Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Onko tämä kokonaan hajonnut kun mitään ei tapahdu?

 

Mitään ei tapahdu

On harmin paikka jos tietokone ei lainkaan käynnisty edes käyttöjärjestelmän lataukseen asti.  Kyllä sitä hätkähtää vähemmästäkin.  Ensimmäinen ohje on, että ei kannata hermostua.  Tämä ei ole kuitenkaan kovin harvinaista.

 

On ymmärrettävää, että tuossa tilanteessa syntyy ajatus, että mitä jos nyt menetän kaikki tärkeät tiedostot, kaikki mitä koneessa on.  Mutta ei hätää, siitä ei ole nyt kysymys.  Käynnistyksen estyminen ei johdu yleensä kiintolevystä, joten tiedostot ovat kyllä turvassa.

Käynnistyksen estymiseen on lukuisia eri mahdollisuuksia.  Siihen on onneksi myös vastaavasti korjauskeinoja. Seuraavaksi käydään niitä läpi porras portaalta sen mukaan miltä tilanne näyttää ja mitä keinoja on silloin käytettävissä.  Klikkaa kuvat suuremmiksi.

 

1. Kone ei reagoi mitenkään, mitään ei tapahdu

Yksi mahdollisuuksista on, että mitään ei tapahdu.  Ei syty mitään merkkivaloja, näytössä ei näy mitään eikä kuulu mitään ääniä kuten piippauksia. Näyttää siltä, että koneesta on kerta kaikkiaan henki pois.  

Tilanne ei ole mitenkään harvinainen.  Tässä tapauksessa on yleensä kyse virran saannista.  Pöytäkone, läppäri tai tabletti ei saa virtaa.  

Se tarkistetaan käymällä läpi katkaisijat, pöytäkoneissa myös takana, johdot ja niissä mahdollisesti olevat katkaisijat sekä sähkörasia seinässä.  Läppärien ja tablettien kohdalla tämäntyyppinen vika löytyy yleensä laitteen akusta, muuntajasta tai sen liitännöistä.  Akun voi irrottaa ja kytkeä laite muuntajalla verkkovirtaan, niin näkee onko vika akussa.  Muuntajan vian toteaa jos laite toimii akulla mutta ei pelkästään muuntajan kautta.

Kone ei käynnisty

Akun irrottaminen ja uudelleen kiinnittäminen on muutenkin yleinen kannettavien juuttumisen korjauskeino.  

Katkaisijoista tulkoon vielä todettua, että vika voi olla myös siinä katkaisijassa jolla virta laitteeseen kytketään.  Katkaisimen kliksuttelu voi antaa vinkkiä tähän mahdollisuuteen, jonka korjaus onkin jo huoltojen asia.  Rakenne on yleensä sellainen, jossa painonappi painaa sen alla olevaa mikrokytkintä, joka sitten kytkee virran.

Muita tähän oireeseen ryhmiteltäviä vikoja voivat olla BIOSin patteri emolevyssä.  Varsinkin jos kannettava on seissyt pitkään eikä ole ollut kytkettynä verkkovirtaan.  Näillä CMOS nappiparistoilla on oma kestoaikansa joka lyhenee, jos ne eivät saa latausta.

Virtalähde on voinut pöytäkoneessa sanoa sopimuksensa irti.  Toteaminen ja varsinkin korjaus edellyttää jo tietokoneen tekniikan tuntemista.  

 

2. Tietokone käynnistyy, mutta sammuu sitten

Tässä tapauksessa on mahdollista, että kone ilmoittaa häiriöstä piippauksilla.  Nämä BIOSin äänikoodit ovat varsin hiljaisia eivätkä kuulu kaiuttimista vaan itse koneesta.  Äänikoodien tulkinta riippuu koneen BIOSista.  Asia on tarkemmin selostettu -> täällä. 

Tähän vikatapaukseen kuuluvat myös erilaiset tietokoneen komponenttien sähköiset häiriöt, alkavat oikosulut jne.  Asia kannattaa ehdottomasti tukia tarkasti ja tarvittaessa viedä laite huoltoon.  Muussa tapauksessa on vaarana, että pieni sähköinen ylivuoto aiheuttaa paljon suuremman tuhon ja osien tuhoutumista.

Muita tähän tapaukseen kuuluvia vikoja voi aiheuttaa koneen virtalähde ja tietokoneen juuttuva tai muuten viallinen katkaisin. Jos saa koneen tämän vikaportaan jälkeen toimimaan ei ole mikään niin suositeltava kuin ajaa diagnostiikkaohjelmia ja tutkia, missä rautapuolen osassa perimmäinen syy on.  

 

Kuvaa ei tule

3. Tietokone käynnistyy, mutta ruudulla ei näy mitään

Silloin palavat tietokoneen normaalit merkkivalot ja tuulettajat ovat käynnissä.  Eli kaikki muu näyttäisi toimivan, jopa Windows voi latautua, mutta ruudulla ei näy mitään.  Ruudun merkkivalokaan ei muutu pois valmiusasennosta.

Tämä on yksi yleisimmistä käynnistyksen vikatapauksista ja samalla hankalasti korjattavissa koska syitä voi olla mitä erilaisimpia.  Se on tuttu myös kirjoittajalle, jonka koneissa se joskus aiheutuu kahta konetta yhdistävästä automaattisesta monitorin, hiiren ja näppäimistön jakolaitteesta.

Useasti tämän tapahtuessa herää epäilys, että näyttö ei toimi.  Voi nimittäin näyttää siltä, että se ei saa virtaa kun ei kytkeydy päälle, tai voi heti kytkeytyä pois.  Asia pitää tietysti tutkia ja samalla myös kaapeli, jos näyttö erillinen.  Vika ei kuitenkaan ole välttämättä näytössä.

Tässä tapauksessa käynnistetään kone uudelleen ja kuunnellaan BIOSin beep koodit (selostus kodassa 2).  Varmistetaan, että kone on todella normaalissa tilassa ja virtakatkaisimella suljettuna, ei esim. valmiustilassa.  Virta saadaan katkaistua useimmissa tietokoneissa painamalla virtakatkaisinta n. 5 sekuntia.

Muita keinoja ovat BIOSin nollaus emolevyltä, jopa (pöytäkoneissa) on ollut apua kaikkien lisälaiteiden sekä emolevyn lisäkorttien irrottamisesta ja uudelleen kiinnityksestä.  Tässäkin tapauksessa:  kun se toimii jälleen niin tutki asia vielä diagnostiikkaohjelmin.

 

BIOS virhesanomia

4. Käynnistys johtaa virheeseen

Seuraava mahdollisuus tietokoneen käynnistyksen tiellä on, että se pysähtyy POST vaiheeseen (Power On Self Test).  Eli heti alussa ensimmäiseen BIOSin käynnistämään tarkistukseen.  Jos se siihen pysähtyy tulee BIOSin virhesanoma.  Näitä on hyvin monenlaisia, sillä ne riippuvat koneen BIOSista ja sen valmistajasta.  Tarkoitus on tietysti, että virhesanomasta pääsee eteenpäin tutkimaan ja korjaamaan asiaa.

Muita torjuntakeinoja on kuunnella beep koodi ja tarkastaa että optisissa asemissa ei ole mitään sekä kaikkien USB laiteiden irrottaminen.  Tarkista myös, että BIOSissa on oikea käynnistysjärjestys, kiintolevyltä ensiksi jos siltä käynnistät.  Edelleen vikaluetteloon mahtuvat useat jo aikaisemmissa kohdissa mainitut häiriötekijät.

 

bluescreen_win7

5. Käynnistys johtaa siniseen ruutuun (BSOD)  

Jos käynnistys pysähtyy siniseen ruutuun niin siitä on mahdollista saada hyödyllisiä tietoja.  Kunnon ohjeet eivät kuitenkaan yleensä ole siihen suoraa kirjoitettuna vaan oikeat asiat pitää tulkita.  Tästä aiheesta on neptunetissä oma oppaansa -> täällä.
 

 

 

Windowsin käynnistys

6.  Tietokone käynnistyy, mutta Windowsin lataus ei onnistu

Windowsin erilaisista käynnistysongelmista on neptunetissä oma erillinen opasartikkelinsa -> täällä.

 

 

 

Tiivistys edellisistä

Jos tietokone ei käynnisty on se harmillista, mutta ei harvinaista.  Hermostua ei kannata. Selvitys- ja korjausmahdollisuuksia on paljon.  Ne riippuvat häiriön havaittavasta luonteesta ja on selostettu edellä.

Kun selvität ongelman eikä selvästi tule esille mistä se johtui, niin kannattaa tutkia asia tarkemmin.  Käytä diagnoosiohjelmia ja Windowsin valvontatyökaluja.  Vältä häiriön toistuminen ja paheneminen.

 

Kysy tietokoneongelmasta

Onko sinulla kysyttävää?  Mikä tahansa ongelma, niin kysy täysin maksuttomassa sähköpostipalvelussamme ->   Vastaus tulee nopeasti.  Kysy ohjelmista, Windowsista, tietokoneen laitteista, sen häiriöistä, turvallisuudesta, netin käytöstä, sähköposteista ja mistä vaan IT-tekniikasta – tietotekniikkasivusto on valmis auttamaan.

 

 

Asiaan liittyvää

Windows10 ei käynnisty

Sininen ruutu eli BlueScreen eli BSOD

BIOSin varotusäänet eli beep codes

Windowsin virhekoodit

Diagnoosiohjelmat – selvitä tietokoneen ongelma

 

 


 

Tagit: , ,