Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Pikanäppäimet Windows-koneissa

 

 

Pikanäppäimet on oikeastaan huono ilmaisu Windows koneiden näppäimistön oikoteille. Useimmat näitä oikoteistä eivät ole pelkästään yhden näppäimen painalluksia eli sen takana. Ne vaativat useamman näppäimen käyttöä, näppäinyhdistelmiä. Joukossa on sellaisia, joita meistä useimmat tarvitsevat sekä myös harvinaisempia, joille on käyttöä vain erityistarkoituksiin. Mutta mitä ne ovat ja mihin käytetään?

 

Varsinaisia pikanäppäimiä Windows koneissa on useita. Lisäksi näppäimistöstä riippuen myös siihen voi sisältyä useita pikanäppäimiä. Tunnetuimpia ja yleisesti käytettyjä ovat etenkin Windows näppäin sekä F-näppäimet. Koneen näppäimistössä mahdollisesti olevissa muista pikanäppäimistä on niissä tunnus, josta toiminto ilmenee. Esim. talo kuvakkeen takana on Home toiminto, eli se avaa oletuksena olevan selaimen.

Myös ilmaisu Windowsin pikanäppäimet ei ole aivan täsmällinen. Samoja pikanäppäimiä on myös ohjelmissa, joita Windows pyörittää. Kun tämäkin otetaan huomioon, on pikanäppäimille ja näppäimistön oikoteille varsin paljon käyttömahdollisuuksia. Katsotaan tässä heti aluksi muutamia esimerkkejä, mitä oikoteitä noissa Windowsissa toimivissa softissa voi olla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolme kuvaa, klikkaa nämä kuten muutkin kuvat näkymään. Vasemmalla on otettu esille LibreOffice Writerin, eli tekstinkäsittelyohjelman, Muokkaa kohdan toiminnot. Huomataan, että siellä on useita toimintoja, joille näkyy myös pikanäppäinten vaihtoehto. Keskellä on kuva selaimesta, tässä Firefox, ja sen Tiedosto kohdan toiminnot pikanäppäimineen. Oikealla vastaavat Näytä kohdassa kuvankäsittelyohjelma Paint.netissä. Nämä ovat vain pieni osa sovellusten näppäinoikoteistä, perusteellinen kuvaus on tässä Microsoftin linkissä -> Sovellusten pikanäppäimet.

Ennen kuin menemme suureen pikanäppäinten ja näppäinyhdistelmien valikoimaan on todettava, että sellaisenaan se voi olla hämmentävä. Ainakin silloin, jos ei ole tottunut pikanäppäimiä käyttämään. Onko niitä noin paljon? Pitäisikö nuo kaikki muistaa?

Ei tosiaankaan pidä kaikkia muistaa. Se ei ole tarkoitus. Pikanäppäimiä ja oikoteitä kukin käyttää silloin kun niitä tarvitsee ja piitä tapaa itselleen sopivana. Tämän oman käytön havainnollistamiseksi keräsin vain kymmen erilaista mahdollisuutta, joita pidän hyödyllisinä ja helposti muistettavina. Niistä 5 kpl on Windows näppäimen toimintoja ja 5 kpl muita.

 

10 hyvää oikotietä

Windows näppäin

Windows + R Avaa Suorita valinnan
Windows + E Avaa Resurssienhallinnan
Windows + D Näyttää työpöydän
Windows + nuoli ylös Suurentaa ikkunan
Windows + nuoli alas Pienentää ikkunan

Muut näppäimet

Ctrl + A Valitsee asiakirjasta ikkunan tai koko sisällön
Ctrl + C Kopioi valitun kohdan
Ctrl + V Liittää valitun kohteen
Alt + F4 Sulkee aktiivisen kohteen tai ohjelman
Esc lopettaa nykyisen tehtävän tai poistuu siitä

 

Windows näppäin

Edellä siis vain muutama oma poiminto näppäinoikoteistä. Niitä kaikkiaan on aivan tavattoman paljon. Tässä otetaan ensimmäiseksi Windows näppäimen toiminnot. Ne ilmenevät Microsoftin likistä -> Windowsin pikanäppäimet. Sieltä voi vallita minkä Windows version näppäinoikotiet näytetään.

Windows näppäimnen käytöstä on julkaistu oma artikkelinsa täällä ->  Windows näppäimen salaisuudet ja kayttö

 

Tässä vieressä vasemmalla on kuva Microsoftin valikoimasta Windows 7 varten. Kuvassa oikealla osa vastaavista pikanäppäimistä Windows 10ssä.

Edellä olevasta likistä saa vastaavan valitsemalla käyttöjärjestelmäksi esim. Windows 10. Näissä on pieniä eroja Windows version mukaan. Lisäksi uusimmissa Windowseissa pitää muutamat pikanäppäimet ensin aktivoida jotta ne toimisivat. Ohjeessa on niiden selostus.

 

 

 

Muut näppäinoikotiet

Kaikki näppäinoikotiet saadaan näkymään edellä olevasta linkistä. Lisäksi linkissä on erilaista tietoa esim. Resurssienhallinnan, Asetusten ja Sovellusten pikanäppäimistä. Tässä Microsoftin englanninkielinen kuvaus näppäinoikoteistä -> Keyboard Shortcuts in Windows.  Myös siinä valitaan ensiksi Windowsin versio.

Windowsin lisäksi näppäinoikoteitä on paitsi sovelluksissa myös eri käyttöjärjestelmissä. Tässä Wikipedian englanninkielinen listaus, jossa Windowsin, macOS, KDE/GNOME ja Chrome OS näppäinoikotiet -> Table of keyboard shortcuts.

 

Käytä mitä tarvitset

Tuskin kannattaa muodostaa jyrkkää mielipidettä, että näppäinoikotiet ovat turhia tai ne ovat tarpeellisia. Kaikki riippuu siitä mitä tarvitsemme. Jos joistakin niistä tuntuu olevan hyötyä, niin miksipä ei käyttäisi. Mitä ahkerampaa tietokoneen ja sovellusten käyttö on, sitä enemmän arvostaa asioita, jotka hoituvat nopeasti.

 

 

 

Myös näistä on hyvä tietää

Ohjauspaneeli – mitä tietoja siitä saa

Mitä ovat oletusohjelmat

Mitä tietoja saa Tapahtumienvalvonnasta

Windowsien päivitys

Resurssienhallinta ja sen toiminta

 

 

 

Tagit: , , ,