Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Uudistunut WOT nyt turvallinen ja toimiva

 

 

Sen idea ja toteutus oli alun perin suomalainen. Se oli hieno oivallus ja systeemi, joka tekee tietokoneen tavallisen käyttäjän netissä surffailun turvallisemmaksi. Systeemi näytti selaimessa, mitkä sivustot ovat luotettavia ja mitä tuli puolestaan varoa. Mutta sitten voimakkaan maailmanlaajuisen kasvun myötä WOTin pursi ajoi karille. Tietovuoto käyttäjistä ja se joutui maailmalaajuiseen kriisiin. Mutta nyt WOT on tullut jälleen. Puhutaan uudesta WOTista.

 

Selaimien kehittäjät ovat tarkkoja mihin niitä käytetään. Mozillan asiantuntijat havaitsivat ensimmäisenä, että vanhan WOTin käyttäjätietoja oli vuotanut. Sitä seurasi, että selaimiin ei enää tarjottu lainkaan WOTin käyttömahdollisuutta. Luotettavaksi tarkoitettu apuväline (WOTin suomennos: Luottamuksen Internet) oli itse osoittautunut muuksi kuin luottamuksen arvoiseksi.

Miten tuollaisesta siten voidaan nousta takaisin? Vaikeata se varmaan on, sillä selaimien kehittäjille eivät riittäneet mitkään lupaukset paremmasta. He vaativat systeemin koodin muuttamista niin, että saadaan riittävät turvallisuustakuut. Samalla taisi mennä myös selaimien luottamus WOTin kehittäjiin ja omistajiin. Tuli välttämättömäksi muuttaa tai ainakin merkittävästi laajentaa vastuuhenkilöiden määrää.

Edellä olevaa tarkemmin nämä WOTin taakse jääneet vaiheet ovat olleet seuraavat. Kaikki ne on selostettu neptunetissä.

Noista voi lukea miten asia eteni ja mihin tultiin.

 

Uusi WOT

Mutta nyt ollaan uudessa vaiheessa. Systeemi on tullut taksin. Se täyttää nyt selaimien kehittäjien tiukat turvallisuusvaatimukset. Se on saatavissa kaikkiin tunnettuihin selaimiin. Vastuuhenkilöinä puhutaan nyt laajasta kansainvälisestä ryhmästä.

Otsikkokuvana on mywot.com sivusto netissä. Siinä on sekä latauslinkit selaimiin että ohjeita. Klikkaa se ja artikkelin muutkin kuvat näkyviksi. Alla linkeissä latauspaikkoja.

Uuteen, ja tavallaan siirtymävaiheeseen entisestä uuteen, liittyy erilaisia yksityiskohtia. Näiden hiomista varmasti tapahtuu WOTin piirissä. Esimerkiksi vanhoilla salasanoilla ei enää päässyt My WOTiin – ellei ole jo muutettu. Tai pääsi kyllä jos kirjautui esim. Googlen tilin kautta, mutta ei suoraa kirjoittamalla entinen salasana. Tällaiset yksityiskohdat varmasti hioutuvat käyttäjiä tyydyttävälle tasolle.

Uusi WOT on siis ladattavissa kaikkiin yleisiin selaimiin.  Se näkyy toimivan aivan erinomaisesti.  Huomaa, että selaimen version tulee olla suhteellisen uusi. Esim. Firefoxiin tällä hetkellä vähintään versio 48.  Lisäke merkitsee selaimessa nettisivuihin ja niiden hakutuloksiin omat sivuston luotettavuuden merkkinsä,  ilmenevät yllä olevasta kuvasta. WOT ei ratkaise yksinään netin tuvallisuutta, mutta se tuo siihen merkittävän lisäpanoksen.

Jos etsit nyt uutta WOTia netistä törmäät suureen määrää vanhoja sivustotietoja, joissa todetaan kaikkea sitä, mitä sen kriisivaiheessa tapahtui. Huomaa, että tämä uusi vaihe on vasta syksyn 2017 tulosta, joten nuo vanhat silloin ajankohtaiset varoitukset ovat jo historiaa.

Tulkoon myös todettua, että WOT on sitä asiallisempi, mitä pienemmistä nettisivustoista on kyse. Mutta jos mennään todella suuriin miljoonien käyttäjien sivustoihin, niin negatiivisia käyttökokemuksia pitäisi olla tavattoman paljon, että se vaikuttaisi sivuston luotettavuusmerkintään.


Esimerkiksi sellainen on maailman suurimpia ohjelmien lataussivustoja CNET, jonka omistaa CNN. Se on monien käyttäjien ja asiantuntijoiden mielestä epäluotettava. Jo sen ilmoittama tietosuojakäytäntö (Privacy Policy) on monen mielestä kyseenalainen. Vastaavissa tapauksissa kannattaa tutkia mitä käyttäjät ovat sivustosta todenneet ja kommentoineet, vaikka merkintä näyttäisikin vihreätä valoa.  Kommentit saa esille esim. klikaamalla WOTin arviointimerkkiä hakutuloksessa tai sivuston kohdalla selaimessa ja sieltä Näytä koko WOT pistetaulukko.

 

 

Linkit

Mywot.com selaimien WOT lisäkkeen lataus

Lisäkkeen saa myös selaimien omasta kaupasta, esim.

Chromeen

Firefoxiin

 

Hyvä tietää uudesta WOTista

Käyttäjät tekevät nettisivustojen arvostelun

Mobililaitteiden WOT

WOTin uusien käyttäjien selkeä opastus (englanniksi)

 

Tagit: