Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tykkäätkö Tykkää painikkeista – millaisia ne ovat

 

 

Tykkää ja ei-tykkäys painikkeet sekä muut suosituspainikkeet ovat kiinteä osa tämän päivän nettiä. Niillä käyttäjä voi nopeasti ilmaista mielipiteensä asioista. Niistä voi myös saada lisätietoa kuten ketkä muutkin tykkäävät asiasta. Olet varmasti myös kuullut, että niiden avulla on mahdollista vakoilla käyttäjiä. Voiko niillä vakoilla? Onko niistä vaaraa yksityisyydellemme? Millaisia ne pohjimmiltaan oikein ovat.

 

Miten ja milloin nämä Tykkää (Like) painikkeet  ovat tulleet nettiin? Niillä on jo varsin pitkät perinteet. Sosiaalisen verkostumisen myötä tuli tykkäyspainike ensimmäistä kertaa Facebookiin helmikuussa 2009. Sen tehtävänä oli lisätä käyttäjien vuorovaikutusta niin toistensa kuin ystäviensä jakamien sisältöjen, mainosten ja linkkien kanssa. Sitä klikkaamalla näkyy sisältö ystävien uutissyötteessä ja se näyttää muiden tykkääjien määrän sekä täydellisen tai osittaisen luettelon heistä. Kesäkuussa 2010 systeemi laajennettiinkin myös kommentteihin. Ihan kätevää!

Tykkääminen alkoi Facebookista mutta se on sittemmin levinnyt lukuisiin muihin nettisivustoihin. Ei ollut lainkaan vaikeata huomata millaisia mahdollisuuksia systeemi antaa sosiaalisille ja kaupallisille sivustoille yhteyksissä käyttäjiin.  Tykkäyksiä saattoi jopa ostaa rahalla tai joillakin etuisuuksilla. Tykkää ja ei-tykkää painikkeet ovat tänään lukuisilla suosituilla ja tunnetuilla verkkosivuilla.

Mutta miten se toimii? On mentävä syvemmälle systeemin perusteisiin, että voisimme tietää miten se vaikuttaa meihin käyttäjiin. Sen oleellinen tekninen ominaisuus on, että käyttö ja seuranta voidaan sijoittaa kolmansien osapuolien verkkosivustoille. Ja käytännössä mihin tahansa ulkopuoliselle palvelimelle, jonka olemassaolosta ja intresseistä tykkää painikkeen käyttäjällä ei ole mitään tietoa. Sen avulla käyttäjä lähettää tietoja hänelle tuntemattomaan paikkaan. Sitä sanotaankin verkkojäljitteeksi. Menossa on useita erilaisia tutkimuksia ja selvityksiä onko kyseessä tietosuojalain rikkominen vai ei.

 

Mitä nämä painikkeet tekevät?

Voimme hyvin ajatella, että se voi olla jonkinlaista vakoilua. Mutta niinhän vakoilua on lähes kaikkialla netissä. Vakoilu on kuitenkin aika suppea sana tykkää-systeemin mahdollisista vaaroista. Oikeampi olisi huomata, että kyseessä voi olla pahaa aavistamattomien ihmisten hyväksikäyttäminen.

Tässä pelkkä tietojen kerääminen – ja erilaisten kerättyjen yhdisteleminen – ei jää vain keräämiseksi eikä tilastotiedoksi. Se ei liioin pelkästään muodostu miljoonien arvoiseksi nettivaluutaksi tietojen kerääjien keskuudessa. Se johtaa välittömästi meihin suunnatuin vaikutus- ja mainostoimenpiteisiin. Eikä vai käyttäjän omaan toimintaan vaan myös muiden henkilöiden, kaverien, jotka systeemi pystyy helposti selvittämään.

Kuva: Tykkää Facebookissa.  Klikkaa pienoiskuvat näkymään.

Facebookin Tykkää ja Twitterin Tweet-painikkeet – ja muualla vastaavat – tekevät paljon enemmän kuin vain auttavat jakamaan sisältöä ystävien kanssa. Ja jos käyt millä tahansa verkkosivulla, jolla on Tykkää-painike, Facebook tietää siitä. Ja painikkeet voivat linkittää käyttäjien selaustavat heidän sosiaalisen verkostoitumisensa profiiliin, joka usein sisältää heidän nimensä.

Se näyttää harmittomalta, mutta useimpien tietämättä ne antavat myös sosiaalisen median sivustojen seurata käyttäjiä – vaikka ihmiset eivät klikkaa niitä. Ne sijoittavat myös käyttäjän laitteelle seurantaevästeitä, joiden avulla sivustot tietävät milloin käyttäjä vierailee tietyllä sivulla.

Tiesitkö, että sivusto seuraa sivua, vaikka et klikkaakaan painiketta?  Kun olet kirjautunut Facebokiin, Twitteriin jne kerran viimeisen kuukauden aikana, niin tietojasi kerätään, vaikka et klikkaa painikkeita. Seuranta pysähtyy vasta silloin kun käyttäjä kirjautuu ulos tileiltään.

 

Seurantaa uutissivuilla

Koska tykkää systeemi on osoittautunut sivustoille hyödylliseksi ja tuottoisaksi niin se on levinnyt yhä uusiin kohteisiin. Yksi niistä ovat medioiden ja Microsoftin uutiset netissä. Microsoftin tuottamat uutiset näkyvät kaikissa Windows koneissa. Kohdassa Uutiset – Asetukset – Tietosuojatiedot on nähtävissä, miten Microsoft on tietoturvan suunnitellut. Siellä sanotaan näin:

”Keräämme henkilökohtaiset tiedot
Microsoft kerää tietoja sinulta vuorovaikutuksen sekä tuotteidemme kautta. Annat osan tiedoista suoraan, ja hankimme osan tiedoista keräämällä tietoa vuorovaikutuksistasi, käytöstäsi ja kokemuksistasi tuotteidemme kanssa. Keräämämme tiedot riippuvat toiminnastasi Microsoftin kanssa sekä tekemistäsi valinnoista, mukaan lukien tietosuoja-asetuksista, sekä käyttämistäsi tuotteista ja ominaisuuksista. Saamme tietoja myös kolmansilta osapuolilta.”

Kuvassa palanen Microsoftin Uutisia Windowsissa. Siellä ovat Tykkää ja en-tykkää painikkeet ja niitä on käytetty.

Lisäksi Uutissivujen tykkään ja en-tykkää mielipiteet ovat journalistisessa mielessä aivan epätarkkoja. Mitä niillä tarkalleen tykätään ja ei-tykätä? Hyvä vai huono uutinen, hyvä vai huono asia tai vaikka onko uutisen henkilö miellyttävä vai ei? Mitä hyötyä näistä mielipiteistä sinulle on kun vielä samalla myös kirjaudut seurattavien joukkoon?

 

 


Miten arvokasta käyttäjien seuranta on?

Edellä sanottiin ohimennen, että tykkää -painikkeiden käyttäjätiedot ovat nettivaluutassa miljoonien arvoisia. Mistä sen voi tietää? Yksi ikkuna asiaan avautui kun Facebookin Meta päätti maksaa 90 miljoonaa dollaria käyttäjien tykkäyspainikkeen toiminnan vakoilusta. Tällä ratkaistiin kymmenisen vuotta sitten oikeudenkäynti käyttäjien verkkotoiminnan seuraamisesta. Tämä oikeusjuttu koski Facebookin pääsyä käyttäjän nettitoimintaan, vaikka hän olisi kirjautunut ulos.

Facebookin emoyhtiö Meta sopi 90 miljoonan dollarin maksamisesta oikeudenkäynnin ratkaisemiseksi siitä, miten se seurasi käyttäjien verkkotoimintaa. Sopimusta on pidetty yhtenä Metan kaltaisten sosiaalisen median suuryritysten historian suurimmista sovintoratkaisuista.

 

Miten minua vakoillaan somessa

1. Sijainti
Facebook seuraa sijaintiamme. Se sanoo käyttävänsä sijaintitietoja tarjotakseen osuvampia ja yksilöllisempiä kokemuksia, suojatakseen tiliämme ja tarjotakseen parempia mainoksia.
2. Kolmannen osapuolen seuranta
Facebook voi seurata meitä myös silloin kun emme käytä sosiaalista mediaa. Käytössä ovat Tykkää-painike, näkymättömät Pixel-konversioseurantalaitteet ja mainoskoodia mobiilisovelluksissa. Niiden avulla se voi rakentaa yksityiskohtaisia profiileja käyttäjistä.
3. Ulkoinen toimintatyökalu
Tämä on toinen tapa, jolla Facebook voi seurata käyttäjiä. Se julkaisi tämän työkalun vuonna 2020. Se näyttää luettelon sovelluksista, verkkosivustoista, yrityksistä ja organisaatioista, joiden kanssa olemme olleet vuorovaikutuksessa Facebook-tunnuksillamme. Käytön perusteeksi se sanoo, että työkalu auttaa sitä tarjoamaan käyttäjille henkilökohtaisemman käyttökokemuksen.

 

Miten estää vakoilua

Some ja Facebook on rakennettu niin, että kaiken vakoilun ja seurannan estäminen on mahdotonta jos aiot niitä käyttää. Sen sijaan on meille yksityisyytemme kannalta tärkeätä rajoittaa vakoilu ja hyväksikäyttämin mahdollisimman pieneksi. Se on onneksi puolestaan taas mahdollista.

Tiedä mistä on kysymys
Tunnista ja tiedä, mitä varoja sisältyy Tykkää-painikkeisiin kun näet niitä somessa tai missä tahansa nettisivuilla. Punnitse, mitä hyötyä sinulle on käyttää niitä tai haittaa jos et käytä. Huomaa, että jo pelkkä painikkeiden olemassaolo kertoo sivustolla olevan vakoilun mahdollisuuksia. Kirjoita mieluummin jotakin kuin painat Tykkää painikkeita.

Kirjaudu ulos
Kirjaudu ulos some tililtäsi heti kun se on mahdollista. Vaihda ajoittain tai tarvitessa salasanasi.

Säädä Facebookin asetuksia
Lisää turvallisuuttasi säätämällä Facebookin asetuksia. Siellä on useita tapoja rajoittaa ja kohdistaa toimintaa sekä estää vakoilua. Tässä hyödyllinen säätö, miten voi estää Facebookin oman toimintasi laajaa seuraamista. Klikkaa tilisi pyöreätä kuvaketta oikealla ylhäällä – Asetukset ja yksityisyys – Asetukset – Yksityisyys – Facebook tietosi – Facebookin ulkopuolinen toiminta – Näytä – Hallinnoi tulevaa toimintaa – Katkaise tulevan toiminnan yhteys (muokkaa merkintää) – Jatka – Vahvista. Jos Facebookin ulkopuolinen toimita tukee vielä uudelleen esille, niin varmista, että muutos on tehty. Vaikea sanoa tehdäänkö vakoilun rajoittamiset tarkoituksella näin mutkikkaiksi löytää ja säätää.

Kuvassa viimeinen  vaihe selostetun säädön tekemisessä.

 

 

 

 

 

 

Tykkäämisen tulevaisuus

Kuva: Tämäkin on tulossa Facebookiin.

Tällä hetkellä verkkoturvallisuus verkkojäljitteineen ja tykkäämisineen on omituisessa tilassa. Eri puolilla tutkitaan onko se laillista. Toisaalta näyttää siltä, että sivustojen ja kolmansien osapuolien kaikenlainen seuranta on hyväksyttävää kun siitä vain jossakin ja jollakin tavalla ilmoitetaan käyttäjille. Katso edellä, miten esim. Microsoft perustelee seurantansa.

Vai onko niin, että meillä on joko mukavuutta tai turvallisuutta – näitä molempia ei voi olla samalla.

 

 

 

Näistä lisätietoa

Sinua seurataan ja vakoillaan Internetissä – Vältä vaarallinen vakoilu

 

Miten tehdä sähköpostista turvallisempi

 

Uudet tietoturvaohjelmat 2024 – lataa tai päivitä

 

Löydä Neptunetistä

 

Kyberturvallisuus 2023

 

 

 

Tagit: , , , , , , , ,