Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Mitä tehdä jos Windows ei käynnisty

 

Windowsin käynnistys

On harmillista jos Windows ei käynnistykään.  Eilen se vielä toimi normaalisti, mutta nyt ei enää.  Missähän nyt on vika?   Onko jotakin tehtävissä asian korjaamiseksi?

Tietokonevikoja on lukemattomia.  Samoin tietysti niihin johtavia syitä.  Vikojen tarkempi kartoitus ja niiden ratkaisu ei ole helpoimpia tehtäviä tietokoneen ylläpidossa.  Kuitenkin tietokoneisiin tulee erilaisia häiriöitä useammin mitä on järkevää viedä niitä korjaamoihin.

Kun tietokonetta ei saa toimimaan on kaksi erilaista vaihtoehtoa: Joko tietokone ei lainkaan käynnisty, ruutuun ei tule mitään tai se ei pääse edes Windowsiin asti.  Tässä artikkelissa ei käsitellä itse tietokoneen käynnistyksen vaikeuksia.  Palaamme tähän vaativaan ja laajaan aiheeseen myöhemmin. (Katso kuitenkin tämän artikkelin alinta kohtaa Asiaan liittyvää ja siinä olevia linkkejä) Nyt puhumme lähinnä Windowsin toimimattomuuksista.

Jos tietokoneen häiriö esiintyy ensimmäistä kertaa – kuten Windows ei käynnisty –  se saattaa olla tilapäinen häiriö.  Uudelleen käynnistys voi ratkaista asian.  Tällaisia tilapäishäiriöitä voivat aiheuttaa esim. Windowsin päivitykset.  Jos sitten tätä esiintyy useammin saati sitten lähes jatkuvasti, niin asia on tutkittava.  Häiriöillä on tapana yleensä pahentua, vaikka Windows voi korjailla itseään automaattisestikin.

Häiriön korjaaminen on aina helpompaa jos tietää sen syyn.  Siksi on vikatapauksissa aina hyvä muistella, mitä koneella on tehty viimeksi.  Tämä auttaa usein löytämään ongelmien syitä.

Kun Windows latautuu

Kun tietokone käynnistetään, niin se lataa kiintolevyltä automaattisesti Windowsin.  On mahdollista, että tässäkin valmisteluprosessissa on syynsä häiriöihin tietokoneen teknisillä osilla eli kyseessä on laitteistovika.  Onneksi kuitenkin Windowsin käynnistysvaikeudet johtuvat yleisimmin muista syistä.  

Ongelman luonne on seuraavaksi kiinni siitä onko Windows latautunut kokonaan vai ei.  Jos se on ladannut itsensä, niin vikojen korjaaminen on helpompaa.  Se on nimittäin samalla asentanut Windowsin vioista diagnosoivat työkalut ja korjausmahdollisuudet.

Mutta onko mitään tehtävissä jos Windowsin lataus pysähtyy tai alkaa aina uudelleen alusta eli ei etene?  Tilanne on tosi hankala jos ei tule mitään virhesanomaa eikä edes sinistä ruutuakaan.

Nyt pitäisi päästä eteenpäin korjaamaan Windowsin vahingoittunutta osaa.  Tähän on useitakin mahdollisuuksia. Yksi niistä on käynnistää Windows siihen kokoonpanoon, jolla se on viimeksi toiminut. Paina F8 näppäintä (Win7) käynnistettäessä juuri ennen kuin Windowsin latauskuvake tulee ruudulle.  Tämä lataa käynnistyksen lisäasetukset ruudulle eri valintoineen.

Jos oikea aika menee ohitse yritä uudelleen, älä kirjaudu Windowsiin.  Huomaa myös, että jos teet ennen tätä muita korjausyrityksiä Windowsissa ja ne eivät onnistu, niin menetät tämän mahdollisuuden käyttää viimeksi toiminutta kokoonpanoa. Tämä korjausmahdollisuus korjaa automaattisesti useita Windowsin virheitä.  Siksi sitä kannattaa ensimmäiseksi yrittää.

Jos se ei auta, jatketaan muilla keinoilla siirtymällä käynnistyksen lisäasetuksiin ja siitä esim. Vikasietotilaan (Safe Mode). Tavoitteena on käynnistyksen korjaus.  Mitä se tarkalleen on, on selostettu tässä Microsoftin ohjeessa.

Käynnistyksen korjaus

Käynnistyksen lisäasetuksiin (Win8 Käynnistysasetusnäyttö) pääsee erilaisin tavoin Win7ssä ja Win8ssa.  Windows 7 sen avaaminen on selostettu edellä (F8 näppäin juuri ennen Windowsin latausta). 

Tässä pari kuvaa reitiltä Win8.1 käynnistysasetuksiin. 

Valinta - Muuta tietokoneen asetuksia Win8.1Win8.1 Lisäasetukset - käynnistysasetukset

 

Windows 8aan on Microsoft laatinut huomattavasti hankalamman pääsytavan.  Se edellyttää useita valintoja ja klikkauksia ennen kuin perille pääsee. Siinä on hiukan toisenlaiset valinnat kuin seiskassa.  Ne näkyvät alempana olevassa kuvassa ja on selostettu tarkemmin ->täällä.  Huomaa, että juuri tämä Microsoftin ohje koskee Win8.1 järjestelmiä, netissä on myös hiukan vanhempia kasin ohjeita, jotka eivät aivan sellaisenaan toimi Win8.1ssä.

Windows 7 käynnistyksen lisäasetuksetWindows 8.1 käynnistysasetukset

Tässä kuvat sekä Win7 että Win8.1 Käynnistyksen lisäasetuksista/ Käynnistysasetusnäytöstä.  Klikaa kuvat näkyviksi.  Siltä varalta, että teksti ei näy esim mobiililaiteissa tarpeeksi selvästi niin tässä niistä luettelot.

 

 

Käynnistyksen lisäasetukset Win7

Korjaa tietokone
  Vikasietotila
  Vikasietotila ja verkkoyhteydet
  Vikasietotila ja komentokehote
  Ota käyttöön käynnistyksen lokiinkirjaaminen
  Ota käyttöön pienen tarkkuuden kuva (640×480)
  Viimeisin toiminut kokoonpano (lisäasetukset)
  Hakemistopalveluiden palautustila
  Virheenkorjaustila
  Poista käytöstä automaattinen uudelleenkäynnistys järjestelmävioissa
  Poista käytöstä ohjainallekirjoituksen pakotus     
  Windowsin normaali käynnistys

  Kuvaus (Muutuva selvennys edellä olevista kohdista sen mukaan mikä on valittuna)

Valikossa liikutaan nuolinäppäimin.

 

Käynnistysasetukset Win8.1

Ota käyttöön virheenkorjaus
Ota käyttöön käynnistyksen lokiinkirjaaminen
Ota käyttöön pienen tarkkuuden video (640×480)
Vikasietotila
Poista ohjainallekirjoituksen pakotus käytöstä
Poista käytöstä käynnistyksenaikainen virustorjunta
Poista käytöstä automaattinen uudellenkäynnistys virheen jälkeen
Hakemistopalveluiden palautustila

Windows 8.1 valikossa liikutaan eri lailla kuin Win7ssa, nyt numero- tai funktionäppäimin.   

Yksi hankalimmista vikatapauksista voi ilmetä sen jälkeen kun käyttää Käynnistyksen lisäasetuksia/Käynnistysasetusnäyttöä.  Saattaa käydä niin, että näkymä palautuu korjausyritysten jälkeen jatkuvasti takaisin listaukseen.  Nyt tarvitaan hiukan aikaa selvittelyyn.  Kokeile kaikkia oleellisia listan mahdollisuuksia, myös pienen resoluution vaihtoehtoa ja normaalia käynnistystä. Pitää myös yrittää esim. Vikasietotilaa ja komentoriviä File Chekerin ajamiseksi eli kirjoitetaan sfc.

Jos vieläkään ei tuloksia niin otetaan Windowsin asennuslevy ja käynnistetään siitä Windowsin järjestelmän palautusasetukset (System Recovery Options).  Jos asennuslevyä ei ole tallessa on seuraava vaihtoehto käyttää jotakin muuta eli toimivaa Win7 konetta ja tehdä sillä Windows 7 korjauslevy

 

Mitä sitten käynnistyksen lisäasetuksilla voidaan korjata? 

Vikasietotila on luettelon yksi yleisimmin käytettyjä korjauskanavia. Juuri tässä tilassa voidaan korjata käynnistyksen estäviä ajuri- tai ohjelmaongelmia.  Jos Windows käynnistyy normaalisti Vikasietotilassa on tämä osoitus siitä, että aivan perusasetukset tai normaalit ohjaimet eivät ole syynä ongelmaan.

Jos Windowsin vika oli jatkuva uudelleenkäynnistyminen, niin Vikasietotilan korjauskeinoista löytyy siihen sopiva vaihtoehto:  Poista käytöstä automaattinen uudelleenkäynnistys järjestelmävioissa.

Vikasietotilassa on käytettävissä joukko Windowsin hyödyllisiä vianmääritystyökaluja.  Niistä Microsoftin tarkempi selostus ->tässä.

Jos Windowsin normaali käynnistys toimii niin se voi korjata useita käynnistysvikoja automaattisesti.

 

Aivan lyhyesti; yhteenveto

Jos Windows ei käynnisty voi olla tilapäinen tai pysyvämpi vika.  Uusien Windowsin käynnistys korjaa itseään automaattisesti. Mikäli vika jatkuu se kannattaa selvittää.

Kun Windows ei käynnisty loppuun asti niin silloin ei pääse sen korjauksiin tai diagnostiikkatyökaluihin.  Silloin tarvitaan käynnistyksen korjausta.  Se on hiukan erilainen Win7 ja Win8ssa ja siihen pääsee eri tavoin. Käynnistyksen lisäasetuksissa on useita mahdollisuuksia korjata ja saada tietoja.

LIsäys: Tilanne jossa koko tietokone ei lainkaan käynnisty on käsitelty tässä sivustossa myöhemmin erikseen ja se on -> täällä.

Windowsin käynnistysvaikeudet ovat monitahoinen ongelma ja toisaalta sen ratkaisuun on useita erilaisia mahdollisuuksia.  Kun käytät näitä keinoja, saavutat tuloksia tai et saavuta, niin kerro siitä kommenttina muillekin.  Kerro myös jos tästä artikkelista puuttuu jokin oleellinen tai hyödyllinen vinkki.  Auta muitakin ratkaisemaan ongelma! 

 

Tämä ohjeartikkeli tullaan päivityksin ja tarpeellisin muutoksin pitämään jatkuvasti ajan tasalla.

 

Asiaan liittyvää

Tietokone ei käynnisty lainkaan

Windowsin virhekoodit – opas 

Diagnoosiohjelmat – selvitä tietokoneen ongelma

Windowsin virheiden korjaus

Sininen ruutu eli BlueScreen eli BSOD opas

Mistä tieto kun kone ihan jumissa? – BIOSin varoitusäänet eli beep codes

Windows Vistan käynnistyksen korjaus, Microsoftin ohje 

Boottaavan Windows 8 USB Installer Maker USB muistitikun teko-ohjelma, jolla voi korjata Win8 järjestelmää (tehdään muilla Windowseilla)

 

 

Share

Tagit: , , ,

2 kommenttia juttuun “Windows ei käynnisty”

 1. XWareShareX sanoo:

  Tietokoneeni käynnistyy ja avaa ensin ruudun jossa lukee tietokoneen merkki Asus sen jälkeen nykyääm kestää latautua ja väkillä näkyy windows xp:n lataus ruutu vaikka on käytössä windows 7 64-bit. Kun Asus ruutu häviää tai xp:n latauspalkki häviää tulee Windowsin oma latautumis ruutu jossa kestää yli 10 minuuttia REILUSTI latautua eikä kuulu mitään ääntä, jolloin kone vain alkaa alusta/avaa Asus ruudun eikä etene/looppaa/jankkaa latausta ikuisesti (3h putkeen ilman edistymistä). Olen jo kokeillut asentaa windows 7 uudelleen mutta kun saan levyn sisään, painan f8 ja olen win7 asennus kohdassa, hiiren kuva jää latausmerkiksi eikä etene. Hiirtä voi liikuttaa mutta mitään ei voi klikata tai mikään ei ota vastausta/vastaan tekemisiä. Olen irrottanut johdot ja kytkenyt takaisin ja nyt on vain näppäimistö ja hiiri kytkettynä eikä homma etene. Onko mitään tietoa mistä tämä johtuu että jatkaa loputtomasti latausta TAI win7 uudelleen asennus ei vain etene/pysähtyy ruutuun jossa on "levyjä"/kovalevyt jotka pitää poistaa/alustaa ja poistaa ja sen jälkeen tehdä uusi "levy". Koneella on viimeiseksi yritetty pelata videopeliä joka kertoo virheen kohteessa "C:\Windows\System32\wow64.dll" aivan kuin peli yrittäisi estää tiedostoa ja asia on ains enne korjaantunut jos olen vain käynnistänyt uudelleen, kun painoin käynnistä uudelleen on tietokone siihen jäänyt. Tarvitsen apua mahdollisimman nopeasti!

 2. Neptun sanoo:

  Hankalalta varmasti tuntuu.  Minulla on sellainen fiilis, että vikaa voisi olla koneen BIOSissa.  Siihen viittaa sekin, että Windowsin lataus ei oikein pääse edes käynnistymään. 

  Epäselväksi jää, mitä olet uudellen asennuksessa tehnyt sen jälkeen kun asennus pysähtyy sanomaan.  Oletko alustanut kovalevyn?  Miten pääsit siihen kohtaan kun ensiksi kerrot, että asennus ei ala?

  Koita mennä BIOSiin ja etsi sieltä vaihtoehto, joka palauttaa kaikki oletusasetukset.  Tarkista myös, että ensimmäinen boottauskohde on CD/DVD asema.

  Jos se on pöytäkone, etkä saa BIOSia oletusasetuksiin, niin koita irroittaa emolevystä BIOSin patteri, antaa olla monta minuuttia ilman, ja laittaa takaisin kiinni.

  Valitan, että tämä ei saata olla aivan yksinkertaista.  Kerro mitä tapahtuu.

   

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>