Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Windows 11 odotukset erilaiset kuin lopputulos

 

 

Kun Windows 10 on ollut jo pitkään markkinoilla odoteltiin uutta versiota. Ja niin sellainen sitten julkistettiinkin. Windows 11 on tulossa ja jakelu alkaa loppuvuodesta. Ennen kuin lopullinen jakeluversio on koneessa ovat näkemykset uutuudesta ennakkotietojen varassa. Niiden mukaan näyttää siltä, että käyttäjät ja asiantuntijat ovat odottaneet muunlaista käyttöjärjestelmää kuin mikä nyt on tulossa.

 

Uuden Windows 11 oleelliset ominaisuudet ja sen koneelle asettamat vaatimukset on selostettu täällä -> Windows 11 on tulossa markkinoille. Onko se sellainen kuin oletettiin? Ei taida olla, sillä se sisältää monta ihmettelyn aihetta ja kysymysmerkkiä? Suoraan sanottuna käyttäjät ovat pettyneitä siihen mitä heille nyt tarjotaan.

 

Paljon kysymysmerkkejä

Tähän on vielä lisättävä harmistus siitä, miksi käyttöominaisuuksia heikennetään edelliseen versioon nähden. Ja miksi laitteilta vaaditaan erityisiä ja tiukkoja ominaisuuksia, että se on yleensä asennetavissa. Microsoft on ottanut ainakin toistaiseksi ylimielisen asenteen käyttäjiä kohtaan. Ei mitään selityksiä ole näkynyt, miksi ominaisuuksia heikennetään tai laitteiden teknisiä vaatimuksia kiristetään. Lähinnä on sieltä vain sanottu, että ”Voi, voi sentään.” Missä on se paljon puhuttu käyttäjien kuuleminen?

Uudistuksista ja Windows 11sta on ainoastaan sanottu, että se on suunniteltu järjestelmän tehokkuuden ja turvallisuuden parantamiseksi. Aika ylimalkaista, sillä eiköhän tällaiset tavoitteet ole yleensäkin tavallisia kun uusia softia suunnitellaan. Turvallisuuden piikkiin laitetaan nyt mm. tiukat laitevaatimukset, mutta ilman sen tarkempia perusteluja. Olisi paljon muitakin keinoja ja tavoitteita, joilla turvallisuutta voitaisiin parantaa vielä merkittävämminkin. Esimerkiksi maltillinen painotus prosessorin turvaominaisuuksien parantamiseen olisi ollut hyödyllistä ja vähemmän kritiikkiä aiheuttavaa.

Microsoft tulee hehkuttaman uutuuden käyttöominaisuuksia ja ennen kaikkea se tehokkuutta, nopeutta. Niin toki pitää ollakin. Mutta myös aivan uudet koneet, joihin samalla käyttäjiä ohjataan – pakotetaan? – ovat jo sinänsä nopeampia ja varmempia kuin vanhat laitteet.

 

Tällaista Windows 11 odotettiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windows 10 suunniteltaessa sitä kehitettiin ja markkinoitiin ulkonäkö edellä. Näkymiin tuli väriä ja liikettä. Ulkonäölliset säätömahdollisuudet viritettiin niin laajaksi alueeksi, että vain harva on ottanut edes selvää sen kaikista mahdollisuuksista. Käyttäjät määrittelivätkin käyttöjärjestelmän paketiksi, joka on puettu koreisiin karkkipapereihin.

Tätä taustaa vasten nyt odotettiin uudelta Windowsilta ainakin näyttävää ulkonäköä. Tulos on toisenlainen, sillä ulkonäköomaisuuksia on merkittävästi vähennetty ja yksinkertaistettu. Enää ei ole käynnistyksen tiilinäkymässä – ei tiilinäkymääkään – liikkuvia kuvia eikä tehtäväpalkin paikkaa voi vaihtaa eikä sen kuvakkeita voi vapaasti siirtää hiirellä. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä ylimääräinen kuvitus ja animaatiot hidastavat aina järjestelmää. Vaikeampaa on ymmärtää, miksi ulkonäön säätämisessä pitää ottaa takapakkia. Kun Win 10 onnistui kuvia liikuttamaan, eikö myös uudempi Win 11?

Yllä on kuvia kuvitelmista ennen Windows 11 julkistamista. Klikkaa kuvat näkymään paremmin. Niissä on yleistä näyttävä värien ja grafiikan käyttö. Myös ketterään käyttöön eli erilaisten apuohjelmien ja Windowsin säätöjen löytämiseen niissä on ehdotuksia. Joissakin kuvitelmissa revitään huumoria Windowsin asentamisen monista vaiheista, hitaudesta ja monimutkaisudesta. Nämä visuaaliset kuvitelmat eivät ole tietysti mitään käyttöjärjestelmiä, joten niiden varsinaista toimivuutta eivät videoharrastajat suunnitelleet. Ajatus oli, että kyllä tekniikka onnistuu, kun visuaaliset puitteet ovat houkuttelevia ja käyttö sujuvaa.  Eikä tietysti asetamisen estävistä laitevaatimuksista ollut aavistustakaan.

Uutuudelta odotettiin maailmalla esim. kätevää aktiivista näytön tallennusta, pienempää RAM muistin käyttöä, nopeaa näytön päälle/pois kytkemistä ja helppoa asetusten sekä sovellusten muokkaamista.

Tässä pari erilaista Windows 11-12 YouTube videokuvitelmaa

 

https://www.youtube.com/watch?v=qIjbCbPQJ4A&list=RDCMUCdTZsE3OcOEglvIcHFFPjhg&index=12

 

Näissä kaavailuissa ennen totuuden julkistamista asetetaan usein Windowsin tehtäväpalkki, sen säätely ja käyttö varsin tärkeään asemaan. Microsoftin kehittämä tulos on tälläkin kohdin juuri päinvastainen. Tehtäväpalkki on nyt tarkoin rajattu sijainniltaan eikä sen kuvakkeita voi siirrellä hiirellä kuten Win 10ssä.

 

Unohtuivatko käyttäjät kuitenkin?

Tämä lienee ensimmäinen kerta kun uusi tulossa oleva Windows vaikuttaa näin selvästi suunnittelijoiden sanelulta. Se ei nojaa käyttäjien toivomuksiin. Ikävän maun tuo koko asiaan Microsoftin ylimielinen asenne Win 11 teknisiin vaatimuksiin, järjestelmään ja siitä informoimiseen. Aikaisemmin kaikkien softien kehittäjät ovat pitäneet oleellisen tavoitteena, että ne soveltuvat käytössä oleviin laitteisiin. Onko nyt ajatuksena, että kyllä aika haavat parantaa? Ja ihmiset rientävät ajan mittaan ilomielin asentamaan uuden Windows 11 uusittuihin koneisiinsa?

Kritiikkiä tulee varmasti olemaan. Moni sanoo, että nyt kyllä siirryn Linuxiin tai Maciin. Niin on sanottu usein aikaisemminkin, eikä se taida tuoda ratkaisua Windowsin ongelmiin. Windows on kuitenkin niin syvälle juurtunut käyttäjien maaperään, tottumuksiin, työhön ja harrastuksiin. Nähtäväksi jää miten käyttäjät voivat vaikuttaa yhteen mailman suurimmista yrityksistä.

 

Uusia vaikeuksia

Esiversioita kokeilleet ovat havainneet, että Windows 11ssa jatketaan käyttäjien ikävää painostamista Microsoftin Edgen valintaan selaimeksi. Nyt on vuorossa – ellei sitä muuteta – varsin ovela keino. Koneen selainta valittaessa tuo valintalinkin avaaminen näyttöön valintaikkunan. Siinä kysytään, millä sovelluksella linkki halutaan avata. Siitä pitäisi löytää ja kruksata myös ruutu, joka tekee käytössä valinnan pysyväksi. Jos tuota valintaa ei huomaa tai ei tule asennusvalintojen keskellä sitä merkinneeksi, niin jatkossa sen muuttaminen on varsin monimutkaista. Muuttaminen edellyttää mm. kaikkien niiden tiedostomuotojen tietämistä, joita selain näyttää.

 

Asiaan liittyvää

Windows 11 on tulossa markkinoille

Asentasinko jo uuden Windows 11?

 

 Tagit: , , , ,