Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Pitäisi hankkia tietokone – mutta millainen?

 

 

Tietokone on sen arvoinen laite, että sen ostaminen kannattaa tehdä harkiten. Siitä tulee kuitenkin meille jokaiselle jonkinlainen yhteistyökumppani. Se on laite, joka voi saada meidät hyvälle tuulelle, mutta myös harmistumaan jos yhteistyö joskus takkuilee. Millainen on meille kullekin juuri sopiva tietokone ei ole aivan yksinkertainen juttu. Tässä opas, jonka tarkoituksena on kartoittaa tarjolla olevin tietokoneiden maailmaa.

 

Ajan mittaan on monille meistä kertynyt useita erilaisia tietokoneita yhteistyökumppaneiksi. On vanhoja varakoneiksi jätettyjä, on tekniikaltaan eri käyttötarkoituksiin kehitettyjä, on koneita kotona, töissä ja matkoillakin. Siten itse kunkin tietämys tietokoneista ja niiden käytöstä on laajentunut. Tietokoneetkin ovat entistä varmatoimisempia. Silti niiden soveltuvuus juuri omaan käyttöön on asia, johon kannattaa palata uutta konetta harkittaessa. Miten tehdä ns. hyvä ostos?

 

Tietokoneiden perustyypit

Olisikin hienoa, jos olisi jokin tietokonetyyppi, joka sopisi yhtä hyvin kaikkiin käyttötarkoituksiin. Niitä on kehitetty erilaisia juuri omien tyypillisten käyttötapojen mukaisiksi. Varsinaisten tietokoneiden perustyyppejä on kolme. Myös minitietokoneita on, jotka ovat pienikokoisia riisuttuja pöytätietokoneita.

  • Pöytäkoneet
  • Kannettavat tietokoneet
  • Tabletit

Niiden yleisyys Suomessa Global Stats Counterin mukaan näkyy tästä graafista. Klikkaa kuva näkymään. Selvennykseksi osuudet ovat: pöytäkoneet 55,4% kannettavat (mobile) 40,4% ja tabletit 4%. Maailmanlaajuisesti tilanne on suunnilleen sama, pöytäkoneiden ja kannettavien ero jonkin verran pienempi.

 

 

 

Mitkä sitten ovat näiden tyypillisiä ominaisuuksia? Seuraavassa kunkin ryhmän oleelliset piirteet. Tässä liikutaan aivan yleisellä ns. tavallisen ostajan tasolla.

Pöytäkoneet

kulkee mukana, eikä vie kotonakaan paljoa tilaa. Näyttö ei ole niin kookas kuin pöytäkoneissa. Tiukasti koteloitu kannettava ei ole edullinen omatoimisen teknisen huollon kannalta. Sen sijaan sen käyttöominaisuuksia voidaan parantaa lisälaitteilla, vaikka erillisellä näytöllä. Myös kannettavia on kehitetty pelaajien tarkoituksiin, joten niitäkin on tarvittaessa nopeita, tosin samalla hintavampia.

Pöytäkone on huollon, korjaamisen ja teknisen päivityksen kannalta helpoin. Jos tietoa on, niin niitä voi itsekin parannella ja huoltaa tekniikkaa tarvittaessa. Siten pöytäkoneesta voi saada itselleen hyvin toimivan ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin.

Kannettava

kulkee mukana, eikä vie kotonakaan paljoa tilaa. Näyttö ei ole niin kookas kuin pöytäkoneissa. Tiukasti koteloitu kannettava ei ole edullinen omatoimisen teknisen huollon kannalta. Sen sijaan sen käyttöominaisuuksia voidaan parantaa lisälaitteilla, vaikka erillisellä näytöllä. Myös kannettavia on kehitetty pelaajien tarkoituksiin, joten niitäkin on tarvittaessa nopeita, tosin samalla hintavampia.

Tabletit

ovat yleistyneet etenkin viihdekäyttönsä takia. Ne ovat kooltaan kannettavia pienempiä ja siten niitäkin helpommin mukana kulkevia. Viihdekäyttö ja tapahtumien seuraamien on niiden ominta aluetta. Matkoilla auttavat navigoinnissa ja paikkojen löytämisessä. Tavallisten käyttäjien pelejäkin voi pelata, mutta varsinaisia pelikoneita ne eivät ole. Kalleimmilla tableteilla voi ottaa kuviakin ja ne näkyvät kuvattaessa paljoin suurempina kuin kamerassa tai puhelimessa. Niitä ei kannata kuormittaa liikaa, sillä tabletteja ei ole kehitetty vaativia tietokoneohjelmia varten.

 

 

Muita valinnan lähtökohtia

Itse koottu
Yksi huomionarvoinen tietokoneen hankinnan lähtökohta on, että sellaisen voi myös koota itse. Kokoaminen ei ole vaikeata, pikemminkin on kyse sorminäppäryydestä. Ohjeita on ja komponenttien valinnalla saa juuri sellaisen koneen kuin haluaa. Itse koottu kone on myös taloudellisesti edullinen. Merkkikoneissa on usein komponenttien halvimpia tai ominaisuuksiltaan tingittyjä verisoita, kun itse kaupasta hankkimalla saa hintansa arvoista rautaa.

Koneen kokoaminen on myös kivaa. Se opettaa varsin pitkälle, miten tietokone toimii ja miten sitä voidaan teknisesti huoltaa tai osia tarvittaessa päivittää. Tietokoneen kokoamista on selostettu neptunetissäkin täällä -> Miten saa mieleisensä tietokoneen.

On myös tietokonekauppoja, jotka kokoavat ostajan sieltä valitsemista komponenteista tietokoneen valmiiksi. Kokoamismaksu ei ole nykyisin suuri – esim. (4.10.2020) Verkkokauppa.comissa se on 69.90 E. ja Jimm’s kokoaminen ja testaus 79 E.

Käytetty tietokone

Tietokoneen ei välttämättä tarvitse olla aivan uusi. Käytetystä saa itselleen paljon edullisemmin koneen tai lisäkoneen entisten omien konetyyppien lisäksi. Käytetyn koneen ostamisesta ja käyttöönotoista on tällä sivustolla kokemuksia. Niistä voi lukea täältä -> Käytetyn tietokoneen ostaminen.

Merkkikone
Takanapäin ovat ne ajat, jolloin merkkikoneista oli hyvin voimakkaita mielipiteitä. Se ja se kone kaatuu heti ja toinen kone on paras. Nyt on tekninen kehitys pitemmällä ja samoin ostajien tietämys. Nykyisin tiedetään, että tehdaskoneiden tekniikan vaativuus riippuu etenkin niiden hinnasta. Merkkiä on monen hintaisia, kalliimmat ovat yleensä tehokkaampia kuin halvimmat. Erot eivät useinkaan ole suuria. Juuri silloin auttaa ostajan oma tietämys.

Hintaan vaikuttaa myös brandin luoma mielikuva. Jotkin ovat – voisi sanoa – jo luonnostaan kalliimpia. On käyttäjiä, jota tavoittelevat statusarvoa myös omilla tietovälineillään. Ja se on aina mahdollista jos budjetit sen sallii.

Yksi hyödyllinen usein kokemusperäinen tieto merkkikoneista on sen sijaan hyödyllinen. Se on merkin asiakaspalvelu. Saako tietoja tarvittaessa? Saako tietoja ja opastusta myöhemminkin, kun takuuaika on jo päättynyt? Tämän tiedon mukaan kannattaa painottaa omia valintoja.

Merkkikoneita ovat mm. HP, Apple, Asus, Fujitsu, MSI, Acer, Dell ja Lenovo. Jotkin tietokoneliikkeet kokoavat myös itse koneita. Nämäkin liikkeen nimellä varustetut koneet ovat merkkikoneita. Niiden komponentit voivat olla parempilaatuisia, jos verrataan suurina valmistussarjoina markkinoitaviin tietokonemerkkeihin.

 



Tietokoneen ominaisuudet

Tässä ominaisuuksista kuten ne kerrotaan tietokonekauppojen nettisivuilla. Ne eivät painotu mihinkään tärkeysjärjestykseen.

Prosessorin nopeus (kellotaajuus) Ghz
Tietokoneen käyttäjä ja ostaja arvostaa tietokoneen tehoja eli nopeutta. Tämä ei olekaan aivan yksiselitteinen juttu, joten siitä enemmän. Mikä on tietokoneen teho tai nopeus? Sille ei ole mitään yleispätevää mittaustapaa ja mittaria. Koneen prosessorin kellotaajuus ilmoitetaan, esim. 2,9 Ghz (gigahertsiä). Tämä tulkitaan sen nopeudeksi, mutta tarkalleen ottaen kellotaajuus on siinä oleellinen osa, mutta ei kokonaisuus. Jotkin liikkeet eivät korosta prosessorin kellotaajuutta, koska pelkästään sen mukaan ei ilman muuta voi päätellä koneen nopeutta.  Prosessorin nopeudesta tarkemmin täällä -> Prosessori ja sen nopeus.

Nopeus ei liioin ole yksiselitteinen asia. Joillekin merkitsee nopeus sitä, että netti aukeaa nopeasti. Tämäkin on asia, joka riippuu monista eri tekijöistä, varsinkin siitä, miten nopea nettiyhteys on käytettävissä ja miten paljon on automaattisesi Windowsin kanssa käynnistyviä ohjelmia.

Muistin määrä ja laatu GB DDR
Muistia tulee olla tarpeellinen määrä, mikä riippuu koneen käytön vaativuudesta. Varsinkin siitä mitä ohjelmia ja prosesseja ajetaan samanaikaisesti. Normaali käyttöön riittävät määrät ovat vähintään 4 mieluiten 8 GB. Ylimääräinen muistin määrä ei nopeuta ja tehosta koneen toimintaa.

Kiintolevyn koko ja laatu GB HDD/SSD
Koneessa voi olla yksi tai useampia kiintolevyjä. HDD on perinteinen mekaaninen ja kapasiteetiltaan yleensä suuri kiintolevy. SSD on uusinta kehitystä edustava nopea kiintolevy. Jos koneen käyttöjärjestelmä asennetaan SSD levylle, on se merkittävä nopeusetu HDD levyyn nähden. HDD soveltuu taas parhaiten tiedon säilyttämiseen. Levytilaa voidaan myös helposti lisätä ulkoisilla muistitikuilla ja kiintolevyillä.

Näytönohjain ja sen muistin määrä AMD/NVDIA GB

Näytönohjain ja sen riittävä muisti on sitä tärkeämpi, mitä todennäköisempää on liikkuvan kuvan katselu tai muokkaaminen, pelaaminen, graafinen suunnittelu jne. Pelaaminen ei tässä kuten muissakaan pelaamisen määritelmissä tarkoita pasianssien pelaamista, vaan uusimpia vaativia digipelejä. Tavallisia näytönohjaimen muistin määriä ovat 4, 6 ja 8 GB.

Käyttöjärjestelmä Win 10/Apple mac OS/Chrome OS/
Luonnollisesti käyttöjärjestelmä ilmoitetaan jos se on asennettu ja kuuluu koneeseen. Käyttöjärjestelmästä kerrottaan sen tarkempi versio.

Optinen asema (CD/DVD), liitosmahdollisuudet jne.
Nämä myös tarpeelliset tiedot ilmenevät koneen teknisistä ominaisuuksista.

Takuu ja huolto

Myytävillä laitteilla on takuu, myös käytetyillä liikkeistä ostettuna.  Tarkista takuun pituus ja huoltomahdollisuudet, jos mekkikone.  Tietokoneiden huollosta ja korjaamisesta tarkemmin täällä -> Tietokone huoltoon tai korjattavaksi opas.

 

Nettiin vai kauppaan ostamaan?

Kummallakin on puolensa. Hyvä yhdistelmä on käyttää kumpaakin tapaa. Laitteita ei ole myymälässä kovinkaan monta. Kaupassa saa tietoa koneista ja neuvoja, mutta riippuu kuitenkin yrityksen liikemoraalista sekä itse myyjästä, miten asiallisia ja puolueettomia esittelyt ovat. Liikkeissä pitää osata myös varoa ylimääräisiä ja maksullisia huolto- ym. sopimuksia, vaikka myyjä niitä esittelisikin. Jos vaikka koko kauppa peruuntuisi, niin nämä huoltosopimukset eivät peruunnu ja asiakas menettää maksamansa rahat.

Nettisivuilla tietokoneista on ostajaa opastavaa tietoa ja paljon koneita esittelyssä. Sielläkin voi yleensä kysyä. Koneiden ominaisuuksia voi ja kannattaa vertailla. Hinnat ovat myös selkeästi näkyvillä, joten pääsee sovittamaan ostosta omaan budjettiinsa.

Jos kone tai pari kiinnostaa, niin on hyvä hakea niiden edullista ostopaikkaa netistä hakukoneella. Toinen mahdollisuus on katsoa Vertaa sivuston tietoja -> täällä.

 

Uusi kone – onko se sitten heti valmis

Ostetuista koneista sanotaan, että ne ovat heti käyttövalmiita kun niissä on jo käyttöjärjestelmäkin. Kuitenkin käytännössä uusi kone on vailla tarpeellisia ja ostajan tarvitsemia ohjelmia. Sen Windows on säätämätön eikä oletusohjelmia ole valittu.  (Paitsi Windows on yleensä asettanut omat sovelluksensa oletukseksi.)  Uuden koneen käyttöönotosta on tarkempaa tietoa täällä ->Uusi tietokone – onko se heti valmis?

 

Koneen pitäminen kunnossa

Tietokone ei ole kertakäyttötuote. Se kestää pitkään sillä siinä ei ole juurikaan kuluvia osia. Jos hiukan huolehtii sen ylläpidosta, niin siitä saa pitkäaikaisen kumppanin. Ylläpito ei ole vaikeata vaan sujuu rutiininomaisesti. Samalla varmistaa, että kone toimii kaikissa tilanteissa häiriöittä. Tarkemmin tietokoneen ylläpidosta täällä -> Tietokoneen kunnossapito.

 

 

 

Hyvä tietää myös näistä

 

Windows 10 nopeammaksi

Ota Windows 10 hallintaasi – tee siitä sujuvasti käytettävä

Mistä voin ladata ohjelmia turvallisesti

Miten toimii Windowsin Resurssienhallinta

Mitä ovat oletusohjelmat ja miten ne määritetään

Tietokoneen näyttö – ominaisuudet ja valinta

 

 

 

Tagit: , , , ,