Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Kiintolevyn puhdistusohjelmien – cleanerien – markkinoilla outoja ilmiöitä

 

 

Sinne missä liikkuu paljon kuluttajia – tietokoneiden kohdalla käyttäjiä – suuntautuu helposti asiasta hyötyä hakevien ja välistä vetäjien katseet. Tällaisia alueita on tietotekniikassa useitakin. Mukaan on pikku hiljaa tullut oikeastaan aivan uusi alue: kiintolevyjen puhdistusohjelmat eli cleanerit.

 

 

Mitä ihmettä, eikös vanha tuttu CCleaner ole ollut luottava ja maailmalla yleisesti käytetty? On ollut, vaikka sekin on jo pitkään oireillut. CCleranerin maksuton versio on ollut kovasti aktiivinen tyrkyttämään maksullista versiotaan. Välineenä on käytetty tiuhaan toistuvaa maksuttoman päivitystä.

 

Sen yhteydessä ohjelma sai aina esille myös maksullisen mahdollisuutensa. Päivityksissä oli oleellisia muutoksia softaan vain harvoin. Siitä saattoi päätellä, että pääosaan oli noussut juuri maksullisen mainostaminen. Myös oletusarvoinen asetus: puhdistustarpeen monitorointi on varmasti monelle peruskäyttäjälle asia, joka on sitonut käyttäjän entistä tiiviimmin ohjelmaan. Häiritsevän monitoroinnin poistaminen selviää vieressä olevasta kuvasta. Klikkaa se ja artikkelin muutkin kuvat näkyviksi.

 

Avast osti Piriformin ja sen CCleanerin

Siinä kävi aluksi tapaturma. Heti kärkeen omistajan vaihdos sai haittaohjelman tarttumaan CCleaneriin. Tosin haittaohjelma tuli vain yhteen cleanerin versioon, 32 bittiseen. Lisäksi se ei ollut tarkoitettu tavallisille tietokoneen käyttäjille, vaan sillä oli erityistehtäviä. Mutta kuitenkin kovin huonosti alkoi uusi taival.

Asiantuntiojat ihmettelivät kaupan yhteydessä, mitä Avast tekee uudella ostoksellaan. Sillähän oli ennestään puhdistussoftan tekniikka hyvin hallussaan ja sellainen ohjelmakin olemassa.

Pian alkoikin asia selvitä. Tietysti ostaja sai myös CCleanerin vuosia ahkerasti tyrkyttämät maksulliset tuoteversiot, mutta tärkeäksi asiantuntijat arvelivat suurta maailmanlaajuista uutta käyttäjäkenttää kaikkia Avastin tuotteita varten.

Joko tästä on sitten näyttöä? Ei vielä juuri Avastin tuotteista, mutta muuten maksuttoman päivitys tyrkyttää vaikka mitä ja asennus asentaa helposti Chrome selaimen. Latausikkunassa on Chrome jo valmiiksi asetettu koneen oletusselaimeksi eli se syrjäyttää entisen oletusselaimen. Maininta on aivan pienellä ruudun vasemmassa alanurkassa. Onko tämä reilua nettitoimintaa? Mitä on odotettavissa, ansoja erityisesti peruskäyttäjille? Asennussivusto on käyttäjäehdoiltaan kyseenalainen CNETin Download.com, joka lienee muutenkin vahvasti mukaan tulleita potin jakajia.

Mainostuetuksi muuttunut ohjelma sisältää nykyisin vakoiluelementtejä, jotka tietysti tuottavat rahaa julkaisijalle ja välikäsille.  CCleanerin jakelutapoja ei ole muutettu terveempään suuntaan.  Jos sen välttämättä haluaa, niin käytä ohjelman tikulle asennettavaa CCleaner Portable versiota. Ja senkin lataus on tehtävä vain luotettavasta sivustosta kuten Softpediasta. Suomalaisesta Download.fistä ladatenkin on saatu muuta kuin mitä halutaan.  Netissä on lukuisia sivustoja, joista CCleanerin voi ladata. Eikä niisssä ei ole valitettavasti mitään varoituksia ohjelman tuomista tuvallisuusriskeistä.

Vieressä kolme kuvaa  CCleanerin päivityksestä tällä hetkellä. Vasemmalla ylhäällä ollaan tultu CNETin lataussivustolle. Oikealla ylhäällä lisää tarjontaa lataussivustolla. Alarivissä on latausinfon ruutu, josta edellä kerrottiin.  Klikkaa kuvat näkymään.

 

 

 

 

 

 

 

LISÄYS:  CCleaner Microsoftin mustalle listalle

 

Windowwsin oma siivoustyökalu

Maailmalla on huomattu, että puhdistusohjelmat on hyvä myyntikohde. Useimmat tietokoneen käyttäjät pitävät tarpeellisena jotakin puhdistusohjelmaa. Monien ajatus on, että jos se on vielä maksullinen, niin sen täytyy olla hyvä. Niin on kehitetty suuri määrä maksullisia puhdistusohjelmia, joiden maksut ovat esim. 40 dollarin vuosiluokkaa.

Saahan sitä maksaa jos haluaa. Totuus on kuitenkin se, että vastaava Windows koneen kovalevyn puhdistus voidaan tehdä aivan maksutta vaikka Windowsin omilla työkaluilla. Eikä se ole edes mutkikasta. Microsoft on ajatellut alun perin, että käytettäisiin juuri Windowsin omaa työkalua, jolloin ns. kolmansien osapuolien softia ei tarvita lainkaan.

Windows 7

Win7ssä kirjoita Hae-ruutuun Levyn uudelleenjärjestäminen, siitä klikkaa → Vapauta levytilaa poistamalla tarpeettomia tiedostoja → Valitse puhdistettava asema, esim. C:. Avautuvasta taulukosta kruksaa ne tiedostot, jotka haluat poistaa. Näet myös niiden koot ruudussa. Klikkaamalla kutakin kohtaa, saat esille sen kuvauksen. → OK

Windows 8.1 ja 10

 

Win 8.1 ja Win 10ssä työkalu ei tule esiin Etsi toiminnolla. Sen sijaan sen saa esille usealla muulla tavalla. Esim. Ohjauspaneeli → kirjota Ohjauspaneelin oikeassa yläkulmassa olevaan ruutuun Levyn uudelleenjärjestäminen. Tai kirjoittamalla Hae ruutuun järjestä uudelleen ja siitä eteenpäin. Etenee samoin kuin Win7stä edellä kerrottu. Vieressä kuva vasemmalla. Tai esim. hiiren oikealla Käynnistä -> luettelosta Suorita ja sen ruutuun kirjoittamalla cleanmgr Kuva oikealla.

Artikkelin otsikkokuvana Windowsin levyn puhdistustyökalu käytössä. Klikkaamalla koneessa puhdistusruudun alakohtia saa näkyviin, mitä ne sisältävät. Siinä on alhaalla myös linkki, josta saa esille kuvassa oikealla näkyvän ohjeen. Tässä vieressä kuvia työkalun esille kutsumiseksi Win 7ssä, Win 8.1ssä ja Win10ssä.

 

Tästäkö sitten pitäisi maksaa 40 dollaria vuodessa? Tai joutua mainonnan ja haitakkeiden (softat joita ei ole halunnut) kohteeksi?

Asiaa tunteva voi sanoa, että onhan puhdistusohjelmissa myös rekisterin siivous. Niin on, sitä ne sanovat usein rekisterin korjaukseksi. Kuitenkin rekisterin siivous on toimenpide, joka riippuu kokonaan tietokoneen käytöstä. Jos ei ohjelmia juuri lataile eikä poista, niin rekisteri säilyy puhtaana.  Ylimääräiset merkinnät eivät hidasta konetta. Näin on Microsoft suunnitellut. Jos haluaa puhdistaa rekisterin on peruskäyttäjällekin suositellumpi vaihtoehto varsinainen rekisterin siivousohjelma, kuten esim. Eusing Free Registry Cleaner.  Ohjelma on esitelty neptunetissä ->täällä.

 

Valitse lataussivusto

Entä jos haluaa käyttää jotakin muuta pudistusohjelmaa, kun on ehkä CCleaneria käyttänyt? Se on myös mahdolliksta, sillä niitä on tarjolla muitakin maksuttomia eikä häiriköiviä kuin nyt oudolle tielle lähtenyt CCleaner.

Siinä oli neptunetille testauksen paikka.  Tulokset ovat täällä ->Puhdistusohjelmat, cleanerit – markkinat muuttumassa Alä päivitä enää CCleaneria ainakaan siitä lataussivustosta, johon päivitys automaattisesti ohjaa.  Harmi, että maksuttomien ohjelmien kohdalla otetaan välillä käyttäjien kannalta takapakkia.

 

Päivitetty 1.10.2019

 

Linkit

 

Markkinat muuttuvat – puhdistusohjelmia CCleanerin tilalle

Eusing Free Registry Cleaner

CCleaner Microsoftin mustalle listalle

Tietokoneen pitäminen kunnossa

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Tietokoneen nopeuttaminen

Poista tarpeettomat ohjelmat

CCleaner Microsoftin mustalle listalle

 

Tagit: , ,

2 kommenttia juttuun “Puhdistusohjelmilla likaista peliä?”

 1. Tuulikki Valkonen sanoo:

  Sivustonne tiedonjako on hienoa. Luen tätä paljonkin. Mitä sanotte seuraavasta:
  Fujitsun Windows 7 sai haittaohjelman ja joutui helsinkiläiseen korjaamoon. Lasku oli n. 500 euroa. Tuloksena kamalan näköinen Windows 7, joka oli kloonattu rikki menneestä kovalevystä, ja kasa Fujitsulle täysin outoja ajureita Driver Boosterista + Samsungin kovalevy. Minusta palvelu oli ala-arvoista ja lasku liian korkea.

 2. Neptun sanoo:

  Kiva, että olet tyytyväinen sivustoon. Yritetään sitä jatkossakin.
  Kommentteja ja kysymyksiä voisi olla enemmänkin. Harvassa paikassa niihin kaikkiin vastataan suhteellisen nopeasti ja toivon mukaan asiallisesti.

  Asia tuntuu hyvin oudolta. Oliko mitään hintaa ja toimenpiteitä sovittu? Tietysti en tiedä, mitä on sovittu ja mitä on luvattu, mutta näin olisi pitänyt menetellä:

  Korjaamon olisi tullut ilmoittaa, että he joutuvat uusimaan kiintolevyn. Kiintolevyn uusiminen haittaohjelman tai viruksen poistamiseksi on täysin asiatonta. Edellyttäen, että siinä ei ole muuta olleellista vikaa (sen ikä ei ole vika).

  Käyttöjärjestelmän uudellen asentaminen on järeä toimenpide, josta tulisi sopia etukäteen tai ilmoittaa asiakkaalle.

  Vaikuttaa siltä, että korjaamo ei ole lainkaan amattitaitoinen. Se on ilmeisesti omalla toiminnallaan tehnyt lisää vaurioita jolloin on joutunmut päätymään uuteen kiintolevyyn ja käyttöjärjestelmän uudelleen asennukseen. Lopuksi sisällön siirto uudelle kiintolevylle on epäonnistunut.

  Vaatisin asiasta tarkkaa raporttia korjaamolta ja perusteluja laskulle, joka on vikaan nähden aivan kohtuuton. Uusimalla kiintolevyjä saa korjaamo tietysti lisää rahaa, jota se perii paitsi työstä myös osista. Vrt. hintaa uusien koneiden hintaan. 500 + pari sataa lisää niin saa aivan uuden tietokoneen käyttöjärjestelmineen, läppärin ja tabletin jo 500llakin.

  Arvelen, että koneesi on Fujitsu. Sillä on oma tai Fujitsun valtuuttamat korjaamot. Onko kysessä tällainen valtuutettu korjaamo? Jos on, niin kannattaa vedota tai antaa asia kokonaan Fujitsun tutkittavaksi. Fujitsulla on Suomessa ihan käypä asiakaspalvelu, enkä usko heidän moista toimintaa hyväksyvän.

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>