Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Virusten ja haittaohjelmien poiston portable apulaiset

 

 

On tilanteita, joissa tietokoneen virustorjunta ei toimi tai siitä ei ole varmuutta. Tai joutuu käyttämään konetta, jonka tietoturvasta ei ole tarkkaa tietoa. Saattaa myös olla, että virus tai haittaohjelma on suojauksista huolimatta tarttunut ja voi lisäksi estää nettiyhteyden, jolloin esim. online virusskannereita ei voi käyttää. Tai epäilet, että koneessa on jotakin outoa. Silloin tulevat avuksi portable virustorjujat ja -poistajat muistitilkulta tai CDltä.

 

Muitakin käyttötapoja löytyy portable eli siirrettäville turvaohjelmille. Niitä ei tarvitse asentaa, esim. tutkiessasi jonkun kaverin konetta, vaan se pysyy omalla tikullaan. Ne eivät jätä mitään käytön jälkiä.

Kun virukset ja haittaohjelmat iskevät, niin sanamukaisesti ovat hyvät neuvot tarpeen. Yksi niistä on käyttää portable virusten ja haittaohjelmien toteajaa ja poistaa. Jos kone ei enää toimi kunnolla sen voi käydä lataamassa toisella toimivalla koneella. Parempi vaihtoehto on kuitenkin jo ajoissa huolehtia tällaisesta pienestä apuvälineestä. Muistitikkuun mahtuu vaikka kuinka monta ohjelmaa. Silloin se on valmiina kun sellaista tarvitaan. Lataa varalle!

Näiden portable softien ja versioiden kehittäjät ovat panostaneet tähän välineeseen. Se on kuin kaiken varalta vakuutus muun virustorjunnan lisäksi. Ohjelmat ovat varmatoimisia, ne eivät vaadi asentamista kiitolevylle eivätkä ne kuormita konetta. Ne asentuvat muistitikulle tai poltetaan CD levylle.

Niitä on useita hyviä. Tässä listamme ja esittelemme lyhyesti muutamia. Niillä on aika lailla erilaisia ominaisuuksia. Katso, millaisia omaan käyttöösi tarvitset. Tarkemmat ominaisuudet ilmenevät latauslinkeistä. Esiteltävät mahtuvat yhdelle tikulle (yksi vaatii oman välineensä) vaikka kaikki – ja tilaakin jää runsaasti – mutta pari sopivalta tuntuvaa saattaa riittää. Pääasia on, että ne ovat valmiina käyttöön jo ennen häiriöitä.

Ovatko ne tehokkaita löytämään ja poistamaan? Kyllä ovat ja joukossa on sellainenkin, joka tekee puhdistuksen käynnistämättä Windowsia (Kaspersky Rescue Disk).

 

Työkaluja ladattavaksi

 

Emsisoft Emergency Kit Portable

 

 

 

 

 

 

Tehokas etsintä- ja poisto-ohjelma viruksille, troijalaisille, vakoiluohjelmille, mainosohjelmille, madoille, näppäimistönlukijoille ja muille haittaohjelmille. Erittäin helppokäyttöinen ja miellyttävä. Ohjelma asentuu suomenkieliseksi.

Artikkelin otsikkokuvana Emsisoft Emergency Kit Portablen käyttöliitymä.  Klikkaa kuva ja kaikki muut kuvat näkymään.  Tässä kuvaryhmässä ensimmäinen kuva ohjelman päivitysvaiheesta.  Keskellä Emsisoftin sannaus käynnissä ja oikealla ohjelman opastusta.

Kun ohjelma avataan tikulta tulee esille sen käyttöliittymä. Kuten kuvista huomataan, niin sen toimintalaatikot ovat eriväriset kuin lopullisessa asussa. Uuden asennuksen ensimmäinen ja automaattisesti käynnistyvä vaihe on, että Emsisoft Emergency Kit päivittää virusten ja haittaohjelmien tietokantansa. Tämä kestää pari minuuttia.

Kun se on valmis, minkä huomaa myös laatikoiden värien vaihtumisesta, voi sen käytön aloittaa. Pikaskannaus on tosi nopea, vain 18 s. Haitakeskannaus kesti 2 min 19 s ja Valintaskannauksella voi tutkia koneesta mitä vain. Ohjelmaan on myös ohjeet, tuki ja tukifoorumi.

Emsisoft Emergency Kit Portable tiedot ja lataus

Emsisoft Emergency Kit Portable ohjeet englanniksi

 

Portable McAfee Stinger

 

 

 

 

 

 

Tämä on maksuton pieni virusten ja haittaohjelmien löytäjä ja poistaja. Se on helppokäyttöinen ja nopea. Poistetut kohteet eivät jää kiintolevylle. Hyvä väline, vaikka monipuolisuus ei ehkä ole jatkossa esiteltävien isompien softien luokkaa.

Kuvaryhmässä vasemmalla McAfee Stingerin käyttöliittymä.  Keskellä sen skannattavien valinta.  Oikealla ohjelman asetukset.

Skannauksen lisäasetuksia on käytettävissä riippumatta siitä, haluatko valita kohdetyypit kuten prosessit, rekisterin, käynnistyssektorit, uudet tiedostot, alihakemistot arkistoissa jne. Ohjelmassa voi myös valita toimet, kun tartunnan saaneet tiedostot havaitaan esim. raportti, korjaus, uudelleen nimeäminen ja poistaminen. Hyvät ohjeet ohjelman Help kohdassa, myös linkki alempana.

Portable McAfee Stinger tiedot ja lataus

Portable McAfee Stinger ohjeet

 

Dr.Web CureIt!

On edellistä laajempi maksuton virusten, haitta- ja vakoiluohjelmien etsijä ja poistaja. Sekin on helppokäyttöinen. Skannaustyyppejä on yksi, joka on nimetty Expess Modeksi. Skannausnopeus on normaalia virustorjuntojen skannausta. Koko koneen skannaus voi kestää yli 10 min. Aikaa säästää, jos valitsee skannattavat kohteet.

Kuvaryhmässä vasemmalla Dr.Web Curelt! käyttöliittymä.  Oikealla ohjelman skannattavien valinta.

Edelleen on mahdollista sisällyttää skannaukseen arkistoja, sähköposteja ja asennuspaketteja, hallita karanteenia ja tutkia lokitietoja. Todetuille uhkatyypeille ohjelma voi tehdä käyttäjän määrittelemän toimenpiteen, kuten yrittää korjata infektioita tai siirtää ne välittömästi karanteeniin.

Dr.Web CureIt! tiedot ja lataus

 

Sitten on muutamia hyviä portable skannereita, jotka painottuvat nimenomaan haittaohjelmien löytämiseen ja poistamiseen. Sellainen on esim.

 

Avira PC Cleaner

Se etsii ja poistaa haittaohjelomat, joita koneen torjuntaohjelmat eivät ole onnistuneet estämään. Maksuton ohjelma voidaan tallentaa muistitikulle ja ajaa siitä. Ohjelman käyttö on yksinkertaista.

Kuvaryhmässä vasemmalla Avira PC Cleaner skannaustavan valinta.  Oikealla skannaus käynnissä.

Käynnistyttyään ohjelma hakee täydentävät tiedostot ja lataa kaikki saatavilla olevat uudet päivitykset. Se vaatii siis toimivan nettiyhteyden. Etuna on, että tikulla olevat vanhat tiedot päivittyvät aina ohjelman käynnistyksen yhteydessä.

Täysi (Full) skannaus on perusteellinen ja kestää aika pitkään. Skannaus tekee ilmeisesti tarkistuksia joistakin tietokannoista, sillä se tutkii hetken tiedostoa monissa kohdissa. Optimoitu (ei kruksia Full kohdassa) on huomattavasti nopeampi. Käytön jälkeen työkalu haluaa asentaa Aviran torjunnan pysyvästi koneeseesi. Jos et sitä halua, niin älä paina OK painiketta.

Avira PC Cleaner tiedot ja latausMicrosoft Safety Scanner

on yksi maailmalla mainittuista haittaohjelmien poistajista. Se asentuu Windowsiin suomenkieliseksi. Ohjelma osoittautui tehokkaaksi. Testikoneen laajan sisällön pikatarkistus kesti n. 3 min. Skannauksia on kolme: Pikatarkistus, Täydellinen ja Mukautettu eli halutut kohteet.

Kuvaryhmässä vasemmalla Microsoft Safety Scanner tarkistuksen valinta.  Oikealla skannaus menossa.

Sen kohdalla on vain huomattava, että tikulle asennettu ohjelma ei saa olla 10 päivää vanhempi. Muuten se ei toimi. Tästä ominaisuudesta eivät ulkomaiset testaajat kuitenkaan mainitse. Tässä linkki, josta ohjelman saa ladattua ja sen tiedot – mm. 10 p rajoitus – käyvät selville.

Microsoft Safety Scanner tiedot ja lataus

 

Spybot – Search & Destroy Portable

Tämä on haitta- ja vakoiluohjelmiin painottunut työkalu. Ohjelmalla on pitkä ja mielenkiintoinen historiansa. Se oli aikoinaan ns. fiksaajien suosikkityökalu. Fiksaajat olivat virustorjunnan sivustoilla toimivia tietokoneiden virusten poiston asiantuntijoita, joita loppuaikoina oikein koulutettiin. Hyvä softa palvelee edelleenkin hyvin. Tässä sen maksuton tilkulle asentuva pieni portable versio.

Kuvaryhmässä vasemmalla Spybot – Search & Destroy käyttöliittymä.  Oikealla ohjelman päivitys.

Vakoiluohjelmat seuraavat hiljaisesti surffauskäyttäytymistämme ja luovat meistä markkinointiprofiilin, joka välitetään tietämättämme välikäsille ja myydään mainontayrityksille. Vakoiluohjelmat myös hidastavat konetta. Oireita ei näe eikä huomaa, vakka tietokone voi olla saanut useita tartuntoja.

Ohjelma on todella tehokas, vaikutti selvästi tehokkaammalta kuin moni koneeseen asennettava vakoiluohjelmien estäjä. Se löysi hyvin suodatetusta ja puhdistetusta testikoneesta 67 vakoilijaa, jotka se luokitteli myös vaarallisuuden mukaan.

Asennus ehdottaa suomenkielistä työkalua. Koska suomen kieltä ei ole kuitenkaan monikielisessä ohjelmassa se asentuu englanniksi. Käyttöliittymä on selkeä ja siinä näkyvät eri toiminnot. Skannaustapoja on yksi ja se kesti testikoneessa 36 min, minkä aikana voi koneella tehdä muuta. Käytä ohjelman päivityspainiketta ennen skannausta, niin se on ajan tasalla.

Spybot – Search & Destroy Portable tiedot ja lataus

 

Vielä laajemmat turvatyökalut

 

Kaspersky Rescue Disk

Tätä monet pitävät parhaana tarkistajana kaikkiin ongelmallisiinkin turvatilanteisiin. Kun edellä selostetut työkalut ovat normaalikokoisia tikulle asennetavia, kertoo tämän ohjelman kokokin jo jotain sen tehokkuudesta. Se on kooltaan 600 MB, mutta asentuu kyllä ISO levykuvaksi poltettavaksi DVDlle tai omalle boottaavalle USB tikulle. Maksuton Kaspersky Rescue Disk on virusten poistoratkaisu kriittisiin tilanteisiin. Se onnistuu siinä missä muut tietoturvaohjelmat voivat epäonnistua.

Kuvaryhmässä vasemmalla Kaspersky Rescue Disk kohteiden valinta ja oikealla skannaus käynnissä.

Esityötä on hiukan, mutta se kannattaa tehdä. Neptunetin testeissä se osoittautui tyylikkääksi ja todella hyödylliseksi työkaluksi jota oli kiva käyttää (käytössä DVDlle poltettu). Levy voidaan tehdä millä tahansa Windows koneella. Järjestelmä asetetaan BIOSissa käynnistymään CD / DVD / USB-laitteelta. Levy tai tikku paikalleen ja järjestelmä käynnistetään uudelleen. Lataus käyttöön on nopea. Hyviä ohjeita löytyy.

Käyttäjä valitsee kohteet, joita ohjelma tutkii, kuten levyn käynnistyssektorit, Windows ja laajin eli kaikki tiedostot. Työkalu tekee raportin kaikista järjestelmässä olevista haitallisista kohteista, kuten viruksista ja troijalaisista, mutta myös mainosohjelmista ja muista vastaavista. Tartunnan saaneet tiedostot voidaan asettaa karanteeniin, desinfioida tai poistaa.

Kaspersky Rescue Disk tiedot ja lataus

Kaspersky: Miten Kaspersy Rescue Diskiä käytetään

 

Muitakin testattiin

Mukaan testattavaksi oli otettu vielä muitakin softia. Niistä Bitdefender Rescue CD vaikutti aluksi mielenkiintoiselta. Mutta osoittautui, että se on turhan mutkikas asentaa, vaatii käytössä boottauksen ja siihen on asennettava käyttöjärjestelmäksi Linux. Toinen pois jätetyistä oli Norton Power Eraser, joka tiedetään erittäin aggressiiviseksi työkaluksi. Sen skannaus katkesi ja mikä harmillisinta jostakin syystä se ilmeisesti poisti testikoneen nettiyhteyden. Vika oli hankala korjata, edes palautuspisteet eivät toimineet.

 

 Muista, että artikkeli on helposti tulostettavissa; painike otsikon yläpuolella.

 

Hyvä tietää myös näistä

Parhaat portable ohjelmat Artikkelissa on ohjeet portable ohjelmien asentamisesta tikulle

Tietoturvaohjelomat 2024. Täällä on mm. linkit parhaimpiin online virus- ja haittaohjelma skannereihin

Mikä on palautuspiste ja miten se toimii

CD/DVD levyjen kopiointi ja poltto

Mihin voin käyttää muistitikkua

Virus koneessa – mitä tehdä

 

 

 

Tagit: , , , , , ,