Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Onko CCleanerin taival päättymässä?

 

 

CCleanerin historia on ainutlaatuinen. Se oli aikoinaan puhdistusohjelmien ykkönen. Saattoi sanoa, että jos puhdistusohjelma – siis silloin CCleaner puutui koneesta – niin käyttäjä ei voinut olla ajan tasalla. Sitä suositeltiin ja pidettiin välttämättömänä, myös tällä sivustolla. Nyt on sen pitkä ja alussa ansiokas ura päättymässä. Ohjelman loppuaika on ollut kivuliasta kujanjuoksua, mutta nyt se on ehkä tullut matkansa päähän. Miten näin on käynyt?

 

CCleaner muutettiin kunnollisesta puhdistusohjelmasta vakoilutehtäviin. Kielteisiä muutoksia tapahtui jo ennen kuin kun se myytiin Avastille, mutta varsinkin sen jälkeen. Se ryhtyi tyrkyttämään mainoksia, viritti itsensä yksityisyyden suojan kannalta ikäväksi seurantaohjelmaksi. Sen asennuksen yhteydessä tuli koneeseen pyytämättä turhia oheisohjelmia.

Se oli niin syvälle juurtunut ihmisten tietoisuuteen, että oli vaikea kuvitella, että siinä olisi jotakin vikaa. Vaikka haitat ovat ilmeiset ja tätä suuruusluokkaa, niin sitä huolimatta CCleaneria yhä käytetään ja ladataan. Tämä on nyt saanut itse Microsoftin tarttumaan asiaan. Se on määrännyt CCleanerin mustalle listalleen.

Eri asia sitten on, auttaako tämäkään asiaan. Itse asiassa kyse on vain siitä, että Microsoftin tukifoorumissa ei julkaista enää linkkejä CClanerin sivuille. Saavatko käyttäjät jostakin tiedon, että se on merkitty Microsoftin mustalle listalle? Onhan asiasta jo pitkään puhuttu muutenkin, mutta edelleenkin sitä käytetään.

Aivan oma lukunsa on se, että CCleaner sen paremmin kuin mikään muukaan erillinen puhdistusohjelma ei ole välttämätön. Varsinkin ihmetyttää niiden maksullisten versioiden käyttö. Samat pudistukset saadaan aikaan Windowsin omalla työkalulla, josta tarkemmin jäljempänä. Puhdistuksen tarpeellisuus on myös kyseenalaista. Sitä voidaan tarvita jos koneen käyttö on vilkasta. Toisaalta sellaiset käyttäjät yleensä myös osaavat järjestää puhdistuksen asianmukaisella tavalla.

Nähtäväksi jää, mitä Microsoft sitten ehkä tekee, jos se on noin jyrkästi CCleaneria vastustamassa. Nyt jos Win 10 koneessa on vanhempi CCleaner, niin Microsot esittää varoituksen. Siinä sanotaan, että ohjelma ei ole enää yhteensopiva Windows 10 kanssa. Mustan listako vaikutuksia? Mutta ei se ole. Microsoftin omasta päivitysnapista avautuu normaali CCleanerin lataussivu. Se on otsikoitu ”The world’s most popular PC cleaner” (Maailman suosituin PCn puhdistaja). Tämäkö sitten olisi mustalla listalla?


Vieressä edellinen kuvin havainnollistettuna. Klikkaa nämä kuten artikkelin muutkin kuvat näkymään. Vasemmalla Microsoftin ilmoitus vanhentuneesta CCleanerista. Oikealla ilmoituksen painikkeesta avautuva ohjelman lataussivu.

Kirjoittajalla oli muistikuva, että suuri ja luotettavana pidetty lataussivusto Softpedia varoittaisi jotenkin lataussivullaan tästä ohjelmasta. Mutta ei siellä nyt ainakaan mitään varoitusta tai mainintaa ollut. Päin vastoin; tähtiä 4,7 viidestä on hyvä määrä. Ei tosiaan voi olla mikään ihme, että ohjelmaa yhä ladataan ja käytetään.

CClanerin lataussivu Softpediassa viereisessä kuvassa.

 

 

 

 

Pudistusohjelman tarve ja eri vaihtoehdot

Puhdistusohjelma ei välttämättä ole tarpeellinen. Asiaa on käsitelty laajemmin täällä -> Puhdistusohjelmilla likaista peliä. Kiintolevyn puhdistus sujuu mainiosti Microsoftin omalla työkalulla, tuvallisesti ja maksutta. Toiminnon tunnus on Levyn uudelleen järjestäminen. Se löytyy Win 7ssä hiukan eri tavalla kuin Win 8.1 ja 10ssä.

Levyn uudelleenjärjestäminen eli puhdistusohjelma Windowsissa. Lisää vaihtoehtoja saa klikkaamalla järjestelmänvalvojan oikeuksin taulukon alla olevaa painiketta.

Win7ssä kirjoita Hae-ruutuun Levyn uudelleenjärjestäminen, siitä klikkaa – Vapauta levytilaa poistamalla tarpeettomia tiedostoja – Valitse puhdistettava asema, esim. C:. Avautuvasta taulukosta kruksaa ne tiedostot, jotka haluat poistaa. Näet myös niiden koot ruudussa. Klikkaamalla kutakin kohtaa, saat esille sen kuvauksen. – OK

Win 8.1 ja 10ssä on useita tapoja löytää Levyn uudelleenjärjestäminen. Kenties helpoin on klikata Windows + R, tai hiiren oikealla Käynnistä, ja sen Suorita ruutuun kirjoita cleanmgr. Jatko samoin kuin Win 7ssä. Muita tapoja selostettu Puhdistusohjelmilla likaista peliä linkissä.

 

Muita puhdistusohjelmia

On ymmärrettävää, että jos on tottunut käyttämään puhdistusohjelmaa, niin sellaisen käyttö tuntuu edelleenkin johdonmukaiselta. Mikäpä siinä, sillä niitä on käytettävissä useitakin, maksuttomia jotka eivät vakoile tai muuten häiriköi. Maksullisten käyttöä tähän tarkoitukseen ei voi pitää järkevänä. Puhdistusohjelmia on selostettu latauslinkkeineen täällä -> Puhdistusohjelmat, cleanerit – markkinat muuttumassa.

Niiden hyödyllinen VINKKI on: Käytä tikulle asentuvaa siirrettävää puhdistusohjelmaa. Tarvitset vain yhden useaa konetta varten eikä ohjelma tikulta lähettele esim. maksullisten versioiden mainoksia.

 

Siis CCleaner mustalle listalle. Näillä näkymin se ei kuitenkaan ratkaise kaikkien peruskäyttäjien kodalla sen ongelmia. Kun tarjontakin on entisenlaista, jopa Microsoftin omissa linkeissä. Ellei sitten Microsoft ryhdy vielä näyttävimpiin ja vaikuttavimpiin toimiin.

 

LISÄYS 3.8.2020

Microsoft on ryhtynyt entistä vaikuttavampiin keinoihin kitkeäkseen CCleanerin pois Windowseista.  Koneissa, joissa on CCleanein lisäksi Microsoftin Defender turvaohjelma, tulee selkeä varoitus sen käyttämisestä.  Luulisi, että viesti menee vähitellen perille käyttäjille asti.  Softpedia on laatinut ohjelmasta latausversion, joka ei sisällä haitallisia linkkejä, mutta ei selvitä poistuvatko sen vakoiluominaisuudet.  Sen sijaan useat ammattimaiset lataussivustot suosittelevat edelleenkin CCleanerin latausta sivuiltaan kaikkine haitallisine kilkkeineen.

 

 

Lisää tietoa puhdistusohjelomista ja tietokoneen ylläpidosta

Puhdistusohjelmilla likaista peliä?

Puhdistusohjelmat, cleanerit – markkinat muuttumassa

Kiintolevyn puhdistus

Tietokoneen pitäminen kunnossa – paremmin toimiva tietokone

Onko tietokone hidastunut – tietokoneen nopeuttaminen

Tietokoneen käynnistyksen nopeuttaminen – optimoi koneesi hyvin toimivaksi

 

 

Tagit: , , , , ,