Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miksi niitä on monta, voiko niitä poistaa?

 

 

Mitä kummaa ovat koneessani Microsoft Visual C++ Redistributable ohjelmat? Niitä näkyy olevan Ohjauspaneelin Ohjelmat ja toiminnot erittelyn mukaan useita. Ovatko ne kaikki tarpeellisia? Voiko niitä poistaa esim. vanhemmasta päästä? Aina on hyvä tietää ja hallita, mitä ohjelmia omassa koneessa on. Ainakin ennen sitä, jos aikoo tehdä niille jotakin.

 

Tosiaan Ohjauspaneelin mukaan Microsoft Visual C++ Redistributable ohjelmia on koneessa useita. Nämä liittyvät Windowsissa toimivien sovellusten ohjelmointiin. Ne ovat ympäristöjä kehitystyökaluluille, jotka auttavat sovellusten kehittäjiä. Tarkalleen sanoen tässä tapauksessa ne auttavat C, C++, ja C++/CLI ohjelmointikielen käyttäjiä.

 

 

 

 

Otsikkokuvassa jo pitkään toimineen Windows 10 Ohjelmat ja toiminot listauksessa näkyvät Microsoft Visual C++ Redistributable ohjelmointipaketit.  Klikaa kuva näkymään.

 

Meitä Windowsin ja sovellusten käyttäjä voi ihmetyttää, miksi tuollaisia työkaluja siellä on. Sellaisia, joita me käyttäjät emme tarvitse, emmekä edes tiedä niiden merkitystä. Ajatus on kyllä ihan järkeenkäyvä: kun työkaluja on valmiina, ei ohjelmoijien tarvitse niitä erikseen eri tapauksia varten asentaa.

Samatapainen, vaikka hiukan poikkeava tapaus, on niinikään Windowsin päivitysten näyttämät .NET Framework ohjelmat. Nekin ovat ohjelmistopaketteja, jotka saavat koneeseen asennettuja ohjelmia toimimaan. Tarkemmin selostettu täällä -> Mikä on .NET Framework ja mitä se tekee.

 

 

 

 

 

Visual C++ Redistributable on nykyisin, kuten myös .NET Framework, Microsoft Visual Studioon kuuluva osa. Se tarjoaa ohjelmoijille selkeän kokonaisuuden kirjoittaa, testata ja korjata sovellusten koodeja. Se avaa koodaajille useita jaettuja koodikirjastoja, jolloin niitä ei tarvitse enää kirjoittaa alusta alkaen uudelleen.

 

Ovatko ne kaikki tarpeellisia?

Mutta miten me käyttäjät? Ovatko nuo kaikki tarpeellisia koneessamme? Kyllä ne ovat. Jos niitä lähtisi poistamaan aiheuttaisi se, että näitä koodipaketteja käyttävät sovellukset eivät enää koneessamme toimisikaan.

Miksi niitä on useita? .NET Frameworkin kodalla uudet paketit sisältävät yleensä myös aikaisemmat. Tällöin niitä ei tarvita montaakaan. Sen sijaan uudet Visual C++ Redistributablet eivät korvaa entisiä. Siten niitä kertyy ajan mittaan koneeseen useita. Ei silti hätää, sillä jos katsot näiden ohjelmien kokoja, niin ne ovat varsin pieniä. Ne eivät vie arvokasta levytilaa.

Pääosan Visual C++ Redistributable paketteja asentaa koneeseen Windows. Myös yksittäiset sovellukset voivat niitä asentaa, jos on tarpeen. 64 bittisessä Windowsissa on niistä sekä 32 että 64 bit versioita. 32 bittiset versiot ovat myös tarpeellisia, sillä 32 bit softat käyttävät niitä. (Harvinaisempaan 32 bit Windowsiin ei 64 bit paketteja asennu.)

 

Voiko niitä poistaa?

Konettaan puhtaana kaikesta tarpeettomasta pitävät voivat kysyä, voiko Visual C++ Redistributable ohjelmointipaketteja poistaa. Tietysti voi, mutta tuskin kannattaa. Jos jokin ohjelma tarvitsee juuri sitä pakettia, niin ohjelma ei enää toimisi. Paketit ovat myös nimiltään hyvin samantapaisia, mutta sisällöiltään kuitenkin erilaisia. On mahdotonta päätellä, mitä pakettia mikin ohjelma voisi koneessa tarvita.

Netistä voi löytyä vanhoja neuvoja, että Visual C++ Redistributable paketteja voi poistaa esim. vanhimmasta päästä. Kyllä ne poistuvat helposti kuten mikä tahansa ohjelma, mutta asiaa kokeilleet ovat voineet sen jälkeen havaita ohjelmissa toimimattomia. Miksi siis lähteä kokeilemaan ja poistamaan lainkaan, sillä ne eivät häiritse mitenkään konetta eivätkä vie käytännössä juuri tilaakaan.

Näihin paketteihin voi tuilla asennettaessa ja muulloinkin tietysti vikoja. Tai ohjelman tarvitsemaa pakettia ei Windows ole vielä asentanut. Windows Update huolehtii, että ne ovat ajan tasalla, päivitää tarvittaessa. Virheellisesti toimivan – jos tietää mikä se niistä on – voi poistaa ja asentaa uudelleen. Kaikki paketit löytyvät täältä -> Microsoft latauskeskus.

Toivottavasti tämä selvitti, mitä ovat Visual C++ Redistributable ohjelmapaketit koneissamme. Niitä on useita, mutta ne ovat pieniä eikä poistaminen ole kannattavaa. Niitä voi tarvittaessa korjata, mutta Windowsin sekä sovellusten päivittäminen ajan tasalle pitävät ne yleensä kunnossa.

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Ovatko ohjelmat ajan tasalla – ohjelmien päivitys

Tietokoneen siivous

Windowsien päivitys

Resurssienhallinta – ja miten se toimii

Ohjelmien poistaminen

 

 

Tagit: , , , , ,