Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Vanhat Windowsit ovat yhä voimissaan makkinoilla

 

 

Windows 11 on ollut saatavilla viime syksystä alkaen. Kovin pitkää aikaa ei ole kulunut, mutta kuitenkin tarpeeksi, että voidaan nähdä miten se yleistyy. Huolimatta Microsoftin ja tietotekniikkaa myyvien medioiden hehkutuksesta ei Windows 11 yleistyminen näytä vauhdikkaalta. On aiheellista tarkastella, mistä tuo voisi johtua. Uusista tilastoista voidaan myös nähdä, että vanhoilla Windowseilla on yhä merkittävät markkinaosuudet. Windows 10 on edelleenkin aivan ylivoimainen niin meillä kuin muuallakin maailmassa.

 

Kaikki tiedämme, että Microsoft teki kummallisen liikkeen kuin se haluaa pakottaa käyttäjät uudismaan tietokoneensa. Se asetti niin tiukat tekniset vaatimukset koneille, että suurin osa köytössä olevista laitteista ei niitä täytä.

Tämä ei ole vielä koko totuuskaan. Yllättävää ja masentavaa on ollut huomata, että Microsoft ei halua kuunnella käyttäjiä ja heidän mielipiteitään. Periaate, että ”Juna kulkee eteenpäin ja koirat haukkuvat” sopii huonosti jättiyritykselle, joka kuitenkin on riippuvainen ihmisten mielipiteistä. Mitä hyötyä on Microsoftin kanavista, joissa kerätään käyttäjien mielipiteitä ja kokemuksia, jos kerran niillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä?

 

Ulkoisista olosuhteista heti käsijarru päälle

Windows 11 tulo makkinoille asettui myös hyvin erikoiseen aikaan. Sota seurauksineen ei ollut tietysti tiedossa, mutta ei ole liioin tehty myös mitään myöhempiä toimenpiteitä. Nythän Ukrainan sodan myötä joka maassa joudutaan aivan uuteen talouden kehityksen vaiheeseen, juuri kun oli mahdollista toipua koronan aiheuttamasta talouden heikentymisestä. Elämä tulee kaikin tavoin kallistumaan ja monet asiat hankaloituvat. Tiukkenevan talouden aikaan sopii huonosti sellaisten järjestelmien markkinointi, jotka aiheuttavat totuttua suurempia kustannuksia.

Uudessa järjestelmässä on myös muutamia ominaisuuksia, joita käyttäjät eivät ole toivoneet. Ne nähdään heikennyksenä aikaisempaan käyttäjien säätelymahdollisuuksiin. Kun niistä on yritetty keskustella ja tuoda esiin mielipiteitä, niin juuri minkäänlaista vastakaikua eivät käyttäjät ole saaneet. Ilmeisesti Windows 11 on kehitetty virtuaalisia käyttäjiä varten, ei todellisille.

 

Onko se turvallisempi?

Onko Windows 11 sitten turvallisempi? Täällä Microsoft perustelee esim. laitteiden tiukkoja teknisiä vaatimuksia. Näyttää siltä, että aivan samat vaarat ja turvariskit ovat tarjolla sen kuin muidenkin Windows versioiden käyttäjille. Mitään eroa aikaisempaan ei ole raportoitu.

Microsoft kerää tietoa käyttäjistä kuten ennenkin. Emme pysty toteamaan, miten paljon tietoa kerätään ja miksi. Asiaa tuntevat sanovat, että paljon. Sen voi ehkä huomata siitäkin, että saamme helposti meille tarkoitettuja ilmoituksia ja viestejä. Voimme ajatella, että kakki niitä tietoja keräävät, ei voi mitään. Sen sijaan on harmillista, että meille tyrkytetään tarpeettomia ilmoituksia ja viestejä.

Moni ei osaa varoa Windowsien oletusasetuksia, vaan hyväksyy kaikki sellaisenaan. Sitten on tuloksena juuri noita häiritseviä ilmoituksia ja viestejä. Niitä asetuksia voi parantaa myöhemminkin milloin tahansa. Kannattaa huolehtia yksityisyydestään ja koneen käyttörauhasta.

Uusissa softissa voi aina olla toimimattomuuksia ja häiriöitä. Luonnollisesti sellaisia tulee myös uusiin käyttöjärjestelmiin kuten Windows 11sta. Päivitys ei toimi tai muu ongelma. Nämä häiriöt eivät sinänsä todista mitään, mutta sattuvat nyt vain vähemmän sopivana aikana juuri Windows 11 markkinoinnin kohdalle.

 

Windows 11 kehitys meillä ja muualla

Tässä tuoreita graafeja Windowsien tilanteesta maailmalla, Euroopassa ja meillä Suomessa. Ennen kuin niitä tarkastelemme on toettava, että uusi käyttöjärjestelmä markkinoituu kolmella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on myydä käyttöjärjestelmän lisenssejä yksityisille ihmisille. Toinen tapa on myydä niitä tietolaiteiden valmistajille. Silloin jokainen sillä varustettu myytävä uusi laite lisää järjestelmän markkinaosuutta. Ja kolmas on, että käyttäjät päivittävät maksutta aikaisemman järjestelmänsä uudeksi eli nyt Windows 11sta.

Tietotekniikan markkina-asemien muuttuminen noudattaa myös tietynlaista kaavaa. Mikään muutos ei tapahdu hetkessä. Se kestää sitä kauemmin, mitä suuremmista markkinoista on kysymys. Maailmanlaajuisesti aina hitaammin kun taas maakohtainen muutos voi olla nopeampaa. Näin on usein erityisesti Suomen kohdalla, sillä meillä on resursseja uudistuksiin. Mutta kuinka ollakaan, meillä Windows 11 kasvu näkyy olevan erittäin hidasta.

 

Windows 11 maailmalla

Win 11 markkinaosuus pöytäkoneissa näkyy otsikkokuvana olevasta graafista. Klikkaa kuva kuten muutkin kuvat näkymään. Näyttötavasta riippuen sen osuus maailmalla on 8,4 % ja sijoitukseltaan kaikista Windowseista kolmanneksi tai neljänneksiksi suurin. Ylivoimaisessa johdossa on edelleenkin Win 10. Sen osuus oin 74,9 %. Mukana on maailman tilastossa myös Win 7, joka siis sekin on osuudellaan 12.1 % tällä hetkellä yleisempi kuin Win 11.

Mukana on kuvioissa vielä myös Win 8.1, jonka osuus on n. 3 % luokkaa. Ja onhan siellä vielä jopa Win XP, jonka osuudeksi on saatu n. 0,4 %. Kuten edellä kerrottiin, niin suurilla markkinoilla, joihin kuuluvat myös kehitysmaaat, tapahtuvat muutokset hyvin hitaasti.

 

Windows 11 Suomessa

Yleisen kehityksen näyttävissä pöytäkoneissa on meilläkin Win 10 ylivoimaisesti johtava Windows versio. Sen osuus on Suomessa 85,6 % eli jopa suurempi kuin maailmalla. Vieläpä Win 7 on tilastojen mukaan 7,7 % osuudellaan edellä vain 4 % käytön saavuttanutta Win 11:sta. Win 8,1 sinnittelee mukana 8 %aan ja pienimpiä ovat Win 8 ja Win XP, kumpikin n. 0,2 % osuudellaan, mutta niitäkin siis on. – Meidän markkinoillamme on Win 11 etenee käsijarru tiukasti päällä.

 

Windows 11 Euroopassa

Entä sitten Euroopassa, joka nyt on sota-aluettakin? Tilanne on suunnilleen samanlainen. Win 10 johtaa osuudellaan 78%, mikä on Suomen ja maailman tilaston välissä. Samoin Win 7 on toisena, osuus nyt 9 %. Kolmantena sitten on Win 11 8,6 %, lähempänä maailman tilasto-osuutta kuin Suomen (meillä vain 4 %). Win 8.1 3 %, Win 8 0,6 ja mukana vielä WinXPkin 0,4 %.

 

 

Windows 11 ei innosta käyttäjiä

Näyttää siltä, että ainakin Suomessa on Windows 11 pystynyt kasvattamaan osuuttaan vain lähinnä aika uusien koneiden myötä, joihin päivitys on asentunut automaattisesti. (Tämäkin automaattinen asennus on estettävissä pienellä rekisterin muokkauksella.) Lisäksi se on tullut käyttöön harvoissa aivan uusissa laitteissa, joihin se on tehdasasennettu.

Edellä on jo kerrottu, miksi Win 11 ei oikein ota tulta. Tässä niitä pointteja lyhyesti:

– Tiukat tekniset vaatimukset
– Markkinointi tapahtuu taloudellisesti huonoon aikaan
– Käyttäjien toivomuksia ei ole kunnioitettu
– Järjestelmässä on myös heikennyksiä Win 10 nähden
– Microsoftin uskottavuus on saanut jälleen kolauksen, jota on vaikea korjata

 

Win 11 on kaikesta huolimatta tullut pysyäkseen markkinoilla. Tulevaisuus näyttää löytääkö Microsoft keinoja piristääkseen sen markkinointia, vai onko se jo laittanut hanskat laatikkoon. Kun ei vain olisi liian pitkä matka Microsoftin päättäjien huippumoderneista marmori- ja lasitiloista ulos tavallisten tietokoneiden käyttäjien maailmaan.

 

 

 

Myös näissä hyödyllistä tietoa

Windows kuntoon ja varmatoimiseksi

Windows 10 nopeammaksi

Tietokoneen kunnossapito

Ajurien selvittäminen ja varmuuskopiointi

 

 

 

 

Tagit: , , , , ,