Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Neuvontaa tietokoneasioissa ja ohjelmista

Onnistummeko me? – sivusto ja sen lukijat

 

 

Tässä on kyse tietokoneiden käyttäjien neuvonnasta. Jos on tietokoneongelma tai tarvitsee joitakin tietoja ohjelmista, niin saako niitä? Onnistummeko me tässä sivustossa ja jos emme onnistu, niin miten voisimme onnistua paremmin. Tuntevatko kaikki lukijamme, miten tällainen neuvontasivusto toimii. Ja voisiko se toimia jossakin asiassa vielä paremmin?

 

Neptunet sivusto on alun perin tehty juuri tietotekniikan neuvontaa varten. Tässä ei ole ollut tavoitteena hieno ulkonäkö eikä juurikaan viihteellinen puoli, vaikka sisällössä on sitäkin. Etsittiin sivustopohja joka sopisi juuri tällaiseen tarkoitukseen. Helppo yhteys sivuston ja sen lukijoiden välille. Tällaiseksi sivustopohjaksi valittiin WordPress alusta. Sen tekniikkaan perustuu siis sivuston ylläpito ja käyttö, myös hyvät puolet ja toisaalta rajoitukset.

Pelkkä tekniikka ei tee vielä mitään nettisivustoa. Tarvitaan tekemisen ajatus, millä tavalla asiat tuodaan esille. Neuvontaa oli jo ennestään netissä, mutta niiden tekemisen ajatus tuntui toisenlaiselta. Vaikutti siltä, että kaikkine hienoine termeineen ja nörttisanoineen neuvoja tehtiin enemmän niille, jotka eivät niitä tarvinneet.

Niinpä tähän sivustoon valittiin linja, joka ristittiin yleistajuiseksi. Täällä ei hienostella tietokoneslangilla eikä slipstriimata natiiveja proseduurien skriptejä. Kaikki on voitava selostaa selkeästi suomeksi. Ainoastaan termi tai ilmaisu, josta ei ole selkeää suomennosta, voidaan ottaa alkuperäisenä. Tietokoneiden käyttäjien on selvittävä teknisestäkin kuvauksesta ilman ATK-sanakirjan tukea. Sen onnistumisessa on aina haastetta.

Ihan tiivistettynä; tavoitteena oli saada lukija viihtymään sivustolla ja pitämään teknisiäkin selostuksia ymmärrettävinä. Tähän kuuluu myös, että sisältö on riittävän havainnollista – kuvia siellä missä kuvia tarvitaan – ja tekstit helppolukuisia. Toivomus kun on edelleenkin, että kävijä tulisi sivustoille toistekin. Silloin olemme jo puolivälissä onnistumiseen. Kokonaan onnistumme vain silloin kun neuvot ja informaatio on ollut sellaista, mitä tarvittiin.

 

Miten sivusto toimii

Tähän WordPress pohjaiseen sivustoon on voitu liittää palveluita, joita monelta ulkomaiseltakin sivustolta voivat puuttua. Kun niitä on esitelty artikkelien yhteydessä sivustolla muuallakin, niin tässä vain lyhyesti ja muutamalla kuvalla selvennettynä.


Usein on helpompi seurata ohjeita kun ne ovat jossakin paperilla. Jos ohjeet lisäksi edellyttäisivät samanaikaista näytön käyttöä, niin paperi on helpompi. Jokainen artikkeli on helposti printattavissa kuvineen. Vain klikkaus otsikon yläpuolella olevaan kuvakkeeseen ja linkkiin Printtaa tämä artikkeli.

 


Tarvitsisiko kaverisi juuri tätä tietoa tai hymyhuulta. Jokainen artikkeli voidaan jakaa eri menetelmillä ja eri paikkoihin. Artikkelien jälkeen on nappirivistö, josta linkityksen voi helposti jakaa.

 
Oleellinen asia sivuston palveluissa on maksuton neuvonta. Aikaisempi kommentointimahdollisuus on poistettu.  Se on kovattu sähköpostipalvelulla ->

 

Löytyykö tarvittava tieto?

Nimiö ja välilehdet

Siinä oleellinen ja vaikea kysymys! Katsotaan nyt kuitenkin ensiksi tekniikkaa, miten on lukijan ajateltu löytävän oikeaan tietoon. Jokaisella nettisivulla on nimiöosa. Siinä on yleensä sivuston nimen lisäksi myös joitakin tietoja sivusta, hakemistolehtiä tai linkkejä sivuille, kuvia ja ehkä muutakin materiaalia. Nykyisin sivustoilla on popuppeina rasittavassa määrin huomautuksia evästeistä ja tietosuojakäytännöstä tai kysytään lupaa lähettää tietoja – mutta täällä niitä ei ole.

Neptunetin nimiöstä on tässä kuva. Tämä kuva tulee klikkaamalla suuremmaksi. Nimiössä on kaksi riviä hakemistolehtiä, joista aukeaa niistä luetellut tiedot. Aika paljon, nimiön hakemistolehdet ovat yleensä jo harvinaisempia. Popuppeilla ei lukijoita rasiteta ja tietosuojakäytäntö löytyy hakemistolehdeltä Tietoja sivustosta – Tietosuojakäytäntö (Privacy Policy).

Edelleen siinä on vaihtuvia kuvia – uusi kuva seuraavalla käyntikerralla. Ne pyrkivät kuvastamaan sivuston luonnetta. Ehkäpä tärkeämpi elementti on kuitenkin RSS-syötteen orassinen logo ja painonappi. Sitä klikkaamalla voi helposti tilata sivuston RSS-syötteen esim. sähköpostiinsa.

Ehkä pitää vielä korostaa ylemmän hakemistolehtien rivin ensimmäistä kohdetta eli Etusivu. Tämä on sikäli tärkeä jos lukija tulee sivustolle jonkin hakukoneen linkin perusteella, niin päätyy suoraa ao. sivulle. Sen sijaan etusivu, jossa ovat uusimmat artikkelit ja tiedotteet, jää näkemättä ellei muista mennä nimenomaan sitä katsomaan.

 

Muut sisällön hakutavat

Sivuston päähakemistoksi on suunniteltu kaikilla sivuilla näkyvä avainsanojen listaus Sisältö. Tämä värikäs linkkilista on pitkä, mutta onneksi sentään aakkosjärjestyksessä. Jos laittaa kursorin jonkin aiheen kohdalle näkee montako artikkelia siihen sisältyy. Klikkaamalla näkee ne sitten tarkemmin.

Vieressä kuva osasta sisältölistaa.

 

 

 

 

Mitä sitten, jos ei vieläkään ole löytynyt sitä mitä hakee? Seuraavaksi voi käyttää sivuston omaa hakutoimintoa, oikeanpuoleinen palsta. Siitä kuva vieressä vasemmalla. Jos haluaa edetä kategorioiden eli aiheryhmien perusteella, niin keskipalstalla alempana Aiheet – Valitse kategoria ja nuolipainike. Nyt tulee tuloksia, mutta niitä on paljon.

 

Jos ei sittenkään löydy, mutta muistelee, että artikkeli asiasta taisi olla sivustolla joskus viime keväänä. Tällöin kannatta mennä tutkimaan sisältöä keskipalsta aivan lopusta Arkisto – Valitse kuukausi – nuolipainike, kuva vieressä.

 

Aihe löytyy – mutta onko siitä apua?

Neuvoista, ohjeista ja ohjelmista ei netissä ole mitään pulaa. Niitä on vaikka minkälaisia. Pahinta on, että siellä on myös neuvoja sivustoilla, joista voi saada koneeseen haittaohjelmia. Tai joutua ikävien mainoskirjeiden ja -tiedotteiden kohteeksi. Seuraava haitta on, että neuvot tai etsimäsi ohjelmat ovat vanhentuneet. Neuvot eivät koske enää niitä asioita ja ongelmia, joita laitteissa tänään on. Tai ohjelomista on uudempia ja parempia versioita.

On hyvä muistaa, että tietotekniikka muuttuu ja kehittyy koko ajan. ”Uusien Windowsien aika” tai pari kolme vuotta sitten laaditut ohjeet saattavat vielä pitää paikkansa. Mutta jo kauempaa tulevat eivät välttämättä kerro sellaisia ratkaisuja kuin nyt tarvittaisiin, toki voivat olla suuntaa antavia. Myös neuvoihin sisältyvät linkit lisätietoihin ja työkaluihin vanhenevat. Esimerkiksi Microsoft poistaa kokonaan aikaisempia ohjeitaan ja niiden linkitys muuttuu näyttämään Windows 10 markkinoille ja tietoihin.

Täällä sivustolla on korostettu, että aina kannattaa etsiä uusinta tietoa, ei vanhentunutta. Usein vain on vaikeata ja jopa mahdotonta todeta, miltä ajalta jokin neuvo on. Tietojen muuttuminen on selvä haaste myös Neptunetille. Täällä on varsin suuri määrä teknisiä artikkeleita (lähes 500 kpl) ja oppaita. Niiden ajan tasalla pitäminen eli päivittäminen on sivuston jatkuvaa taustatyötä. Se ei juurikaan näy käyttäjille, paitsi merkinnöistä Päivitetty silloin ja silloin.

Mitä sitten jos täältä aihe löytyy, mutta se ei ratkaise kuitenkaan ongelmaa? Lähestytään niitä keinoja, jotka ovat mahdollisia vain tapauskohtaisia tietoja vaihtamalla.  Muista silloin maksuton sähköpostipalvelumme ->

Mitä muuta Neptunetissä

Edelleen alempana keskipalstalla ovat linkkilistat Uusimmat artikkelit ja  Neptunet yhteystidot. Alinna sitten vielä yleisimmät kuvalinkit someen sekä RSS-syötteen tilaamiseen.

 

Millainen fiilis?

Aina on harmillista, jos laitteissa on joitakin ongelmia. Puhumattakaan siitä jos epäilee jokin viruksen tai haittaohjelman hyökkäävän. Tai ei tiedä mistä ja millainen ohjelma olisi itselle sopiva. Niinpä ei ole ihme, että monet ovat harmissaan tarttuessaan tietokoneeseen ja etsiessään ratkaisuja. Täällä pyritään myös siihen, että harmittasi vähemmän ja fiilis paranisi. Ihminen, käyttäjä, on toki etusijalla. Tekniikan tulee palvella meitä eikä meidän tekniikkaa.

Kiva, jos myös viihdyt sivustolla. Ankeana päivänä katso vaikka sivuston Kevennyksiä tai Pakinoita. Tai vaikka tätä -> Tuhoa koneesi näin! – uusimmat menetelmät

 

Tämäkin on päivitetty; 14.3.2024

 

Tässä muutamia vinkkejä sisältölinkeistä

Ohjelmat

Mistä voin ladata ohjelmia

Ovatko ohjelmat ajan tasalla – päivitys ja sen työkalut

Tietoturvaohjelmat 2024

Parhaat audio editorit – valintaopas

Oppaat

Julkaistut oppaat

Windows

Artikkeleita Windows 10stä

Artikkeleita Windows 7stä

Ongelmat

Tietokone ei käynnisty lainkaan

Windows 10 ei käynnisty

Tietokone ei toimi – voiko tämän korjata

Netti ei toimi – opas

Tekstinkäsittely ja videot

Tekstinkäsittelyohjelmat valintaopas

Videoeditorit valintaopas

Sähköposti

Sähköpostiopas

Tietoa

Tietokoneen nopeuttaminen

Laajakaistan nopeusmittaus

Tai mitä ovat Oletusohjelmat tai Palautuspiste  tai Evästeet tai Tietokoneen prosessit

 

 

 

 

Tagit: , , , , , ,