Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Lisää käyttömukavuutta Windowsin piilotetuista

 

Windowseissa on ominaisuuksia, jotka ovat piilettuja tai vähemmän tunnettuja. Ilman niitäkin kyllä tulee toimeen, mutta monelle käyttäjälle niistä löytyy hyödyllisiä apukeinoja ja oikoteitä tehdä sujuvasti jotakin. Eikä tarvitse olla mikään tehokäyttäjä, sillä useimmat piilotetuista ovat aivan tavallisen käytön lisämahdollisuuksia. Piilotetuista avautuvia valikkoja ja vaihtoehtoja kannattaa tutkia, onko niissä itselle sopivia.

 

 

Kaikissa Windowseissa on piilotettuja ja vähemmän tunnettuja ominaisuuksia. Tässä keskitytään pelkästään Windows 11 piilotettuihin. Miksi ne on piilotettu? Useimmat eivät ole oikeastaan lainkaan piilotettuja vaan lisäominaisuuksia, jotka vaativat hiukan tietoa siitä miten ne avataan ja mitä niillä saavutetaan. Jos halutaan osoittaa Win 11 tarkoituksella piilotettu kohde, niin sellainen on sen Ohjauspaneeli. Microsoft haluaisi käyttäjien siirtyvän kokonaan Ohjauspaneelin ominaisuuksiin Asetusten kautta. Windows 10 piilotettuja on esitelty -> täällä.

Seuraavassa on kuvilla tärkeä osuutensa. Kuvista näet, miten ominaisuuksia avataan ja mitä valikot sisältävät. Klikkaa pienoiskuvat näkymään.

 

Piilotettu avausvalikko


Aloitetaan alusta eli avausvalikosta.

Klikkaa hiiren oikealla käynnistysvalikon kuvaketta tehtäväpalkissa. Silloin avautuu hyödyllinen lista pikatoimintoja. Katso viereisestä kuvasta tai kokeile itse suoraa onko siinä omaan käyttöön sopivia pikatoimintoja.

 

 

Tehtäväpalkin mukauttaminen


Tehtäväpalkki on ollut näyttävästi esillä, kun on kritisoitu sen asettelua ja verrattu jo totuttuun käytäntöön. Microsoft joutui painostuksen edessä antamaan periksi sille asettamistaan sijaintirajoituksista. Nyt sitä voi säädellä:

Asetukset – vasemmalta sivuvalikosta Mukauttaminen – tehtäväpalkin toiminnot – säädä

 

 

Snap asetukset


Sovellusten oikeassa yläkulmassa on suurennuskuvake. Sitä klikkaamalla avautuu kulmaan apuruutu, joka näyttää mahdollisuudet miten asemoida sovelluksia ruudulle. Varsin kätevä ominaisuus, jos tekee jotakin mikä vaatii useita ruutuja samanaikaisesti tai vertaillee niissä olevaa sisältöä.

 

 

 

Valikko hiiren oikealla


Hiiren oikealla aukeaa Win 11 valikko, kuten muissakin Windowseissa. Tämä valikko on jostakin syytä vain aika riisuttu. Lisäominaisuuksia on kyllä saatavissa kun klikkaa avautuneesta valikosta alakohtaa Näytä enemmän vaihtoehtoja
tai näppäimistöstä Vaihto + F10

 

 

 

Tee kansioista pikakuvakkeita


Käynnistä valikkoon voi tehdä kansioista pikakuvakkeita:
Asetukset – Mukauttaminen – Aloitus – Kansiot

 

 

 

 

 

Nopeutta pikanäppäimillä

Kaikissa Windowseissa on nopeuttavia pikanäppäimiä. Win 11 sisältää suuren määrän Windows näppäimen taakse tehtyjä pikakomentoja. Tässä muutama hyödyllisimmistä – riippuu toki mitä kukin koneellaan tekee.

 

Widgetit ja sää

Widgetit valikon säätietoineen saa esille kahdellakin eri tavalla:
Win näppäin + W
ja Sää kuvake tehtäväpalkissa vasemmassa kulmassa

 

 

 

Pika-asetukset

Mm. äänenvoimakkuus ja ilmoitusten rajoitus vain hälytyksiin
Win näppäin + A

 

 

 

 

Ilmoitukset esille


Ilmoitukset saa näkymään ja tarkemmin säädettyä pikatoiminnolla:
Win näppäin + N

 

 

 

 

Leikepöydän historia käyttöön

Leikepöydän historian voi ottaa käyttöön:
Win näppäin + V – Ota käyttöön

 

 

 

 

Emoji valitsin

Win 11ssa on uusi Emoji valitsin. Se sisältää myös erikoismerkit, joissa mm. usein tarvittava euron merkki sekä muita toimintoja:
Win näppäin + . (piste)

 

 

 

Kuvakaappauksen asetukset

Kuvakaappausta pääsee säätämään:
Win näppäin + Vaihto + S

 

 

 

 

Win näppäimen taakse piiloutuu Win 11ssa lukuisia mahdollisuuksia. Niitä ei tarvitse montaakaan, mutta näistä voi löytyä omaan käyttöön sopivia. Ne ovat kaikki ->  tässä.  -> linkissä kohtaan Windows-näppäintä käyttävät pikanäppäimet.

 

Windows moniajoa varten


Tämän kannattaa ottaa käyttöön, jos ei ole jo ennestään. Kytkin oikealla ylhäällä.

Asetukset – Järjestelmä – Moniajo – Ota käyttöön

 

 

 

Poista muut ikkunat ravistamalla

Kuva tästä  linkistä ->Ikkunan ravistaminen
Moniajo kohdassa on myös valittavissa ominaisuus, jolla saa muut auki olevat ikkunat poistettua ruudulta ravistamalla otsikkopalkista sitä, jonka haluaa jäävän.

Asetukset – Järjestelmä – Moniajo – Ikkunan otsikkorivin ravistaminen – Käytössä

 

Sovellusten äänenäänisäätöjä


Sovellusten ääniasetuksia ja säädä äänen voimakkuutta:
Asetukset – Järjestelmä – Ääni – säädä

 

 

 

 

Tietokoneen puhdistus


Win 11 seuraa tietokoneen ja sovellusten käyttöä ja ehdottaa niitä käyttöhistoriansa mukaan poistettaviksi. Koneen siivoaminen ja vahojen ja turhien ohjelmien poisto on aina hyvä idea, kannattaa käyttää:
Asetukset -> Järjestelmä -> Tallennustila – sieltä eteenpäin eri kohteisiin kuten Tilapäiset tiedostot ja Käyttämättömät sovellukset

 

 

Vinkkejä laiteiden käytöstä


Näillä säädöillä annat Microsoftille luvan esittää neuvoja, vinkkejä ja mainoksia laiteiden käytöstä. Huomaa, että säädöt lisäävät ruudulle esille tulevia ilmoituksia.

Asetukset – Mukauttaminen –  Laitteen käyttö

 

 

Ojauspaneeli

 

Alussa jo todettiin, että Ohjauspaneeli on oikein tarkoituksella piilotettu.  Sen löytäminern on kuitenkin helppoa käyttämällä Etsi toimintoaVINKKI: Kun Ohjauspaneeli on avattuna kannattaa klikata se näkymään Tehtäväpalkissa – ellei halua käyttää hitaampia Asetusten kautta kulkevia polkuja.

 

 

 

Näitä on muitakin. Erityisesti kannattaa tehdä löytöjä Win näppäimen pikatoiminnoista (linkki aikaisemmin). Piilotettuihin lukeutuu mm. dynaaminen virkistystaajuus, pelaajille lisäominaisuuksia, mikrofonin mykistys ym. erilaisia äänisäätöjä. Kysy jos haluat niistä tarkempia tietoja. Ja kysy sähköpostipalvelussamme ->  tarkennuksia mistä tahansa Win 11 piilotetusta.

 

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Mitä eroa Windows 10 ja Windows 11 järjestelmissä

Windows 11 markkinaosuus kasvaa hitaasti

Windows 10 kuntoon ja varmatoimiseksi

Resurssienhallinta on Windowsin tärkeimpiä toimintoja – mutta miten se toimii

Ohjauspaneeli – mitä toimintoja ja tietoja siitä saa

 

 

 

 

Tagit: , , , ,