekä sisältävät hyödyllisiä lisäominaiosuuksia, esim. suuren kuvajoukon nimien muuttaminen samalla.

  Lue tästä:
  https://neptunet.net/2016/11/30/kuvien-katseluohjelmat/

  Täällä saa myös kaikenlaista apua näiden ja minkä tahansa neptunetissä esitellyn ohjelman käytytöstä.

 5. Hei,
  Olen yrittänyt löytää win 10:ssä windows valokuvamaailmaa, joka minulla oli vistassa. Minulla oli siellä kaikki kuvat lajiteltu.
  En vain onnistu löytämään sitä ja kuvat ovat nykyään sikin sokin.
  Kuvia o0li paljon (20000) HELP

 6. Neptun sanoo:

  Win 10sä ei ole valokuvavalikoimaa, vain sen omalaatuinen Valokuvat niminen sovellus. Tämä soveltuu erittäin huonosti kaikkeen siihen, mihin valokuvien käyttäjät ovat tottuneet. Siksi valokuvia tarvitsevat käyttävätkin kuvien organisointiin ja käsittelyyn muita ohjelmia. Niistä on kerrottu tarkemmin tässä:

  https://neptunet.net/2016/11/30/kuvien-katseluohjelmat/

  Tutki niitä ja valitse jokin itsellesi sopiva. Ohjelman saa heti avaamaan kuvat kun asetat sen Ohjauspaneelista -> Oletusohjelmat kuvien näytön oletusohjelmaksi. (Muitakin tapoja on asettaa jokin ohjelma avaamaan kuvat.) Nämä nykyiset maksuttomat kuvien katseluohjelmat ovat paljon kehittyneempiä ja taitavampia kuin aikoinaan Vistan Valokuvamaailma ja vastaavat.

  Kannataa laittaa kuvat järjestykseen. Siitä tarkemmin vaikka tässä:

  https://neptunet.net/2016/06/15/valokuvien-organisointi-kuvat-jarjestykseen/

 7. Erkki Hartikainen sanoo:

  Samsung J5 kuvien siirto on
  tehty liian hankalaksi on ihan peestä koko systeemi
  PITÄÄ vaihtaa peruspuhelimeksi ja lopettaa
  leikkiminen huonolla ohjelmalla.

 8. Neptun sanoo:

  Kaikilla puhelimilla on outoja tapoja kuvien siirtämisessä. Kuitenkin se on onnistunut niin Nokian vanhoilla kuin uusilla Samsungeillakin. Peruspuhelimilla et saa kuitenkaan niin hyviä kuvia kuin näillä.

  Tässä on pöydällä muutamia Samsungeja. Mikä on erityisesti ongelmasi. Kerro – hm rauhallisesti -, niin yritetään löytää ratkaisu. Ennen sitä kuitenkin tulkoon sanottua, että kuvien siirtoon on useita eri tapoja. Yksi niistä on käyttää pilvipalveluita ja kierrättää niiden kautta.

 9. Juha Räsänen sanoo:

  Hei kuinka saan kuvien kaksoiskappaleet poistettua.

 10. Neptun sanoo:

  Tarvitset erillisen ohjelman niiden löytämiseksi ja postamiseksi. Tällaisia on kuvien kaksoiskappaleiden poistajat, tiedostojen kaksoiskappaleiden poistajat joiden lisäksi muutamat kuvien katseluohjelmat tekevät myös sitä.

  Tässä tarkemmin kuvien kaksoiskappaleiden postamisesta:

  https://neptunet.net/2013/02/08/kuvien-kaksoiskappaleiden-poistaminen/

 11. Martti Siira sanoo:

  Toimiiko tuo automaattisesti asentuva rekisterimuutos edelleen? Olen yrittänyt sitä tehdä, mutta vanha Windowsin valokuvien katselu ei tunnu palautuvan. Tosin en ole näissä asioissa mikään suurin ekspertti.

  Entä sitten jos Windows 10 on tullut uuden koneen mukana tai asennettu asennuslevyltä? Silloin siinä ei ole mukana Windowsin valokuvien katselua, sillä se on jätetty kokonaan pois Windowsin rekisteristä. Mutta ei hätää silloinkaan. Sen saa haluttaessa palautettua kätevällä rekisterin muutosohjelmalla, joka automattisesti tekee tarvittavat rekisterimerkinnät. Itse ei tarvitse rekisteriin puuttua. Automattisesti asentuvan rekisterimuutoksen saa ladattua ->tästä. Lataa ja pura .zip tiedosto sekä asenna se.

 12. Neptun sanoo:

  Kuten jutussa sanotaan, oletusarvoinen kuvien katselu on Microsoftin päätettävissä. Jos korjaus ei onnistu uuteen koneeseen, niin saattaa olla, että Microsoftin päivitykset ovat sen estäneet. Valitettavasti en pysty sitä itse kokeilemaan, koska Win 10 koneessani on tuo vanha kunnon katseluohjelma, muitakin on lisäksi.

  Microsoft hallitsee mitä ohjelmia tulee Windowsin mukana. Mutta onneksi sitten on tuo mahdollisuus, että käyttää ns. kolmansien osapuolien ohjelmia. Siksipä niitä sitten on tarjolla niin paljon, kuvienkatselun ja säätämisen kohdalla aivan erinomaisia ja maksuttomia. Valtse sieltä ja kokeile. Ne ovat käyttäjien mielestä kaikki parempia kuin Windows 10 Valokuvat.

 13. MakeMake sanoo:

  Päivitin juuri Windows 7:stä Windows 10:een, ja muutin kuvien oletustuonti sovellukseksi seiskassa olleen “Tuo kuvia ja videoita”. On vain sellainen ongelma, että nyt kaikki kuvat jotka siirrän puhelimesta (Samsung Galaxy S9) koneelle, ovat piennennettyjä (tyyliin 500*282px). Olen jopa kokeillut siirtää suoraan resurssienhallinnassa puhelimen kuvakansiosta Windowsin kuvakansioon, mutta tulos on silti sama!?!

  Jossain ilmeisesti on joku täppi väärin, mutta en vain ole löytänyt sitä. Onko ideoita?

 14. Neptun sanoo:

  Voisitko selventää tuota, missä ja miten muutit kuvien oletustuonnin. Ei niille Windowsissa ole mitään erityistä tuontisovellusta esim. kaapelia käytettäessä, joilla kuvia tuodaan. Kuvien katseluohjelmat (näyttöohjelmat) ovat sitten jo eri asia. Arvelen, että asia selviää kyllä, jos kerrot mitä olet säätänyt.

 15. MakeMake sanoo:

  Ainoa muutos (mielestäni) on, että automaattisen toiston asetuksissa määrittelin kännykälle valokuvien tuontiohjelmaksi tuon Windows 7:ssä käytössä olleen “Tuo kuvia ja videoita (Valokuvavalikoima)” -ohjelman, kun se on jotenkin kätevämpi kuin Windows 10:n oma “Valokuvat” -sovellus.

  Tavallisilla kameroilla tuo vanhakin ohjelma kyllä pelittää ok eli kuvat tulevat tietokoneelle sellaisena kuin pitääkin, mutta kännykästä se ei oikein näemmä tykkää…

 16. Neptun sanoo:

  Automaattisen toiston asetuksissa tulisi olla kohdassa Laitteet Galaxy S9 ja siihen asetuksena Avaa laite tiedostojen katseluun (Resurssienhallinta).

  Kohdassa Valokuvat puolestaan harmaalla Valitse oletuslaite.

  Arvelen, että muuttamasi asetukset ohjaavat kuitenkin kuvien siirtoa Windowsin Valokuvat sovelluksen puolelle. Se ei ole kovinkaan suositeltava, sillä siinä on mm. virheitä juuri kuvien koon käsittelyssä.

 17. MakeMake sanoo:

  Kiitos neuvoista, noin tuo puhelimesta valokuvien tuonti toimii ok, joten täytyy vain ilmeisesti luopua siitä, mihin on tottunut ja opetella uudet kujeet…

 18. Neptun sanoo:

  OK. Noilla säädöillä toimii myös kuvien tuonti kameroista. Kone näyttää mm. mahdollisuuden Tuo kuvia xxxx kamerasta. En käytä tuota suoraa mahdollisuutta, vaan Tarkastele kuvia jne… josta sitten valitsen yleensä vain osan kuvia ja Kopioi (tai Leikkaa) ja oikeassa kohdassa sitten Liitä.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>