Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

 

Miten saada paperikuvista ”nettikuvia”

 

 

Monilla on vanhoja paperikuvia, joita olisi joskus hyvä lähettää sähköpostilla tai muulla sähköisellä tavalla. Mutta mitä tehdä kun ne eivät ole yhteyslaitteessa olevia ”nettikuvia”? Paras mahdollisuus vanhojen kuvien digitoitiin ja jopa entisöintiin on käyttää skanneria. Kaikilla meillä ei ole kuitenkaan skanneria. Sen sijaan on yleensä käytettävissä puhelin tai tabletti, jossa on kamera. Silläkin voi digitoida paperikuvia sähköiseen muotoon.

 

 

Neptunetissä on aikaisemmin käsitelty vanhojen kuvien digitointia ja entisöintiä täällä -> Valokuvien entisöinti.  Tämä digitoinnin mahdollisuus vaatii kuitenkin skannerin ja lisäksi se voi kuvankäsittelyineen tuntua vaativalta. Pitäisikö nyt hankkia skanneri tai tulostin, jossa on skanneri vain sitä varten, että haluaisi muutaman vanhan kuvan digimuotoon?

Ei hätää, sillä vanhoja kuvia voi tehdä nettikuntoon eli digitoida myös puhelimella, jossa on kamera. Se ei ole vaikeatakaan, lähinnä tavallista valokuvaamista, nyt tosin läheltä. Lisäksi pitää tietää tai selvittää miten kuvat saa puhelimesta siirrettyä muualle ja esim. tietokoneeseen. Siirtämisestä muihin laitteisiin on selkeä selostus täällä -> Kuvien siirto tai kopiointi toiseen laitteeseen. Tässä taas tietoa puhelimella kuvaamisesta -> Miten saan hyviä kuvia puhelimella.   Vaikka kyseessä ei ole varsinainen kuvien suurentamisen metelmä saa digitoiduista kuvista myös alkuperäistä suurempia, jos on tulostin ja valokuvaperia.

Tavallisella kamerapuhelimella pärjää jo hyvin. Jos haluaa vielä parempia tuloksia ja ennen kaikkea helpommin, niin käytettävissä on myös hyviä ohjelmia, joka auttavat tehtävässä. Katsotaan nyt ensin, miten puhelimella voi saada paperikuvia nettikäyttöön.
Se antaa perustietoa siitä, mikä tässä on kyseessä ja miten toimia.

 

Kuvien kuvaaminen puhelimella

Nämä vinkit koskevat pääpiirteittäin myös varsinaisia kameroita. Jotta uudet kuvat olisivat kunnollisia, niin kuvaa ne niin suureen kokoon kuin mahdollista, ellet halua vain osan vanhasta kuvasta (rajauksiin on parempia vaihtoehtoja myöhemmin). Puhelimen/kameran näkymän pitkä sivu kuvan pitkän sivun suuntaiseksi. Vältä valaistuksen heijastumia. Jos kuvaat salamalla niin kokeile ensin. Tarkenna kuvaan. Useimmat puhelimet tekevät sen automaattisesti. Varmista, että puhelin ei kuvattaessa peitä kuvan valaistusta. Vältä kuvatessa kameran tärähtämistä; tukeva ote puhelimesta, jokin aputuki tms. avuksi. Yksi keino on käyttää itselaukaisinta tärähtämisen estämiseksi.

Yleisimmät laatua huonotavat tekijät ovat häiritsevät heijastumat – mitä kiiltävämpi kuvan pinta sitä suurempi mahdollisuus – ja laukaisuepäterävyys.

Kuvaamisen jälkeen tarvitaan kuvien siirto toisiin laitteisiin, joissa niitä voidaan editoida tai käyttää sellaisenaan. Kuvien käsittely editointiohjelmilla antaa useita erilaisia mahdollisuuksia parantaa niiden laatua, osa keinoista on varsin yksinkertaisiakin. Kuvien peruseditoinnista tarkemmin täällä -> Kuvankäsittely – kuvien editoinnin perusteet.  Jos kuvia aikoo käyttää puhelimella, niin ne ovat nyt siinä. Aikaisemmin oli jo linkki ohjeisiin, mitä kuvien siirtotapaoja on käytettävissä.

Sitten kun vanhoja arvokkaita kuvia on käytettävissä, niin niiden jakelu voi tapahtua netin välityksellä, johon on runsaasti välineestä riippuvia ohjeita. Tai vanhoista kuvista voi tehdä diaohjelman tai käyttää niitä osana sellaiseen.

 

Kuvakokeilu puhelimella

Katsotaan seuraavaksi, miten vanhojen kuvien kuvaaminen puhelimella onnistuu käytännössä. Klikkaa pienoiskuvat näkymään.
Esimerkkiin otin kaksi kuvaa 1. vanha mustavalkoinen 1930 luvulta ja 2. värikuva ajalta ennen digikameroita. Kokeillessa kuvaaminen sujui odotusten mukaan ja tulokset olivat kunnolliset. Salamaa ei kannattanut käyttää, sillä se lisää voimakkaan heijastuman keskelle kuvaa. Valoheijastuman estämiseksi tuli myös käytetyn keinovalon kulmaa ja suuntaa säädellä.

 

Tässä tulokset, muista klikata näkymään. Huomaa, että nämä ovat matkallaan nettisivulle menneet jo monen kopiointivaiheen läpi, joten tulos ei ole tarkka. Tähän laitan kuvat puhelimesta ilman sen kummempia kuvankäsittelyjä. Kumpaakin kuvaa tulisi vielä rajata, mikä on editointiohjelmalla helppo tehdä, mutta tässä siis ilman mitään korjauksia. Jos tätä tekisi enemmän, niin käsivaran asemesta kehittäisin puhelimelle jonkinlaisen tuen kuvaamista varten.

 

 

Digitointi skannausohjelmalla

Google PhotoScan
on kuvien paras skannausohjelma puhelimeen. Se on myös maksuton ja asentuu suomenkieliseen puhelimeen suomeksi. Siitä on omat versionsa Android ja iOS järjestelmiin. Ohjelmaa on helppo käyttää ja se näyttää havainnollisesti, miten sillä kuva skannataan.

Ohjelma ottaa kohteesta viisi eri kuvaa ja liittää ne yhteen yhdeksi kuvaksi. Prosessi estää heijastumia ja korjaa perspektiivin. Ohjelma ei sisällä erityisiä editointityökaluja ja tarkoitus onkin, että jos tarvitaan, niin kuvankäsittely tehdään kuvankäsittelyohjelmilla. (Ks. linkkitiedot artikkelin lopussa.) Jakelu suoraa ohjelmasta lisää kuviin PhotoScanin vesileiman. Tämän voi estää jakamalla kuvat muilla tavoilla.

Ennen kuin alat kuvaamaan kannattaa lukea ohjeet ja tutustua ohjelman säätöihin.

PhotoScan Androidiin ja iOS

PhotoScan ohjeet

Android ohjeet PhotoScan 

Kuvakokeilu PhotoScanilla

Kokeilu samoilla kuvilla kuin edellä. Ensin tuli pieniä vaikeuksia oman hätäilyn takia. Ohjelma lakkasi toimimasta. Se kyllä kuvasi, mutta aivan samalla tavalla kuin pelkällä puhelimella kuvattaessa. Piti poistaa ohjelma ja asentaa uudelleen. Sitten lähtikin heti toimimaan ja kuvasi oikein hyvin ja siten kuin oli luvannutkin. Ohjelma kuvasi salamaa käyttäen, mutta salaman heijastumat se myös poisti.

PhotoScanin rajauksen viimeistely olisi vaatinut ehkä hiukan harjoittelua kuin suoraa käsivaralta räpsien. Tuli selväksi, että jo parin kuvan jälkeen tällä digitoi nopeasti ja vaivattomasti. Uudet kuvat olivat digikooltaan hiukan pienempiä kuin pelkällä puhelimella kuvattaessa, mutta lopputulos on silti parempi. Tässä kokeilukuvat eri vaiheiden jälkeen, nämäkin ilman mitään kuvankäsittelyä.

 

 

 

 

 

 

Kuva 1 onnistui kaikin puolin mainiosti. Kuvan 2A asettelu saattoi olla huono jo heti aloitettaessa. Kuitenkin tästä tekisin rajaamalla lopullisen kuvan sillä kuvassa 2B on ohjelma rajannut kohteen liian tiukasti (visuaalisesti pitäisi olla korostettuna autio ranta, ei pelkästään pöytäasetelma) ja jättänyt horisontin vinoksi.

 

On muitakin skanneriohjelmia puhelimiin. Ne ovat yleensä tekstien PDF ja QR-koodien lukuskannereita. Pari niistä soveltuu myös valokuvien skannaukseen. Ne ovat kuitenkin maksullisia, vaikka ilmaisversiolla houkutellaankin käyttäjiksi. Maksuttoman ja ”tilatun” verson rajankäynti on epämääräistä ja käyttäjien mukaan maksuvelvoitteita on vaikea lopettaa.

 

CamSkanner
toimii parhaiten maksullisena. Siitä on maksuton versio, joka on riisuttu, sisältää rajoituksia ja esittää mainoksia. Maksullisuus koostuu Premium palvelun kuukausi- ja vuositilauksista. CanScammer lisenssi poistaa ainoastaan sen mainokset. Ohjelma asentuu Android, iOS, MacOS ja Windows järjestelmiin ja on maailmalla suosittu monikäyttöisyytensä ansiosta. Siten se ei ole keskittynyt kuvien digitointiin kuten edellä selostettu PhotoScan.

Ohjelma skannaa asiakirjoja, kuitteja, käyntikortteja ja muuttaa ne luettavaksi tekstiksi säilytystä tai jakamista varten. CamScanner on hyvä väline matkakäyttöön sekä yrityksille ja yhteisöille muistiinpanovälineeksi sekä asiakirjojen digitoimiseksi, säilytykseen ja jakeluun.

CamScanner

 

 

Digitointi tabletilla

Aivan kuten puhelimella voi kuvia digitoida myös tavallisella kameralla sekä tableteilla, joissa on kamera. Kokeilimme iPadilla samoilla esimerkkikuvilla kuin edelläkin. Tabletti on suurempi kooltaan kuin puhelin, joten sen tukeminen kuvatessa on hiukan erilaista. Ainakin iPad piti saada kauemmaksi kuvasta kuin puhelin jotta kohde mahtuisi ruutuun kokonaan. Jälleen vältettävä valoheijastumat, jotka näkyvätkin hyvin tabletin suurella ruudulla.

Kunnolla tuettu tabletti oli vakaa kuvattaessa eikä helposti tärähdä. Lopputulokset olivat laadultaan varsin hyvät. Jos rajauksen tekee heti kuvattaessa oikein, ei myöhemmin tarvitse sitä korjailla. Kuvat siirrettiin Dropboxiin ja sieltä sitten Windows tietokoneen ja muiden vaiheiden jälkeen tänne Neptunetiin.

Koekuvista tuli siirron, kopioinnin ja kuvakoon pienennysten jälkeen tällaisia.  Näitäkään ei ole millään lailla käsitelty editointiohjelmalla.

 

 

 

 

 

 

 

Näistä hyödyllistä lisätietoa

 

Kuvankäsittelyohjelmat valintaopas

 

Hyvä maksuton kuvankäsittelijä PhotoFiltre

 

Kuvien katseluohjelmat

 

Kuvat nettiin ja jakeluun – netin kuvapalvelut

 

 

 

 

Tagit: , , , , , , , ,