Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Haittaohjelmien estäjät ja poistajat

 

 

Netissä ovat haittaohjelamat voimakkaasti kasvava alue.  Siihen tulee koko ajan yhä uusia uhkia, jotka tavoittelevat tietolaitteiden käyttäjiä uusin keinoin.  Turvaohjelmat yrittävät pysyä perässä tässä kilpajuoksussa.  Mikä siinä oikein on, miten pitäisi varautua monipuolistuviin haittaohjelmiin?  Pitäisikö jotakin tehdä nettiturvallisuuden varmistamiseksi?

 

Ennen kaikkea olisi hyvä tietää, mistä tässäkin asiassa on kysymys.  Tämä tieto avaa sitten meille jokaiselle omaan käyttöön parhaiten soveltuvia ratkaisuja.  Tässä esitellään alansa klassikko Malwarebytes Anti Malware sekä kerrotaan haittaohjelmien torjuntaan ja poistamiseen liittyviä oleellisia taustoja.  

Malwarebytes Anti Malware on vuosien saatossa osoittautunut haittaohjelmien hyväksi poistajaksi.  Jos on havaittu vaikeasti tunnistettava tai poistettava, niin MAM on sen kyllä löytänyt ja tuhonnut. Nyt tämä klassikko on lisäksi uudistunut, saanut uuden käyttöliittymän ja suomennoksenkin.  Miten ohjelma toimii?  Ja milloin sitä tarvitaan?

Haittaohjelmien torjujia on kahta eri tyyppiä.  Toiset estävät niiden tulon koneeseen ja toiset taas poistavat havaitsemansa tuholaiset ja uhkatekijät koneesta. Jäljempänä tarkemmin näistä ohjelmatyypeistä ja niiden sovelluksista.  MAM on ollut yleisimmin käytössä niiden poistamiseen tarvittaessa.  Siihen sisältyy myös jatkuva ennalta torjunta, mutta ominaisuus kuuluu ainoastaan sen maksulliseen versioon.

 

Malwarebytes Anti Malware

on siis uudistunut.  Otsikkokuvassa sen uusi käyttöliittymä, klikkaa se ja muutkin kuvat näkyviksi. Uusi käyttöliittymä on selkeä ja melko samantapainen kuin edellinenkin.  Eron huomaa kuitenkin heti esim. siitä, että aikaisemmin sen alaosassa näkyvä mainosteksti oli englanninkielinen.  Nyt sekin on suomennettu.

Jos haluaa maksuttoman version, niin sen saa samalla tavalla kuin maksullisenkin.  Latauksesta asentuu nimittäin maksullinen Premium versio.  Mainostarkoituksessa ohjelma toimii 12 päivää Premiumina eli ennalta ehkäisevästi.  Tämän kokeilujakson jälkeen se muuttuu automattisesti ilman käyttäjän toimenpiteitä maksuttomaksi versioksi.  Tämä versio siis ainoastaan skannaa käyttäjän toimesta koneen ja poistaa siitä haitta- ja vaaralliset seurantaohjelmat.

Kuvia MAM käytöstä.  Ylhäällä vasemmalla asennuksen jälkeen tuleva tietolappu informaatioineen.  Ylhäällä oikealla skannaus käynnissä.  Ohjelma on tässä vaiheessa löytänyt 15 uhkatekijää.  Niitä löytyi kaikkiaan 18 kpl.  Seuraava kuva alinna vasemmalla näyttää karanteenin asetettujen poistamisen.  Löydetyt saattoi turvallisesti poistaa lopullisesti, koska ne olivat näin selviä tapauksia.  Alinna oikealla esille klikattua skannaustuloksen raporttia, alkuosa.  Tämä kannattaa katsoa, siitä näkee hyödyllistä tietoa, mitä poistetut uhkatekijät ovat, missä se sijaitsevat jne.

 

Ohjelma viestii

MAM ilmoittaa joka päivä Trial kokeiluvaiheen päättymisestä alkaen siitä kun aikaa on jäljellä 5 päivää. Ei pääse unohtumaan.  Lisäksi kokeiluajan jälkeen tulee viestejä päivityksistä, taustana päivittää maksulliseen.  Kuten alussa todettiin, niin ohjelmaa on perinteisesti käytetty tarpeen vaatiessa.  Mitä tuo maksullinen osuus sitten tuo tullessaan?  Kannattako siitä maksaa n. 40 $ vuodessa?

Vielä lisäksi on todettava, että MAM kuluu niihin torjuntaohjelmiin, jotka jokin verran kuormittavat/hidastavat konetta.  Jo pelkästään se, että torjuntatyössä tarvitaan ohjelman jatkuvaa päällä olemista eli silloin se avataan Windowsin käynnistyessä. Jos tehoja ja nopeutta on, niin mikäpäs siinä. Mutta liian raskaat torjuntaohjelmat ovat yleinen syy koneiden hitauteen jos tehoja puuttuu.

Jos on ahkera netin käyttäjä ja sieltä lataaja, niin investointi Premium  versioon saattaa olla perusteltu.  Silloinkin on muistettava, että samaa asiaa voidaan hoitaa myös muilla tavoilla ja softilla.  Sen sijaan tarpeen vaatiessa maksuttoman version skannaukseen MAM on täyttä rautaa.  Jos päivitysten muistuttelu ärsyttää, niin ohjelman saa poistettua.

 

Haittaohjelmat ja niiden torjunta

Haittaohjelmat ovat tämänhetkisistä netin uhkatekijöistä kaikkein laajin vaara.  Noita tuholaisia on hyvin monenlaisia ja ne tähtäävät erilaisiin päämääriin.  Haittaohjelmien eri tyypeistä on tässä sivustossa kerrottu tarkemmin ->täällä

Ns. hyvä kysymys onkin, eivätkö koneidemme virustorjuntaohjelmat sitten torju myös haittaohjelmia?  Kyllä ne torjuvat, mutta torjunnan taso on kirjava.  Usein tekee asian hankalaksi sekin, että viruksen ja haittaohjelman rajanveto on kovasti epämääräistä, kuin veteen piirretty viiva, niinhän sitä sanotaan.

Kuitenkin on virustorjuntaohjelmia, joita asiantuntijat pitävät tutkimustensa perusteella toisia parempina haittaohjelmien torjunnassa.  Kirjoittajalla ei ole omia mittauksia, joten on tyydyttävä muualla saatuihin kokemuksiin.  Hyvästä myös haittaohjelmien torjunnasta saavat kiitosta varsinkin maksuton Bitdefender Antivirus Free Edition  sekä nykyisin ilmaisversioltaan mainostuettu Panda Free Antivirus.  Tietoturvapaketeissa on myös haittaohjelmien torjujia, periaatteessa hyviä.

 

Muita keinoja ja ohjelmia haittaohjelmien estoon

Edellä Malwarebytes Anti Malwaren esittelyssä testikoneesta löytyi vain 18 selkeästi kyllä poistettavaa, mutta ei kuitenkaan kovin vaarallista haittakohdetta.  Se oli aika vähän, koska kone on ahkerassa lataus-, testi- jne käytössä eikä siinä erityisiä puhdistuksia ollut tehty aikoihin.  Tämä saattaa johtua siitä, että koneessa on pysyvästi asennettuina toinen haitta- ja seurantaohjelmien estäjä SpywareBlaster.   Tämä softa toimii taustalla ja estää haittaohjelmien asentumisen koneeseen. Sillä ei voi poistaa mahdollisia havaittuja uhkatekijäöitä.  SpywareBlaster on mukava kevyt työkalu, joka ei pidä ääntä itsestään.  Jos haluaa pitää torjunnan hyvässä vireessä on sen haittaohjelmien tietokanta on aika-ajoittain päivitettävä.  Tai sitten valittava maksullinen tietokannan automaattinen päivitys.

Kuvassa manuaalisesti päivitettävän SpywareBasterin päivitysvaihe.

 

Entä sitten haittaohjelmien poistajia MAM lisäksi?  Toki niitä on muitakin.  Pitkään käytetty perinteinen on Spybot Search & Destroy, joka sekä estää että poistaa haittaohjelomia. Softaa sanotaan myös systeemin korjaustyökaluksi.  Sitä on pidetty syystä asiantuntijoiden ohjelmana, sillä ohjelmalla saattaa äkkiseltään tehdä vaikka tuhoja omaan systeemiinsä. Ohjelma tai sen väärennöksiä on ladattavissa myös erittäin vaarallisilta sivustoilta. Siitä on saatavissa myös tikulle asennettava Portable Spybot Search & Destroy versio. 

Yhteensopivuutta Win 10 yhteyteen ei ole vahvistettu.  Ohjelman on todettu myös kuormittavan konetta, joten jos tehot ja nopeus on tiukalla ennestään, niin tämä ominaisuus on syytä noteerata.  Siihen kuuluu erilaisia lisäominaisuuksia, ohjelmien poistoa, automaattisesti käynnistyvien säätöä, rekisterin puhdistusta jne. jotka osaltaan tekevät siitä raskaamman ja – kuten mainittu – työkaluohjelman.  

Mainittakoon vielä SUPERAnti Spyware   Ohjelma on mainostuettu. Sen maksuton versio poistaa haitta-, vakoilu- ja seurantaohjelmia, vain maksullinen torjuu ennakolta.  Käyttöliittymää sanotaan hiukan sekavaksi, mutta kyllä sillä silti pärjää.  Maksullista versiota pidetään ominaisuuksiin ja hyötyyn nähden kalliina.

 

Online skannerit

Viruksia ja haittaohjelmia varten on netissä myös online skannereita, jotka tutkivat koneen.  Tässä muutama suosittu:

F-Secure online skanner

Norton (Symantec) Security Scan

 

Päivitetty 18.3.2024

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

 

Hyvä tietää myös näistä

Mitä ovat haittaohjelmat (malware) 

Miten estää haittaohjelmat (malware)

Roskapostin estäminen

Onko tietokoneesi hakkeroitu tai kaapattu

Haittaohjelmien poisto muistitikulla tai CDllä

 

 

 

Tagit: , , , , ,