Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Varmista Windowsin hyvä toimivuus pitkälle eteenpäin

 

 

Monille Windowsin käyttäjille on tulossa pitkä tauko käyttöjärjestelmän uusimiseen. Kun Microsoft on lyönyt uusilla Windows 11 ehdoillaan ja sen ominaisuuksilla käyttäjiä vyön alle, niin joudumme tyytymään etiseen järjestelmään. Useat sanovat, että minulta jää kyllä Windows 11 väliin. Mikäpä siinä, kun sellaiseen on sitten jouduttu. Käytetään tuttuja Windowseja. Laitetaan ne kuntoon ja kovaan iskuun, niin toimivat kunnolla vielä monta vuotta. Näillä keinoilla.

 

Windows 11sta näyttää tulevan väliinputoaja. Uudet tutkimukset kertovat, että maailmanlaajuisesti alle puolet yritysten käytössä olevista tietokoneista täyttää Windows 11 tiukat vaatimukset.  Yksityisten käyttäjien kohdalla voi olla vielä huonommin.  Edessä on aika, jolloin asioita pyörittävät nykyiset laitteet ja niiden käyttöjärjestelmät. Varmistetaan, että ne toimivat kunnolla nyt ja tulevaisuuteen asti.

Tässä kerrotaan etenkin Windows 10 toiminnan varmistamisesta. Lisäksi emme unohda Windows 7 eikä 8.1:tä. On muutamia tärkeitä asioita, jotka kannattaa tarkistaa ja laittaa kuntoon. Silloin jatkamme Windowsiemme ikää ja varmistamme sen luotettavan toiminnan. Tarkistuksin autamme konettamme sopeutumaan nykyiseen tekniikkaan, joka puolestaan tarjoaa meille mukavat käyttöolosuhteet.

Kovin monista asioista ei ole kyse. Ne voivat olla luonteeltaan sellaisia, jotka arjen rutiinien joukossa jäävät myöhemmäksi – joskus sitten (toistaiseksi) kokonaan tekemättäkin. Kun valmistaudutaan pitempään virheettömään käyttöjaksoon, niin niihin on silloin tartuttava.

 

Puhdas kone toimii aina varmemmin

Tietokone ei köytössä kulu. Mutta mikä tekee sen, että se ajan mittaan voi muuttua hitaammaksi ja alttiimmaksi häiriöille? Yhtenä syynä on tarpeettoman sisällön kerääntyminen sitä kuormittamaan. Tarpeetonta sisältöä on muutakin, mutta yksi oleellinen on erilaiset jäänteet, joita koneen käyttäminen aiheuttaa. Netissä liikkuminenkin kerää niitä koko ajan. Puhutaan koneen siivoamisesta ja kiitolevyn puhdistuksesta.

Puhdistusohjelmat

Kone voidaan puhdistaa usealla eri tavalla, ja siitä eri kohteita. Yleisesti käytettyjä ovat puhdistusohjelmat. Niistä on tarkempi selostus täällä -> Puhdistusohjelmat, cleanerit.  Jos ei halua asentaa koneeseen uusia ohjelmia – sekin on usein hyvä idea – on hyvä tietää, että useat hyvät puhdistusohjelmat on saatavissa myös portable versiona jolloin koneeseen ei tarvitse asentaa mitään.

Kuvassa FCaner käyttöliittymä, klikkaa kuvat näkymään.

 

Muut puhdistustavat

Toinen mahdollisuus ja samalla koneen valikoiva puhdistus on käyttää yleispuhdistukseen Windowsin omaa työkalua: Esim. Windows näppäin + R tai hiiren oikealla Käynnistä -> luettelosta Suorita ja sen ruutuun kirjoittamalla cleanmgr Siellä voi myös valita puhdistuskohteita.

Suoraa tehtävistä toimenpiteistä on erityisen tärkeä selaimien luomien väliaikaistiedostojen poistaminen kiintolevyltä. Konetta käyttäessä niitä syntyy suuria määriä. Poiston löytää kunkin selaimen asetuksista, esim. Firefoxissa: Asetukset – Tietosuoja ja turvallisuus – Evästeet ja sivustotiedot – Tyhjennä tiedot – kruksi kohtaan Välimuistissa oleva verkkosisältö – tyhjennä.

Rekisterin pudistus, jota sanotaan myös korjaukseksi, voidaan haluttaessa myös tehdä. Se ei ole kuitenkaan kovin tärkeätä. Tarkemmin -> täällä.

 

Tarkista että Windows on virheetön

Toimenpide on sama Windows 7ssä, 8.1. ja 10ssä. Tämän tekee järjestelmänvalvojan oikeuksin ajattava komentokehote sfc /scannow Tarkemmat ohjeet ovat täällä -> Miten Windows tarkistetaan ja korjataan.

Jos tarvitset ohjeita Komentokehotteen käytöstä, niin niitä on -> täällä.

 

Poista turhat ohjelmat

Miksi, mitä vaaraa niistä olisi? Niistä on sekä vaaraa että ne kuormittavat tarpeettomasti konetta. Vaaramomentti syntyy varsinkin siitä kun turhia ohjelmia ei tule päivittäneeksi. Mitä vanhempia ne ovat sitä enemmän niissä on turva-aukkoja joita haittaohjelmat voivat käyttää hyväksi. Ja jos joukossa on peräti toimimattomia tai huonosti toimivia, niin poisto on sitäkin hyödyllisempää.

Poistot voi tehdä Windowsin omalla työkalulla Ohjauspaneelissa ja vielä varmemmin erikoistuneilla poisto-ohjelmilla, tarkemmin -> Poista tehokkaammin ja varmemmin.

 

Tarkista että Windows päivittyy

Windowsin päivitysongelmat ovat viime vuosina tulleet yhä yleisemmiksi. Ne aiheuttavat häiriöitä ja toimimattomuutta. Jos päivityksiä jää väliin voi niissä olla syy myöhempiin häiriöihin. Tarkistaminen on pieni vaiva, mutta siitä on suuri hyöty. Asetukset – Päivittäminen ja suojaus – Päivitä heti jos päivityksiä on saatavilla. Katso ovatko kaikki aikaisemmat onnistuneet kodasta Näytä päivityshistoria.

Jos päivittämisessä on ongelmia niin täällä ohjeita -> Windows ei päivity.

 

Tarkista kiitolevyt

Kiintolevyviat voivat tuhota tärkeitä tiedostojasi. Häiriöt voivat olla vaikeasti tunnistettavia ja ajoittaisia – aina ison harmin paikka. Kiintolevyjen kunto on helppo tarkistaa siihen tarkoitetuilla softilla esim. CrystalDiskInfo, josta on myös portable versio. Kiintolevyjen tarkistamisesta enemmän -> Kiintolevyt ylläpito ja vikojen testaus. Muista myös, että c: aseman kiitolevy ei saa olla liian täynnä.

 

Tarkista turvaohjelmat

Koneidemme turvallisuus on oman nettikäyttäytymisemme sekä turvaohjelmien varassa. Tarkista, että ne on päivitetty ajan tasalle. Vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa ei ole pahaksi jos samalla ajat virustarkistuksen.

 

 

 

 

Tee varmuuskopiot tärkeästä sisällöstä

Varmuuskopiot kuuluvat siihen kokonaisuuteen, joka pitää koneemme varmasti toimivana. Paitsi Windowsia kannattaa myös tärkeät tiedostot varmuuskopioida. Kuvien, videoiden ja keskeneräisten töiden nopea ja turvallinen varmuuskopioinnin väline on muistitikku. Windowsin ja muiden kohteiden varmuuskopiointi on laaja asia ja se on selostettu tarkemmin täällä -> Varmuuskopioinnin opas kotikäyttäjiä varten.

 

Tee tai varmista kaiken varalle työkalut

Windowsia ja koneen toimintoja varten on muutamia työkaluja, softia, joilla selviää odottamattomista ja hankalista virhetilanteista. Sellainen tilanne voi syntyä mistä tahansa, vaikka Windowsin päivityksen aiheuttamana. Katso, että sinulla on nämä kaiken varalle työkalut. Jos ei ole, niin tee ne. Nämä ovat tärkeimmät:

Windows 10 korjauslevy. Tätä voidaan tarvita esim. Jos Windows ei käynnisty tai halutaan palauttaa tietokone järjestelmän näköistiedostosta. Sen ominaisuudet ja tekeminen on kerrottu tarkemmin -> täällä.

Windows 7 korjauslevy. Microsoftin ohje sen tekemiseksi -> tässä.  Muista myös, että Windows 7ää ei enää turvapäivitetä.

Windows 10 asennustietoväline. Tämä korvaa Windowsin asennuslevyn silloin kuin sitä ei ole olemassa. Ominaisuudet ja tekeminen tarkemmin -> täällä.

Virusten ja haittaohjelmien löytäminen ja poisto muistitikulla tai CDllä. Voi tulla tilanne, jolloin koneen turvaohjelmat eivät toimi kunnoilla. Tai jokin virus on estänyt niiden toiminnan. Silloin tarvitaan tätä välinettä, joka kuuluu kaiken valta työkaluihin. Näitä on esitelty ja sellainen on valittavissa -> täällä.

Kuvasssa käytössä Kaspersky Rescue Disk.

 

 

Muita hyödyllisiä varmistuksia

Edellä on käyty läpi oleelliset Windowsin toiminnan varmistukset. Tässä vielä tarkistuslista muille toimenpiteille, joilla voi turvata koneen sujuvaa käyttöä ja koneen nopeutta sekä käyttömukavuutta.

Windowsin kanssa automattisesti käynnistyvät softat. Huolehdi siitä, että automaattisesti käynnistyviä ”suorita käynnistäessä” sovelluksia on mahdollisimman vähän.  Tarkempi selostus on -> täällä.

Seuraa koneen toimintoja näyttäviä apuohjelmia. Tutki ajoissa mikä kampittaa jos virheitä esiintyy. Näissä paikossa:

Windowsin Tehtävienhallinta

Tapahtumienvalvonta

 

Käytä Neptunetin palveluita

Netunet on tietotekniikkasivusto, jossa on sen kävijöille hyödyllisiä lisätoimintoja:

  •  Maksuton neuvonta – kysy sähköpostiopalvelussamme ->
  •  Printtaa artikkeli tai opas, niin neuvoja on helpompi noudattaa. Tulostuksen painike on otsikon yläpuolella.
  •  Onko sama ongelma kaverillasi? Lähetä artikkelin linkki sen alapuolella olevilla Jaa painikkeilla.
  •  Haluatko tiedon uusista artikkeleista sähköpostiisi. Tilaa sivuston RSS syöte. Sen voi myös keskittää kiinnostavimpiin aihepiireihin.

 

 

 

Näistä lisätietoa

Tietokoneen päivittäjän opas

Windows 10 nopeammaksi

Windows 10 sujuvammin käyttäväksi

Windows 10 korjaaminen

Ajurit selville – mitä ajureita koneessa on

Onko tietokone hidastunut

 

 

 

 

Tagit: , , , , , , ,