Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Windowsin ja siihen kiinteästi liittyvien ohjelmien vikojen korjaus

 

 

Windows ei aina toimi niin kuin pitäisi. Roskakori ei tyhjenny, kansiot ja kuvakkeet voivat muuttua tai tiedoston siirto ja uudelleennimeäminen ei onnistu. Windowsiin liittyvä Internet Explorer selain voi temppuilla tai internet yhteydessä voi olla ongelmia. Silloin pitää selvittää mistä virhe johtuu ja korjata se. Microsoft on koonnut ja julkaissut suuren määrän erilaisia ongelmien selvittäjiä ja niiden pikakorjaajiakin.

 

Tässä artikkelissa katsotaan aluksi, mitä Microsoftilla on tarjolla Windowsin tiedostoihin ja kansioihin liittyvien ongelmien automaattiseksi vianmäärittämiseksi ja korjaamiseksi. Seuraavaksi tuodaan esille Microsoftin pikakorjausratkaisujen – aikaisemmin Fix it – tarjoamat korjausmahdollisuudet. Ja lopuksi pyritään vastaamaan kysymykseen, mitä sitten jos nuo Microsoftin keinot eivät ratkaisekaan juuri omassa koneessa olevaa ongelmaa.

 

Tiedostojen ja kansioiden ongelmat

Aloitetaan siis Windowsin tiedostojen ja kansioiden ongelmilla. Tähän Microsoftilla on tarjolla ladattavaksi työkalu. Se sopii kaikille Windowseille Win7 alkaen. Vianmääritystoiminto on englanninkielinen. Ohjatun diagnostiikan ja vianmäärityksen ja työkalu winfileforder.DiagCab ohjeineen on ladattavissa -> tästä.

Työkalu voidaan ladata myös toisella koneella ja tallentaa se käytettäväksi muistitikulta tai CDltä.

 

Pikakorjausratkaisut käyttöön

Aikoinaan Microsoftilla oli Fix it työkaluja Windowsin erilaisten ongelmien korjauksiin. Nyt tällaista ei enää ole, vaan vastaava pikakorjaaminen jakaantuu useisiin erilaisiin osa-alueisiin. Nämä ovat seuraavat (luettelo ei ole linkki, linkit Microsoftin sivulla). Tästä voi kuitenkin nopeasti katsoa, onko joukossa omaan ongelmaan sopivaa pikakorjausta.

Pikakorjauksia

• Ongelmien vianmääritys, jotka voivat estää Microsoft Store sovelluksia toimimasta oikein
• Etsi ja korjaa äänten toistamiseen liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa äänten tallentamiseen liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa ongelmia, jotka voivat estää taustalatauksien toiminnan
• Selvitä laitteisiin ja tulostimiin liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa laite- ja laitteisto-ongelmia
• Etsi ja korjaa Internet Explorerin suorituskykyyn liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa Internet Explorerin suojaukseen ja tietoturvaan liittyviä ongelmia
• Etsi ja poista käyttämättömiä tiedostoja ja pikakuvakkeita sekä tee ylläpitotehtäviä
• Etsi ja korjaa Internet-yhteyden muodostamiseen tai verkkosivustoihin pääsemiseen liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa muiden tietokoneiden tiedostojen ja kansioiden käyttöön liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa kotiryhmän tietokoneiden tai jaettujen tiedostojen tarkasteluun liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa langattomiin ja muihin verkkosovittimiin liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa muista tietokoneista peräisin oleviin yhteyksiin ja Windowsin palomuuriin liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa työpaikan verkkoon DirectAccessin avulla muodostettaviin yhteyksiin liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa vanhojen ohjelmien suorittamiseen tässä Windows-versiossa liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa Windowsin nopeuden ja suorituskyvyn parantamiseen liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa tietokoneen virrankäyttöasetuksiin liittyviä ongelmia virrankulutuksen pienentämiseksi ja akun käyttöiän pidentämiseksi
• Etsi ja korjaa tulostamiseen liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa Windows Searchin ongelmia
• Etsi ja korjaa elokuvien, televisio-ohjelmien tai videoiden toisto-ongelmia
• Etsi ja korjaa Windows Media Playerin asetuksiin liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa Windows Media Playerin kirjastoon liittyviä ongelmia
• Etsi ja korjaa ongelmia, jotka liittyvät DVD-levyjen toistamiseen Windows Media Playerilla
• Korjaa Windows Update -virheitä

Siinä niitä on pitkä lista. Linkki niihin löytyy ->tästä.

Toivottavasti edellä olevista on hyötyä oman koneen Windows ongelman korjaamisessa. Ne eivät peitä kuitenkaan kaikkia ongelmia. Edellä olevissa Microsoftin ohjeissa onkin vain lähinnä sellaisia, joihin sillä on jokin korjaus saatavissa. Muiden ongelmien kohdalla jatka eteenpäin.

 

Windowsin ongelmat

Niistä sanotaan, että niitä on 1001 erilaista (taitaa olla enemmänkin). Ja että vaikka ratkaisu löytyisi 1000een ongelmaan, niin juuri se 1 voi olla sellainen, joka esiintyy vain minun koneessani. Merkittävä osa Neptunetin sisällöstä kuuluu juuri Windowsin ongelmien selvittämiseen ja ratkaisemiseen. Tästä laajasta sisällöstä poimittakoon tähän vain muutamia esimerkkejä. Jos ne eivät satu osumaan juuri oikeisiin asioihin, niin artikkeleita ja tietoa on sivustolla lisää. Katso aiheiden luettelosta ja klikkaa siitä sopivaa kohtaa. Muista myös, että Windows tai muu käyttöjärjestelmä ei silti ole ainoa ongelmien lähde tietolaiteissa.

Tässä kuva sivuston aiheiden linkkiluettelosta, sen yläoasta.  Klikaa kuva näkyväksi. Voi myös etsiä hakutoiminnolla; oikea palsta Etsi Neptunetistä.

 

 

 

 

Muista, että tässä sivustossa voit kysyä niin Windowsien virheistä kuin muistakin tietokoneeseen liityvistä asoista ja ohjelmista kommenttina tai ->neptunet-foorumissa.

 

Windows ei käynnisty

Aloitetaan siitä, että Windows ei lainkaan käynnisty. Tätä aihetta on käsitelty artikkelissa -> täällä.

Sininen ruutu eli BSOD
Entä sitten jos Windows näyttää vain sinisen ruudun. Mitä ne ovat mitä silloin pitäisi tehdä.  Se selviää -> tästä oppaasta.

Onko Windows vahingoittunut?
Miten voi saada selville onko Windowsin monimutkainen rakenne jotenkin vahingoittunut? Olisiko siinä syy häiriöihin? Tästä antaa usein sfc /scannow -systeemi tiedon ja voi sen korjatakin. Tarkemmin -> täällä.

Windows ei päivity
Harmillista on, jos Windows ei jostakin syystä päivity tai päivittäminen ei onnistu. Siitä oma artikkelinsa, jossa edelleen linkki mm. Win 10 päivityksiin, -> täällä.

Windowsin käyttäjäprofiili vaurioitunut
Windowsin vaurioitunut käyttäjäprofiili voi pahimmassa tapauksessa estää pääsyn oman koneen tiedostoihin. Mitä nämä vauriot ovat ja miten niitä korjataan on selostettu -> täällä.

Tapahtumienvalvonnasta tietoa Windowsin virheistä
Jos Windows oireilee, niin mistä saa tietoa sen mahdollisista vioista? Tapahtumienvalvonta on se paikka, jossa Windows kertoo lokitiedoistaan eli mitä koneessa tapahtuu. Sieltä voi häiriön syy löytyä. Tarkemmin ->täällä.

Vikaa tietokoneen laitteissa
Windows ei ole aina vikojen syy ja lähde. Niihin on lukuisia muita mahdollisuuksia vaikka häiriöt ilmenevätkin Windowsia käytettäessä. Näitä on käsitelty artikkelissa Vikaa tietokoneessa – voiko tämän korjata ja se on -> tässä.

Diagnoosiohjelmat töihin
Yleensä se menee niin, että ensin on tiedettävä, mikä vika on ennen kuin se voidaan korjata. Mistä sitten tietoa saisi? Siinä voi tarvita diagnoosiohjelmia selvittämään ongelmaa. Niitä on esitelty -> täällä.

Windowsien korjaaminen
Jos Windows ei toimi ollenkaan tai toimii huonosti, niin se pitää korjata. Lopuksi listataan tähän Windowsien versiokohtaiset artikkelit niiden korjaamisesta.
Windows 7 korjaaminen
Windows 8.1 korjaaminen
Windows 10 korjaaminen

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Windows 10ssä on erilaisia ongelmia, vaikka se toimisikin pääosin hyvin. Näitä ongelmia ja niiden ratkaisuja on selostettu artikkeleissa:

Ratkaise Windows 10 ongelma – Osa 1

Ratkaise Windows 10 ongelma – Osa 2

Windows 10 palauttaminen

Windows 10 käynnistyksen korjaaminen

Mitä tehdä jos ongelmia tietokoneessa

Nyt Windows 10 kuntoon ja varmatoiseksi

 

 

 

Tagit: , , , , ,