Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

Paljonko ja millaista RAM-muistia koneessa on

 

 

RAM-muisteja
Paljonko koneessa on muistia ja onko se riittävä määrä?  Mikä merkitys muistilla on koneen toiminnoissa.  Voiko sitä lisäämällä nopeuttaa tietokoneen toimintoja?

 

Tietokone on mekaaninen laite, joka ei sinänsä osaa mitään.  Vasta käyttö- ja muut ohjelmat saavat sen jotakin tekemään.  Kun kone käynnistyy, niin tarvitaan nopeasti toimivaa väliaikaista muistitilaa, johon järjestelmän ja ohjelmien tarvitsemia valmiustoimintoja voidaan ladata.

 

Virtuaalimuisti ja RAM

Tällaisen heti tarvittavan työmuistin paikkoja on perinteisesti tietokoneissa kaksi.  Toinen paikoista eli kiitolevyä käyttävä virtuaali- eli näennäismuisti oli takavuosina erityisen tärkeä.  Tämä muisti varaa tilaa siis kiintolevyltä.  Näennäismuistiin tiedot tallentuvat pagefile.sys tai swapgfile.sys tiedostoihin jotka ovat C: -aseman juuressa.

Kiintolevylle sijoittuva välimuisti ei ole kovin nopeaa ja sen nopeus riippuu kiintolevystä.  Nykyiset SSD-kiintolevyt ovat siihenkin tarkoitukseen jo huomattavasti mekaanisia nopeampia.

Selkeästi suurempiin nopeuksiin päästään kun käytetään DIMM-kampoja eli RAM-muisteja.  Niiden tekniikka on viime vuosina kehittynyt huomattavasti ja samalla hinta kapasiteettiin nähden laskenut.  

Yleisesti esim. uusissa merkkikoneissa on nyt 4 tai 8 GB ja vaativaan käyttöön jopa16 GB RAM-muistia.  Vanhojen koneiden kohdalla tilanne on toisenlainen.  Konetta ostettaessa syntyy kysymys, paljonko muistia siihen tarvitsen?  Ja konetta päivitettäessä sama ongelma ja usein lisäksi vielä, paljonko ja millaista muistia koneessani nyt on?

Mitään selkeää ja yleistettävää suositusta RAM-muistin määrästä ei ole.  Asiaa on pakko tarkastella hiukan laajemmin. Viime vuosien suuntaus on ollut selvä, muisti on entistä nopeampaa ja sitä käytetään enemmän.  Tavoite on että kone ei tarvitsisi lainkaan hidasta näennäismuistia, vaan nopeaa RAM-muistia olisi kaikkiin olosuhteisiin riittävästi.  Voi myös kysyä, voiko muistia lisäämällä nopeuttaa koneen toimintoja?

Onko sitten aina hyväksi, että sitä olisi ”mahdollisimman paljon”?  Onhan esim. Windows 8ssa tuki jo 128 GB muistille, pro versiossa vielä enemmän.  Samalla on muistettava, että vaikka muisti on tullut halvemmaksi se ei toki ole ilmaista.  Lisäksi muistien testaus osoittaa, että lisäämällä muistia esim. 4stä GBstä 8 GB eli kaksinkertaistetaan sen määrä, niin lisäyksen vaikutus ei lainkaan kaksinkertaistu.  Yllättäväsi parannus on vain muutamien prosenttien luokkaa (3-4%).

 

4, 8 vai 16 GB?

No paljoko sitten ja nopeuttaako se?  Nopeuttamisesta myöhemmin, mutta nykyinen minimisuositus 4 GB on jo useimmiten riittävä ja 8 GB suunnilleen aina riittävä. Samanaikaiseen softien käyttöön sitten 16 GB.  Suuremmat määrät  erikoistarkoituksiin.  Jos kone on uusi ja siinä on nopea SSD-kiintolevy on muistin määrä vähemmän kriittinen kuin vanhempaa mekaanista levyä käytettäessä.  Tämä johtuu mm. jo Vistasta lähtien Windowseissa käytetystä SuperFetch -tekniikasta, joka toimii nopeammin SDD-levyillä (myös paremmin nopeammilla mekaanisilla).

RAM-muistin tarve riippuu varsinkin siitä, mitä koneella tekee samanaikaisesti.  Pienemmälläkin muistimäärällä pärjää mainiosti jos ei samanaikaisesti pidä auki useita ohjelmia, taustatoimintoja, musiikkia, useita selaimia, pelejä jne.  Tarpeellisen muistin määrästä on kinasteltu maailmalla tietotekniikkasivuilla.  Siellä on karkeasti ottaen kaksi koulukuntaa.  Toinen ehdottaa järkevyyttä ja jäitä hattuun muistin määrässä.  Toinen kertoo tarvitsevansa vähintään 32 GB koska pitää koneessa auki samanaikaisesti lukuisia ohjelmia ja taustatoimintoja.

Minusta kumpikin on oikeassa.  Niin se menee, että käytöstä riippuu.  Tavallisesti ajatellaan, että esim. vaativa kuvankäsittely olisi toiminto, johon juuri muistia tarvitaan.  Testit kuitenkin osoittavat, että normaali kuvankäsittely ei sinänsä ole muistin syöppö ja 4 GBllä pärjää mainiosti, jopa vähemmälläkin.  Sen sijaan vähintään 8 GB alkaa olla suositeltava, jos esim. käsittelee ja editoi videoita. Silloin RAM-muisti alkaa olla tarpeen jopa vaativien editorien sujuvan toiminnan kannalta.  Ja hyvä muistaa tuo, että samanaikaisesti lukuisia ohjelmia käytettäessä niistä jokainen varaa tietyn osan (joitakin satoja MB) muistia ja siten sitä tarvitaan enemmän.  Turha kysyä, ovatko kaikki samanaikaisesti auki olevat tarpeen. Tietysti ne ovat käyttäjästään.

Edullisissa läppäreissä on muistia yleensä max. 4 GB.  Niiden muisti on kalliimpaa kuin pöytäkoneiden, joten vain vativampaan erityiskäyttöön tarkoitetuissa läppäreissä on sitä enemmän.  Samalla se näkyy myös hinnassa.

Itse tietokoneen nopeuttaminen RAM-muistia lisäämällä ei ole realistinen tavoite.  Nopeuttaminen tapahtuu muilla parannuksilla – esim. nopea SDD-levy on merkittävä parannus -, mutta muistilla ei ole testien mukaan normaalikäytössä oleellista vaikutusta. Toki jos muistia on alle 4 GB  sen lisääminen parantaa koneen toimivuutta.

 

Tiedot muistin käytöstä

Tietokoneessaan voi jokainen itse kontrolloida ja seurata sen muistion käyttöä.  Esim. Win 10ssä Ohjauspaneeli – Valvontatyökalut – Resurssienvalvonta – Muisti.

 

 

RAMMon työkalu

RAMMon kertoo muisteista

Muisteja päivitettäessä tai viallisia korjattaessa tarvitsee käyttäjä vielä tarkempia tietoja koneeseen asennetusta muisteista. Muisteja on moneksi ja on vaikea tietää mitä ne tarkalleen ovat. Onneksi sen takia ei tarvitse konetta avata eikä muisteja irrotella.  

Kätevä pieni ja yksityiseen käyttöön maksuton työkalu tähän on RAMMon.   Se kertoo hetkessä käytettyjen muistien tyypin, nopeuden ja muut ominaisuudet.  Tässä pikkukuva työkalun raportista, josta vain yläosa mahtuu kuvaan, jos tarvitsee on loppuosa siirrettävä softan vierityspalkista näkyviin (siis ohjelmassa ei tässä kuvassa).  Klikkaa kuva näkyväksi.

Toimivatko muistit oikein?  Jos on epävarma voi sen testata Memtest86+ testiohjelmalla.  Myös Windowseissa on muistin testauksen työkaluja. 

 

Oliko tästä hyötyä?

Oliko artikkelista apua? Saitko tarpeelliset tiedot ja asia selvisi? Tai eikö se vielä selvinnyt? Onko asiasi kovin tapauskohtainen, johon ei ole yleisiä ohjeita? Oli syy mikä tahansa, niin kysy lisätietoja ja tarkennuksia täysin maksuttomasta sähköpostipalvelustamme – saat aina vastauksen ja nopeasti ->

 

 

 

Artikkeli päivitetty 15.5.2024

 

 

Linkit:

RAMMon työkalun tiedot ja lataus
 

Memtest86+ ja muistien testaus
 

 

Asiaan liittyvää

 

Nopean SSD kiintolevyn asennus ja käyttöönotto

 

Windows 10 nopeammaksi

 

Vikaa Windowesissa? Windowsin korjaaminen

 

 

Tagit: , , ,