Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Mitä tehdä jos ongelmia .NET Frameworkin kanssa

 

 

.NET Framework on Microsoftin kehittämä ohjelmistopaketti. Olet mahdollisesti sen nähnyt Windowsin päivitysten yhteydessä tai jokin ohjelma on halunnut sellaisen asentaa koneeseen. Mahdollista on myös, että sen kanssa on ollut joitakin ongelmia. Mikä se siis on? Onko tarpeellinen ollenkaan ja mitä tehdä jos sen kanssa tulee ongelmia?

 

.NET Frameworkilla on takanaan jo pitkä ja kirjava historia. Jo sen nimikin on outo meille tietokoneen käyttäjille. Sen nimi muodostuu kahdesta osasta .NET ja Framework. Nämä ovat kumpikin ohjelmistokielen termejä. Mutta ohjelmistopaketti onkin tehty ja se jaetaan ohjelmien kehittäjiä varten. Mitä tekemistä sitten sellaisella paketilla on meidän koneissamme kun emme ole tietokoneohjelmien tekijöitä?

Taustalla on hyvä ja kekseliäs ajatus. Kun koneissamme on jo valmiina tällainen ohjelmistopaketti eli nippu koodeja auttamaan, niin ohjelmien tekijöiden ei tarvitse liittää siinä valmiina olevia ominaisuuksia omiin ohjelmiinsa. Ohjelmien tekijät voivat myös käyttää haluamaansa ohjelmistokieltä. Siis aika rationaalista. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, kuten sanotaan. Niinpä .NET Framework onkin hyödyllinen ja työtä säätävä paketti varsinkin pienille ja riippumattomille ohjelmantekijäöille. Toisaalta mikä olisikaan hydyllisempää Microsoftille, että ohjelmien kehittäminen saadaan kytkettyä sen omaan apujärjestelmään.

Pitkän historiansa aikana .NET Framework on käynyt läpi monta kehitysvaihetta. Niinpä ohjelmistopaketin versioita on kertynyt pitkä listaus. Aikaisemmin ne ovat olleet jopa varsin kookkaita, jotkin versiot jopa 2 GTn luokkaa. Onneksi ne on saatu kuitenkin pienemmiksi eivätkä ne enää aiheuta tilan käytön ongelmia kiintolevyillämme.

.NET Frameworkin voi saada koneeseensa kolmella eri tavalla:

  1. Windows asentaa sen asennuksensa yhteydessä tai ohjelman asennuksen yhteydessä sekä päivittää sitä myöhemmin.
  2. Jokin ohjelma – joka sitä tarvitsee – on ladannut sen asennuksensa yhteydessä. Tällainen (ja seuraavan kohdan 3. kehotus) on yhä harvinaisempi. Ohjelmien tekijät voivat luottaa siihen, että paketti on Windows Updaten jakamana jo koneessa.
  3. Jokin ohjelma on lähettänyt linkin ja kehottanut lataaman sellaisen.

 

Kuvat

Tämän artikkelin otsikkokuvana on aivan uusi Microsoft .NET Frameworkin logo. Tässä vieressä on kaksi kuvaa, klikkaa ne näkymään. Vasemmalla näemme Microsoft .NET Frameworkin asennuksen tiedot Windows 7 koneessa. Huomaamme, että siitä on tässä käyttöjärjestelmässä merkintä sekä normaalissa Ohjauspaneelin listauksessa Ohjelmat ja toiminnot sekä siitä vielä erikseen saatavassa lehdessä Ota Windowsin ominaisuuksia käyttöön…

Kuvassa oikealla näkyy Microsoft .NET Frameworkin asennukset Windows 10 koneessa. Siinä ei ole mitään merkintää Ohjauspaneelin normaalissa listauksessa, ainoastaan lehdessä Ota Windowsin ominaisuuksia käyttöön…

 

.NET Framework versioita voidaan siis ladata netistä muutenkin kuin Windowsin toimesta. Onkin hyvä tietää, miten sen eri versiot suhtautuvat toisiinsa. Voi olla, että jokin ohjelma haluasi ladata siitä vanhemman version. Nyt kuitenkin nämä ohjelmapaketit ovat taaksepäin yhteensopivia. Eli vanhemmissa olevat ohjelmia tukevat ominaisuudet kuuluvat myös uudempiin.

Mitä hyötyä siitä sitten on meille käyttäjille? Hyöty on ilmeinen, sillä koodipaketti saa monet koneisiimme asentamamme ohjelmat toimimaan. Jos se poistetaan, niin ohjelmat lakkaavat toimimasta tai eivät toimi kunnolla. Jotta systeemi toimisi suunnitellulla tavalla kannattaa huolehtia Windowsin päivityksistä. Niiden yhteydessä päivittyy myös Microsoft .NET Framework.

 

Jos ongelmia .NET Frameworkissa

Aina jotakin ladattaessa on mahdollisuus virheisiin. Vaikka uusimmat .NET Frameworkit eivät enää olekaan kovin suuria ladattavia, on silti virhemahdollisuus. Tavallinen virheiden korjausmahdollisuus on kuten ohjelmilla yleensäkin: poistaa entinen ja ladata uusi. Uuden .NET Frameworkin saa ladattua Microsoftin Latauskeskukselta -> täältä. Siellä näkyvät myös kaikki erilaiset .NET Frameworkin versiot.

Jos tuo ei ratkaise ongelmaa on toinenkin mahdollisuus edetä. Microsoft on kehittänyt erityisen työkalun paketin siivoamista varten. Sen saa ladattua tästä → Microsoft .NET Framework Repair Tool.

 

 

Linkit sisältyvät artikkeliin

 

 

Myös näistä voi saada hyödyllistä tietoa

Mitä ovat koneesani Microsoft Visual C++ Redistributable ohjelmat

Onko Windows vahingoittunut – miten se tarkistetaan ja korjataan

Mikä on tietokoneeni kokoonpano

Ohjausapaneeli – mitä tietoja siitä saa

Windows 10 päivitys

Mitä ovat Windowsin palvelut

 

 

 

 

Tagit: , , , ,