Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Onko tämä kokonaan hajonnut kun mitään ei tapahdu?

 

Mitään ei tapahdu

On harmin paikka jos tietokone ei lainkaan käynnisty edes käyttöjärjestelmän lataukseen asti.  Kyllä sitä hätkähtää vähemmästäkin.  Ensimmäinen ohje on, että ei kannata hermostua.  Tämä ei ole kuitenkaan kovin harvinaista.

 

On ymmärrettävää, että tuossa tilanteessa syntyy ajatus, että mitä jos nyt menetän kaikki tärkeät tiedostot, kaikki mitä koneessa on.  Mutta ei hätää, siitä ei ole nyt kysymys.  Käynnistyksen estyminen ei johdu yleensä kiintolevystä, joten tiedostot ovat kyllä turvassa.

Käynnistyksen estymiseen on lukuisia eri mahdollisuuksia.  Siihen on onneksi myös vastaavasti korjauskeinoja. Seuraavaksi käydään niitä läpi porras portaalta sen mukaan miltä tilanne näyttää ja mitä keinoja on silloin käytettävissä.  Klikkaa kuvat suuremmiksi.

 

1. Kone ei reagoi mitenkään, mitään ei tapahdu

Yksi mahdollisuuksista on, että mitään ei tapahdu.  Ei syty mitään merkkivaloja, näytössä ei näy mitään eikä kuulu mitään ääniä kuten piippauksia. Näyttää siltä, että koneesta on kerta kaikkiaan henki pois.  

Tilanne ei ole mitenkään harvinainen.  Tässä tapauksessa on yleensä kyse virran saannista.  Pöytäkone, läppäri tai tabletti ei saa virtaa.  

Se tarkistetaan käymällä läpi katkaisijat, pöytäkoneissa myös takana, johdot ja niissä mahdollisesti olevat katkaisijat sekä sähkörasia seinässä.  Läppärien ja tablettien kohdalla tämäntyyppinen vika löytyy yleensä laitteen akusta, muuntajasta tai sen liitännöistä.  Akun voi irrottaa ja kytkeä laite muuntajalla verkkovirtaan, niin näkee onko vika akussa.  Muuntajan vian toteaa jos laite toimii akulla mutta ei pelkästään muuntajan kautta.

Kone ei käynnisty

Akun irrottaminen ja uudelleen kiinnittäminen on muutenkin yleinen kannettavien juuttumisen korjauskeino.  

Katkaisijoista tulkoon vielä todettua, että vika voi olla myös siinä katkaisijassa jolla virta laitteeseen kytketään.  Katkaisimen kliksuttelu voi antaa vinkkiä tähän mahdollisuuteen, jonka korjaus onkin jo huoltojen asia.  Rakenne on yleensä sellainen, jossa painonappi painaa sen alla olevaa mikrokytkintä, joka sitten kytkee virran.

Muita tähän oireeseen ryhmiteltäviä vikoja voivat olla BIOSin patteri emolevyssä.  Varsinkin jos kannettava on seissyt pitkään eikä ole ollut kytkettynä verkkovirtaan.  Näillä CMOS nappiparistoilla on oma kestoaikansa joka lyhenee, jos ne eivät saa latausta.

Virtalähde on voinut pöytäkoneessa sanoa sopimuksensa irti.  Toteaminen ja varsinkin korjaus edellyttää jo tietokoneen tekniikan tuntemista.  

 

2. Tietokone käynnistyy, mutta sammuu sitten

Tässä tapauksessa on mahdollista, että kone ilmoittaa häiriöstä piippauksilla.  Nämä BIOSin äänikoodit ovat varsin hiljaisia eivätkä kuulu kaiuttimista vaan itse koneesta.  Äänikoodien tulkinta riippuu koneen BIOSista.  Asia on tarkemmin selostettu -> täällä. 

Tähän vikatapaukseen kuuluvat myös erilaiset tietokoneen komponenttien sähköiset häiriöt, alkavat oikosulut jne.  Asia kannattaa ehdottomasti tukia tarkasti ja tarvittaessa viedä laite huoltoon.  Muussa tapauksessa on vaarana, että pieni sähköinen ylivuoto aiheuttaa paljon suuremman tuhon ja osien tuhoutumista.

Muita tähän tapaukseen kuuluvia vikoja voi aiheuttaa koneen virtalähde ja tietokoneen juuttuva tai muuten viallinen katkaisin. Jos saa koneen tämän vikaportaan jälkeen toimimaan ei ole mikään niin suositeltava kuin ajaa diagnostiikkaohjelmia ja tutkia, missä rautapuolen osassa perimmäinen syy on.  

 

Kuvaa ei tule

3. Tietokone käynnistyy, mutta ruudulla ei näy mitään

Silloin palavat tietokoneen normaalit merkkivalot ja tuulettajat ovat käynnissä.  Eli kaikki muu näyttäisi toimivan, jopa Windows voi latautua, mutta ruudulla ei näy mitään.  Ruudun merkkivalokaan ei muutu pois valmiusasennosta.

Tämä on yksi yleisimmistä käynnistyksen vikatapauksista ja samalla hankalasti korjattavissa koska syitä voi olla mitä erilaisimpia.  Se on tuttu myös kirjoittajalle, jonka koneissa se joskus aiheutuu kahta konetta yhdistävästä automaattisesta monitorin, hiiren ja näppäimistön jakolaitteesta.

Useasti tämän tapahtuessa herää epäilys, että näyttö ei toimi.  Voi nimittäin näyttää siltä, että se ei saa virtaa kun ei kytkeydy päälle, tai voi heti kytkeytyä pois.  Asia pitää tietysti tutkia ja samalla myös kaapeli, jos näyttö erillinen.  Vika ei kuitenkaan ole välttämättä näytössä.

Tässä tapauksessa käynnistetään kone uudelleen ja kuunnellaan BIOSin beep koodit (selostus kodassa 2).  Varmistetaan, että kone on todella normaalissa tilassa ja virtakatkaisimella suljettuna, ei esim. valmiustilassa.  Virta saadaan katkaistua useimmissa tietokoneissa painamalla virtakatkaisinta n. 5 sekuntia.

Muita keinoja ovat BIOSin nollaus emolevyltä, jopa (pöytäkoneissa) on ollut apua kaikkien lisälaiteiden sekä emolevyn lisäkorttien irrottamisesta ja uudelleen kiinnityksestä.  Tässäkin tapauksessa:  kun se toimii jälleen niin tutki asia vielä diagnostiikkaohjelmin.

 

BIOS virhesanomia

4. Käynnistys johtaa virheeseen

Seuraava mahdollisuus tietokoneen käynnistyksen tiellä on, että se pysähtyy POST vaiheeseen (Power On Self Test).  Eli heti alussa ensimmäiseen BIOSin käynnistämään tarkistukseen.  Jos se siihen pysähtyy tulee BIOSin virhesanoma.  Näitä on hyvin monenlaisia, sillä ne riippuvat koneen BIOSista ja sen valmistajasta.  Tarkoitus on tietysti, että virhesanomasta pääsee eteenpäin tutkimaan ja korjaamaan asiaa.

Muita torjuntakeinoja on kuunnella beep koodi ja tarkastaa että optisissa asemissa ei ole mitään sekä kaikkien USB laiteiden irrottaminen.  Tarkista myös, että BIOSissa on oikea käynnistysjärjestys, kiintolevyltä ensiksi jos siltä käynnistät.  Edelleen vikaluetteloon mahtuvat useat jo aikaisemmissa kohdissa mainitut häiriötekijät.

 

bluescreen_win7

5. Käynnistys johtaa siniseen ruutuun (BSOD)  

Jos käynnistys pysähtyy siniseen ruutuun niin siitä on mahdollista saada hyödyllisiä tietoja.  Kunnon ohjeet eivät kuitenkaan yleensä ole siihen suoraa kirjoitettuna vaan oikeat asiat pitää tulkita.  Tästä aiheesta on neptunetissä oma oppaansa -> täällä.
 

 

 

Windowsin käynnistys

6.  Tietokone käynnistyy, mutta Windowsin lataus ei onnistu

Windowsin erilaisista käynnistysongelmista on neptunetissä oma erillinen opasartikkelinsa -> täällä.

 

 

 

Tiivistys edellisistä

Jos tietokone ei käynnisty on se harmillista, mutta ei harvinaista.  Hermostua ei kannata. Selvitys- ja korjausmahdollisuuksia on paljon.  Ne riippuvat häiriön havaittavasta luonteesta ja on selostettu edellä.

Kun selvität ongelman eikä selvästi tule esille mistä se johtui, niin kannattaa tutkia asia tarkemmin.  Käytä diagnoosiohjelmia ja Windowsin valvontatyökaluja.  Vältä häiriön toistuminen ja paheneminen.

Kommentointi on käytettävissä kysymyksiä ja omia vinkkejäsi varten.

 

 

Asiaan liittyvää

Windows10 ei käynnisty

Sininen ruutu eli BlueScreen eli BSOD

BIOSin varotusäänet eli beep codes

Windowsin virhekoodit

Diagnoosiohjelmat – selvitä tietokoneen ongelma

 

 

 

Tagit: , ,

48 kommenttia juttuun “Tietokone ei käynnisty lainkaan”

 1. Kari sanoo:

  Vinkkiä siihen kun kone jämähtää alkuun ennen muistitestiä, ilmoittaa siis vaan ensin näytönohjaimen, sit biosin ja prossun tiedot ja jää tähän, eikä mene delistäkään biosiin? Bios resetti tehty, kokeiltu muistikampoja irrotella ja käynnistellä mutta ei vaikutusta.

 2. Neptun sanoo:

  Laite- eli komponenttivika se on.  Yksinkertaisin vikalähde voisi olla BIOSIN huono patteri.  Laitevikoja vain on kovin monenlaisia, eikä tässä tapauksessa ole paljokaaan vinkkiä mihinkään suuntaan.  Ei taida BIOS antaa mitään äänikoodiakaan? Oletko asentanut jonkin uuden laitteen?

  Kokeile mustikampoja myös vain yksi kiinni ja vaihda sitten toiseen. Hankalin mahdollisuus on emolevyvika.  Muita laitteita voi kokeilla irroittelemalla niitä,  joita ei tarvita.

 3. Niklas Koivisto sanoo:

  Tietokoneen ei käynnisty. Olen yrittänyt tutkia missä vika mutta mitään en löydä. Mistä voisi johtua? Virtanapista kun painaa nii ei tapahdu mitään. Tv. Epätoivoinen

 4. Neptun sanoo:

  Ilmeisesti kone ei saa virtaa.  Tuleeko (pöytäkone) virta seinä- tai muuhun jakorasiaan?  Onko virtajohto koneeseen kunnolla kiinni?  Jos on toinen johto vanhasta koneesta, kokeile sitä. Pöytäkoneissa on takana virtakytkin.  Ei kai se ole vahingossa kääntynyt kiinni asentoonsa?

  Vika voi olla myös koneen käynnistysnapissa.  Sitä on vaikea lähteä itse korjaamaan; tällainen on tietokonehuollon tehtäviä.  Mutta varmista itse ensin nuo "normaalimahdollisuudet".

   

 5. Emoko kaput sanoo:

  Entäs tämä juttu. Koneeni boottasi kesken käytön, jonka jälkeen käynnistin uudelleen. Näyttöön ei tullut mitään, kone ei piipannut, mutta rossun, näytönohjaimen, sekä kotelon sekä virtalähteen tuulettimet kyllä pyörivät suht normaalisti. Ei ladannut edes biosiin asti, eikä kovalevyltä tuntunut latailevan myöskään mitään. Koneesta otin näytön johdon irti, jolloi näyttö heräsi, ja näytti valmistajan testikuvaa, mutta kun näytön johdon pisti testiksi koneen emon omaan näyttöpaikkaan, niin näyttöön ei mitään tullut taaskaan. kovalevyt testasin kannettavalla toimiviksi, virtalähde vaihdettiin toiseen, mutta ei vaikutusta, muisteja vaihdettu eri paikkaan, ei vaikutusta. Oliskohan emo sanonut itsensä irti, se on vahva veikkaukseni? Takuut kylläkin voimassa. Eipä taaskaan Asus kestänyt edes 3 vuotta.

 6. Neptun sanoo:

  Samantapainen ongelma on ollut itsellänikin yhdessä koneessa.  Ensin epäilin prossua.  Vaihdoin sen.  Mutta kuinkas ollakaan, eipä silti toiminut.  Sitten vaihdoin emolevyn, joka on se suuritöisin kaikista.  Ja niinpä lähti toimiimaan.

  Tuntuisi sopivan omaan kuvaukseesi, vaikka omia kokemuksia on vaarallista verrata muihin laitteisiin ja olosuhteisiin.  Kuitenkin sen verran, että emolevy on mahdollinen.  Jos et itse vaihda, mikä on suuritöinen homma, niin huotokorjaamot pystyvät laitteillaan testaamaan emolevyjä ja voivat varmasti sanoa, onko vika siinä.  Käytä takuita.

   

   

   

 7. Emoko kaput sanoo:

  Yees, sitä minäin veikkaan, että emo olis kimahtanu. Toisaalta ottaa tuo takuu touhukin taas pattiin, siinä menee äkkiä se 2-3 viikkoa, ja sitten kun näilläkin ikää jo 2,5 vuotta, niin tuskin saa samaa emoa takuusta. Paskempaa en huoli, eikä kuluttajalain mukaan pidäkkään huolia.
   Ongelmaksi muodostuukin se, että vastaavassa uusissa emo mallissa on ddr4 muistit joita minulla ei siis ole, saas nähä millanen vääntö asiasta taas tulee, en kyllä ddr4 muisteista aio todellakaan mitään uusien muistien hintoja maksella, kun kerta takuu juttu päällänsä, joten vastaan sitten saavat tulla asiassa.

 8. Neptun sanoo:

  Tuttu asia tuokin.  Jos itse vaihdat, niin pääset valitsemaan kaikessa rauhassa sellaisen emon, johon käyvät sinulla jo olevat muistit.  Riippuu merkistä ja ehkä ostopaikasta miten vaiketa takuujuttujen sovittelu on.  Tiukkana oltava tietysti.

 9. Emoko kaput sanoo:

  Vikaki löyty sitte vihdoin ja viimein. A dual muistiväylät pimeenä, mutta kun siirti muistit B dual väylään, kone piippaa ja kaikki käynnistyy ok. Juuri tällä pimeenä olleella koneella tätäki nyt kirjottelen, joten siin mieles toimii. Takuuseen lähtee kyllä, vikahan tuo on, jos ei saa molempia dual muistipaikkoja käyttöön, kun toiset pimeenä, jos nyt ei biosin päivitys tuo muutosta asiaan. Oli kyllä operaatio taas, kun aina pitäs olla kahdet koneet, jolla testata kaikki mahdollinen laite ja ne mahdottomatkin jutut. No tuli taas samalla puhalleltua kaikki pölytkin koneesta samalla, vaikka sen olisin muutenkin pian tehnyt taas kerran. Mut jospa tästä kirjottelusta  olisi jeesiä muillekkin samasta ongelmasta kärsiville.

 10. Neptun sanoo:

  Kyllä, kaikki on hyödyksi.  Vielä enemmän voisi olla, jos mainitsisit koneen merkin ja mallin.  Samantapaisia ongelmia kun usein piileskelee juuri saman mallin koneissa.

  Olisihan se korjaantunut uudella emollakin, mutta aika suuritöisempi juttu.  Unohdin mainita, että kertomani koneen emon vaihdossa ei ollut Asuksella sellaista emoa, johon entiset muistit olisivat sopineet.  Piti vaihtaa merkkiä Asrockiin.  Toiminut ihan hyvin, ehkä paremminkin kuin Asus.

 11. Emoko kaput sanoo:

  Emona Asus P8Z68-V Pro/Gen3. Muistit: G.skill ddr3 17000 sarja. Kävipä tänään sitten tälleen, tarkoitus oli kokeilla että kumpi mustista, eli A muistipaikoista on pimeänä, vai onko kumpikin. Laiton ensin vain muistin kiinni A1 paikkaan, kone piippasi ja käynnistyi ok. Sitten laitoin muistin kiinni vain A2 paikkaan ja kone piippas sekä käynnistyi ok. Viimetteeksi laitoin muistit kumpaankin A slottiin kiinni, kone piippas ja käynnistyi ok. Nyt olen aivan ymmälläni tästä, sillä tapahtui ihme parantuminen.
   Samaa hämmästelivät myyjä liikkeessä jonne takuut on. Olisi ihan kiva tietää, mikä aiheutti tuon äkki sammutuksen, ja sen, ettei konetta saanut tuona samana iltana lainkaan käyntiin. Kaikki näytti siltä, että jokin kimahti, mutta kun ei edes käryjä tullut. Ensin arvelin lämpö ongelmaa, sitten poweria, näytönohjainta, jne. Illan mittaan sitten selkisi, ettei vika ollut powerissa, ei näytönohjaimessa, ja sitten kokeilin muisteja B dual väyliin, jolloinka kone starttasi vaivatta. Vasta tänään ihan vaan kokeilin muisteja noihin A muistipaikkoihin (Mustiin), ja kaikki pelaa. En keksi muuta, kun että bios kikkaili omiaan, ja siksi ajoinkin tänään viimeisimmän biosin, ja edelleen toimii.

  Olisin tosiaan kiinnostunut kuulemaan muiltakin, onko kellään tapahtunut samanlaista ihmeparantumista, minulle ei ole ikinä käynyt.

 12. Neptun sanoo:

  Kyllä noita tapahtuu.  Tässäkin on voinut olla ensiksi jokin tilapäinen häiriö.  Sitten kun kokeilit muisteja, niin saattoi muisin kiinnitys olla huono. Jne.  Mahdollisuuksia on tuollaisia monia.  Usein jää arvoitukseksi mikä se oli oli.  Mutta kuitenkin on pääasia, että oli mikä tahansa, niin nyt toimii.

  Tietotekniikassa ei silti kannata ihmeparanemisiin luottaa.   Ehkäpä sinunkin kannattaa varmuuden vuoksi tarkistaaa ne muistit memtest 86+lla.

   

 13. sakke sanoo:

  Asus X53U läppäri ja Windows 7. Päivitys jäi junnaamaan ja sammutin virran kytkimestä. Ei käynnisty enään. Virtakytkimen merkkivalo syttyy painettaesa noin viideksi sekunniksi ja sitten sammuu. Onko mitään tehtävissä?

 14. Neptun sanoo:

  Tuo kytkimestä sammuttaminen erityisesti päivitysten yhteydessä on vaarallinen juttu.  Miten kauan se junnasi?.  Uudet päivitykset olivat isoja. 

  Kokeile seuraavaa:  Irroita kone latauslaitteesta sekä laitteen akku.  Anna olla poisssa jonkin aikaa, että virrat nollaantuu kunnolla.  Laita akku takaisin ja kytke virtajohto.  Kokeile käynnistyykö. 

  Jos pääset käyttämään konetta, niin tutki Windows updatesta, mikä oli se päivitys, joka jäi kesken.  Myös olisi kovasti hyödyllistä tutkia konetta muutenkin. Jokin ehkä esti latauksen. Tapahtumienvalvonnasta ja turvaohjelmilla. Windowsin päivityksen voi ladata sitten uudelleen kun kone toimii kunnolla.  

 15. sakke sanoo:

  Kiitos vastauksesta. Useamman tunnin se oli jumissa. Kokeilin nuo ehdottamasi konstit, sama tilanne. Kokeilin jonkun ehdottamaa konstia, akku ja laturi irti ja painoin käynnistysnappia n. 30s. Ei auttanut.

 16. Neptun sanoo:

  Näyttäisi siltä, että omin voimin ei pääse pitemmälle kun se on vielä läppäri.  Yhden tarkistuksen voisi vielä tehdä;  tutki tarkoin kaikki näppäimistön näppäimet ettei niistä mikään olisi jumissa.  Kun virtakytkimen valo syttyy, niin käynnistyvätkö silloin koneen tuulettimet?  Jos emme muuta keksi ja havaitse, niin sitten kone huoltoon.

   

   

 17. sakke sanoo:

  No nyt se heräsi sen verran eloon, että tuuletin ja kai romppuasema pärähtävät päälle pariksi sekunniksi ja sitten taas sammuu. Tämä siis alkoi, kun aina ohikulkeissa koitin käyntiin, jos se siitä pikkuhiljaa tokenee…

 18. Musa sanoo:

  Hei tapahtu tällänen ilmi että olin sammuttanut koneen normaalisti ja menin nukkumaan nukkuessani heräsin hajuun ja huomasin että haju tulee koneelta no irrotin johot jne vähän ajan päästä kytkin virtajohdon takaisin ja yritin käynnistää niin kone ei käynnistynytkään mutta huomasin että emolevyllä palaa valo mistä voi olla kyse?

 19. Neptun sanoo:

  Hei Musa,

  Emolevyllä voi palaa valoja ja näkyä numeroitakin ym. Ne voivat kertoa häriöistä, mutta myös sen toiminnoista.  Jotta tietäisi tarkalleen pitäisi tietää mikä emolevy ja missä siinä oleva valo ja minkä värinen.  Emolevyn valot ovat usein vain suuntaa näyttäviä mahdollisille vioille. 

  Koneessasi on nyt sähköpuolella vika.  Koneesi toimii kuitenkin sen verran, että sen BIOS  estää koneen käynnistymisen. Sähkövian takia se estää konettä enempää vahingoittumasta.

  Kun suljit koneen niin se ei ehkä mennyt välttämättä kiinni.  Näin tapahtuu, jos esim. on tullut Windowsin päivityksiä.  Kone jää auki ehkä pitkäksikin aikaa, ei kuitenkaan tunteja.  Silloin saattoi koneessa jokin komponentti pettää ja tuloksena oli kertomasi tilanne.

  Jos et ole itse koneita koonnut, niin vie laite nyt johonkin huoltoliikkeeseen.  Sähköpuolen vikojen kanssa ei kannata kokeilla.  Ne voivat aiheutaa uusia vikoja ja olla kaikin puolin vaarallisia.  Kone on parasta pitää irti sähköverkosta kunnes korjattu.

   

   

 20. eitoimi sanoo:

  mulla meni akku rikki pari kuukautta sitten, käytin sen jälkeen ilman akkua verkkovirrassa. nyt ei enää aukea millään. acerin läppäristä kyse. 

 21. Neptun sanoo:

  Toimimattomassa akussa voi olla jonkinlainen oikosulku.  Voi koittaa, toimiiko jos poistaa akun kokonaan.  Saattaa olla, että ei toimi, kone vaatii että akku on kiinni.  Silloin kauppaan ostamaan uusi akku koneeseen.  Toinen mahdollisuus on, että laturi ei toimi eikä siis anna virtaa lataukseen eikä koneeseenkaan (enää).  Juuri latauksen puute on voinut rikkoa tai tyhjentää akunkin.  Jos yleismittari, voi mitata.

 22. Matti sanoo:

  Hei,

  Mulla on tälläinen ongelma tullut koneen kanssa, että virrat menevät päällä, mutta mitään ei näy näytössä. Olen kokeillut useampaa näyttöä ja useampaa johtoa (hdmi/vga/dvi), mutta mikään ei toimi. Olen myös puhdistanut koneen sisältä ja kokeillut että kaikki komponentit ovat kunnolla paikoillaan. Koneessa on ollut aikaisemminkin ongelmana käynnistys. Avauksesta kone siirty windowsin virhenäkymään ja kysyy avatakko normaalisti vaiko virhekorjauksella. Kumpikaan ei tuota tulosta ja kone siirtyy bluescreen erroriin. Ainoa tapa saada kone päälle on painamalla reset nappulaa ja odottaa jonkinlaisen virhenäytön näkymistä 10sekunnin ajan ja tämän jälkeen valita samasta Windowsin virhe valikosta –> käynnistä normaalisti.

 23. Neptun sanoo:

  Matti; minulla on ollut samantapaisia ongelmia kahdessakin eri tapauksessa.  Ensimmäisessä oli kyse tietokoneen käynnistyskytkimen huonosta toiminnasta. Silloin tietokone kyllä latasi Windowsin normaalisti, mutta se eikä mitään muutakaan näkynyt.  Vika poistui sitten aikanaan kun tämä kone meni pois käytöstä. Joku ehdotti näytönohjaimen vaihtamista, mutta ei auttanut.

  Myöhemmin on juuri samalainen ongelma, joka johtuu kahden koneen käyttämästä vaihtokytkimestä.  Kytkimellä vaihdan kuvauudun ja näppäimistön sekä hiiren koneesta toiseen. Korjaus boottaus napista -> Normaali käynnistys. Esiintyy vain ajoittain jos ei huolellisesti käytä kytkintä.

  Ongelmasi lienee hiukan erilainen ainakin jos Windows ei käynnisty taustalla.  Kuitenkin kerron miten mutkien kautta tuollaisia ilmiöitä tulee eikä näytössä ole mitään vikaa.  Vikaa voisi lähteä tutkimaan yhdistääkö käynnistysnappi kunnolla.  Kytkin painaa yleensä sen alla olevaa mikrokytkintä.  Jos siinä vaiheessa ei vikaa ole, niin sitten pitäsisi tutkia ja testata näytönohjainta ja emolevyä, myös kaikkea sitä – hiiri, näppäimistö jne – mikä siihen suoraa liittyy.

  Myös emolevyn testaava ohjelma esim. tässä:

  http://www.softpedia.com/get/S.....AIDA.shtml

  Kysy lisää jos pääset lähemmäksi ongelmaa ja se ei silti ratkea.

   

   

   

   

 24. Marko sanoo:

  Mulla on ollut parin päivän ajan sellaista vikaa, että aamulla käynnäessä tietokoneen näytölle ei ole tullut mitään ja se kuitenkin on kunnolla kiinni VGA-liittimessä. Tietokoneen tuuletin kyllä tuulettaa ja virtanappulan valo palaa. Eilen se lähti toimimaan kun käänsin koneen ja tarkistelin kytkentöjen tilanteen ja sitä ennen otin virtajohdon pois useampaan kertaan. Ikäänkuin se kokeen siirtely saisi koneen lopulta aloittamaan käynnistymisen. Olen ulalla. Uskaltaako tätä enää koskaan sammuttaakaan, jos se tuollaista tekee. Tarviin konetta kuitenkin joka päivä. Kyseessä on HP Pavillionin pöytäkone.

 25. Neptun sanoo:

  Kun sen käynnistää, niin näkyykö siinä BIOSin lataus?  Onko se näkynyt aikaisemmin, sillä se voi olla poistettu näkymästä?  Onko koneessa Reset nappia?  Jos siitä resetoi, niin mitä tapahtuu?  Oletko kuunnellut BIOSin ääniä, piippauksia, kun koneen käynnistää?  Kuuluuko mitään?  Jos siinä on HDD-kiintolevy, niin kuuluuko siitä, että se lataisi Windowsin, vaikka se ei näykään? (Jos SSD-kiintolevy, niin latausääniä ei kuulu)

  Olet kokeillut näytön kaapelia.  Mutta oletko kokeillut onko näytönohjain kunnolla kiinni emolevyssä, jos siinä on erillinen näytönohjain eikä emolevyyn integroitu?

  Jos koneessa vikaa, niin sen pitäminen jatkuvasti päällä ei ole hyvä idea. Jos ei keksi mistä kenkä puristaa – ei liene kovin suuri asia koska sait sen välillä käyntiin – niin kannattaa viedä huoltoon.  Tai onko peräti takuuta?

  Jos saat koneen käyntiin, niin näytyönohjaimen ajurin päivittäminen saattaa olla puolestaan parempi idea.

   

 26. Karo sanoo:

  Mulla on iso ongelma. Käytin ajatuksissani kuulokeplugia SS USB portissa ja läppäri tilttasi siihen. Ei reagoinut enää virtanapin painallukseen ja on ollut tunteja latauksessa, muttei lähde käyntiin. Onkohan kone oikosulussa, mitään tehtävissä? Mitään pelastettavissa? 

  Takuuta on….

  Kiitos jos jotain vinkkejä löytyy.

 27. Neptun sanoo:

  Irroita läppäsisi akku jokisin aikaa.  Laita se kiinni ja kone saattaa toimia taas normaalisti.  Tarkista, että USB-portti toimii eikä se ole mekaanisesti vahingoittunut väärästä liittimestä.

  Jos akun irroitus ei auta, niin ei ole oikein muuta konstia kuin takuuhuolto.  Läppärin ei tulisi hajota, vaikka siihen väärä USB-laite liitettäisiinkin, mutta huolto voi olla sitä mieltä, että kyseessä on vääränlainen käyttö, jolloin takuu ei olisi voimassa.  Tuo tiedoksi.

   

 28. Juippu sanoo:

  Itsellä on melko uusi pelitietokone ja se siihen on tullut semmoista vikaa että esim, kun jätän jonkun pelin yöksi latautumaan niin kun aamulla herään kone näyttäisi olevan normaalisti päällä mutta, kun koitan käynnistä näyttöä niin mitään ei tapahdu sama juttu myös näppäimistössä ja hiiressä eli tuintuisi että niihin ei tule virtaa. Sama juttu tapahtui kun käynistin tietokoneen käynnistä uudelleen painnikkeella, kone näytti olevan päällä mutta näyttöön ei saanut enään yhteyttä samoin näppäimistöstä ja hiirestä sammuivat valot. Asia korjaantuu kun ottaa tietokoneesta virtajohdon irti ja laittaa uudelleen paikoilleen.??

 29. Neptun sanoo:

  Voisi tutkia mitä virheitä tulee Windowsin lokeihin eli Tapahtumienvalvontaan.  Muuten vaikea sanoa mitään noilla tiedoilla.  Sattaisi olla rautapuolen vika kun se virtapuoleen iskee.  Jos vika on siinä, että kone on pitkään päällä, niin voi kuumentuakin, jolloin se katkaisee virrat ja aiheuttaa häiriöitä.  Miksi muuten pitää konettä päällä yli yön, lataukset eivät niin kauaa kuitenkaan kestä.  Jos koneella takuu, niin kannattaa kysyä huollosta.

 30. Topi sanoo:

  Mitäs sitten jos koneen valot menee päälle mutta tuulettimet ei pyöri eikä muutenkaan näy minkäänlaisia elonmerkkejä. Cd asema ei aukea esim….

   

   

 31. Neptun sanoo:

  Kuuluuko BIOSin beep-koodeja?  Niistä voisi päätellä jotakin. Rautapuolen vika kuitenkin, taitaa olla huollon asioita.

 32. JR sanoo:

  Fujitsu A514 läppäri. Ei enää suostu käynnistymään. Virtanappiin kyllä tulee valo, mutta näyttö sekä tuulettimet eivät toimi, myöskään kovalevy ei raksuta. Ikäänkuin virta ei kulkisi napilta eteenpäin? Vika ilmeni kun kone irroitettiin päällä ollessaan vahingossa seinästä ja kytkettiin seinään uudelleen, akku ei ollut silloin paikallaan. Kysekö virtapiikistä? Ei auta vaikka virtanäppäintä pitää pohjassa virtapiuha ja akku irrallaan. Virtanapin valoa ei myöskään saa sammumaan virtanapista, vain irroittamalla akku tai virtajohto mikäli vain se kytkettynä. Muistikampoja on myös kokeiltu yksittäin ja ilmankin..

 33. Neptun sanoo:

  Taitaa olla konehuollon heiniä.  Olet jo kokeillut niitä keinoja – akku irti jne – jotka on itse tehtävissä.  Rautapuolen viat voivat tietysti johtua virtapiikistä.  Jos kysessä olisi pöytäkone, niin sen tutkiminen olisi helpompaa, mutta läppäri on vaikeasti itse avattavissa.

  Sorry, vika ei liene suuri, mutta sen korjaaminen vaatinee huollon.

   

 34. Tiedoton sanoo:

  Läppäri ei aina lataa virtaa vaikka on verkkovirrassa. Lataus vähenee ja kone ilmoittaa, että virran olevan vähissä ja pyytä kytkemään koneen verkkovirtaan vaikka johto on seinässä kiinni. Nyt koneessa käynistyksen jälkeen oli virtaa jäljellä alle 1%. Yritin käynnistää koneen uudelleen, mutta mitään ei enää tapahdu. Kone on täysin mykkä. Olen ottanut virtajohtoa irti ja laittanut takaisin sekä tarkistanut, että johdot ovat kiinni. Käynnistysnappulan painaminen pitkään tai lyhyemmin ei ole tuottanut tulosta. Mitä tehdä, kun koneen akkua ei voi irrottaa ( Asus X550Z)? Vika ei ole uusi. Kone on ollut vähän yli vuoden käytössä. Puolisen vuotta sitten kone oli saman vian vuoksi takuuhuollossa. Mitään vikaa ei löytynyt. Latausongelma on ollut koko ajan. Yleensä se jossain vaiheessa on alkanut ottaa virtaa ennen koneen sammumista. Joku kerran neuvoi jonkun tavan, millä akun saa tyhjennettyä. Tämän jälkeen pitäisi koneen taas alkaa ladata virtaa. En vain enää muista, mitä näppäimiä piti painaa ja missä ärjestyksesssä. Onko yleinen ongelma? Aiemmissa koneissa tämäntapaista ei ole ollut. Tuskin Windows 10 vaikuttaa asiaan?  Päivitykset vat tehty. Nyt viikkoon ei mitään tarkastettu loman vuoksi.

 35. Neptun sanoo:

  Koneesi siis ei oikestaan ole läppäri vaan tabletti.  Siinä on juuri mm. se ero, että läppäreistä saa itse akun irti, mutta tableteista yleensä ei, ainakaan helposti.  Läppäreissä akun irrottaminwen on yleinen keino selvittää esim. paikalleen juuttuneen koneen ohjelmien ongelma. Mutta asiaan.

  Laitteesi vika on sellainen, että sitä ei valitettavasti pysty selvittämään jotakin nappia painamalla.  Kertomasi akun tyhjentäminen ei auta tällaisiin ongelmiin.  Sitäpaitsi, akkuhan on nyt tyhjä koska mitään ei tapahdu. Vika on rautapuolessa, kuten sanotaan, eli koneen komponenteissä.  Se että läppärit tai tabletit eivät lataudu ei ole harvinainen ilmiö.  Vika on silloin yleensä latauslaitteessa.  Latauslaite ei jostakin syystä lataa akkua.  Toinen mahdolloisuus on, että vika on akussa.  Akku ei jostakin syystä pysty ottamaan vastaan latausta. 

  Erikoista, että takuuhuoto ei näitä tutkinut/korjannut.  Ne ovat selviä takuuasioita. Tietokoneiden käyttäjien on vaikea ilman mittalaitteita ja jonkinlaista kokemusta itse tutkia, onko esim. laturi viallinen.  Monet saattavat  ostaa uuden laturin, jolla kyllä selviää oliko vika siinä vai esim. laitteen akussa tai muussa kohdassa rautapuolta, mikä sekin on mahdollista vaikka harvinaista.  Kuten arvelitkin, niin Windows 10 ei vaikuta mitenkään tähän asiaan.

  Tietysti helpoin keino on viedä laite huotoon.  Huolloilla on yleensä myös jonkinlainen takuu.  Jos on kerran korjattu eikä ole korjaantunut, niin sitä ei voida noin vain kuitata tehdyksi. Hyvä tietää myös, että takuuhuollot eivät jää huoltolikkeen kustannuksiksi.  Liikkeet veloittavat niistä laitteiden valmistajia.  Joten kuluttajat voivat kyllä vaatia kunnon huoltoa.

   

   

 36. Jesse sanoo:

  Miten tämä tehdään Windows 10?

 37. Neptun sanoo:

  Kun tietokone ei käynnisty lainkaan niin tämä johtuu muista asoita kuin Windows 10stä.  Lue artikkeli.

 38. salla sanoo:

  mulla on ollut nyt sellanen ongelma että kun mun ja mun siskon läppäri on HP pavilion niin se vaan toistelee sitä että se menee päälle, näyttää sinisen HP merkin ja menee pois päältä ja toistaa tätä jatkuvasti miten mä voisin saada sen toimimaan kun olen kokeillut akun irrottamista ja uudelleen käynnistämistä mutta mikään ei auta.

 39. Neptun sanoo:

  Hei Salla. Aika vähän tietoja laitoit.  Mikä Windows? Oletko kokeillut beep-koodeja, kuuluuko mitään? Toimivatko tuulettimet?  Minusta näyttäisi, että kone käynnistyy kyllä, mutta se ei lataa Windowsia.  Lue tämä artikkeli:

  https://neptunet.net/2014/04/03.....kaynnisty/

   

 40. Epätoivoinen... sanoo:

  Moikka. Mun läppäri ei käynnisty se on asus. Ei tule merkkivaloa että menis päälle vaikka kuinka pitkään yrittää painaa virtanappia. Se on ollut koko yön laturissa ja oon koittanu irrottaa laturin seinästä ja koneesta ja  takasin. Onko mitään mitä voisin koittaa, tää on joku Windows. Tiputtanu tätä en ole, eikä muitakaan vaurioita löydy.

  Kiitos!

   

 41. Neptun sanoo:

  Käynnistymättömän koneen käyttäjällä ei ole paljon keinoja käytettävissä.  Yksi klassisista on irroittaa akku ja antaa olla irti jokin aikaa ja kiinni. 

  Jos ei tämäkään auta voi sitten tutkia, tuleeko akkuun latausta eli saako kone virtaa laturista. Tämä vaatii jo mittalaitteita.  Seuraava onkin sitten huoltokorjaamo, varsinkin kun kyse on läppäristä, joka avaaminenkin on jo käyttäjille melko mahdotonta.

 42. Nimetön sanoo:

  Aukaisin mun läppärin [hp läppäri] ja irrotin kaikki ruuvit että saisin pölyn sieltä sisältä pois. Nooh, sit ku olin saanu ruuvattuu kaiken kiinni ja aukasin koneen, niin koneessa lukee:

  Non-system disk or disk error Replace and strike any key when ready

  Mikäs täsä vois olla? 

 43. Neptun sanoo:

  Ainakin kaksi mahdollisuutta:  Toinen on, että konetta puhdistettaessa jokin johto, esim. kiintolevyn, on irronnut.  Toinen on, että sähköisesti on aiheutunut jotakin jos jätit akun paikalleen konetta avatessasi.

  Irroita akku ainakin viideksi minuutiksi, akku kiinni ja käynnistä.  Jos ei auta, niin koita tarkistaa onko kiintolevy kunnolla kiinni ja muut johdot myös.

  LISÄYS:

  Koska HPn asiakaspalvelu on maan parhaita voi sieltä myös kysyä neuvoa vaikka kone olisi aivan vanhakin.

 44. Vesku sanoo:

  Hei

  4v vanha Asus X53E ei suostu enää käynnistämään windowsia. Jo uutena meni takuuhuoltoon kun ei käynnistynyt puolen vuoden jälkeen lainkaan.

  Nyt kone käynnistyy, tulee txt asus ja taustalta kuuluu naks naks naks…..sen jälkeen txt Reboot and select proper Boot device or insert Boot media in selected boot device. Koneen mukana ei ei tullut asennus dvd tai muutakaan. Kone on päivitetty win 7sta viime kesänä  ilmaiseen 10. Sen jälkeen  kiintolevy käytössä todella usein 100% ja kone hidastui. Voinko itse saada mahdollisesti konetta vielä kuntoon, vai onko vietävä huoltoon / kierrätyskeskukseen?!?

 45. Neptun sanoo:

  Kyllä sen koneen varmasti huolto kuntoon saa.  Voi sen saada tietysti itsekin, mutta se edellyttää monenlaista testausta ja tarkastelua. Siinä ei ole välttämättä yhtä sekeää vikaa, vaan vikoja voi olla useita.  Yksi aiheutaa sitten muita.  Esim.  Live-Linuxilla voi tutkia, onko pahin vika raudassa vai systeemissä. 

 46. Marja sanoo:

  Kiitos hyvistä ohjeista. Sain koneeni taas pelittämään.

 47. Tuula Jääskeläinen sanoo:

  Pöytäkone ei lähde käyntiin.On tehnyt aikaisemminkin mutta nytei lähde.Johtoja irroitettu ei auta. Mitä tehdä? Kone käuytössä noin 1,5 vuotta.

 48. Neptun sanoo:

  Aika vaikeata arvata. Oletko lukenut artikkelin ja kokeillut siinä esitettyjä keinoja? Vika pitäisi saada rajattua nyt johonkin komponenttiin, sillä ohjelmista se ei johdu, paitsi virus tai haittaohjelma voi olla aina mahdollinen. Onko koneella vielä takuuta?

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>