Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Pidä tietokone toimivana

 

 

Uudet Windowsit ovat monipuolisia ja osaavia.  Niihin ei ole kuitenkaan sisällytetty tärkeätä tietokoneen ylläpitotehtävää:  pitää automaattisessti kiintolevy/t puhtaana tarpeettomista tiedostoista.  Tämä ylläpitotehtävä hoituu helposti siihen tarkoitetuilla ohjelmilla, myös Windowsiin sisältyvillä työkaluilla.

 

Tietokonetta käytettäessä syntyy erilaisia tilapäistiedostoja ja muita jäänteitä, jotka jäävät kiintolevyille.  Ne vievät siellä turhaa tilaa ja ennen kaikkea ne hidastavat ajan mittaan koneen toimintoja.  Erityisesti väliaikaiset internet tiedostot vievät paljon tilaa ja tukkivat konetta.

Kiintolevyn ylläpitoon ja puhdistukseen on kehitetty runsaastikin ohjelmia. Mitkä niistä ovat parhaita?  Ja mitä ohjelmaa on suositeltavaa käyttää johonkin tiettyyn ylläpitotehtävään?

Näitä erityyppisiä puhdistusohjelmilla tehdään seuraavia toimenpiteitä:

  • Puhdistetaan kiintolevyt tarpeettomista ja kuormittavista tiedostoista (Disk Cleaning)
  • Korjataan ja puhdistetaan Windowsin rekisteri vääristä ja vanhentuneista merkinnöistä
  • Poistetaan tehdasasennetuista Windows koneista niiden mukana tulleita tarpeettomia ohjelmia
  • Huolehditaan yksityisyyden suojasta poistamalla tietokoneesta selaamisen jäljet

Ohjelman/ohjelmien valinta tehdään sen mukaan, mitä tehtäviä tarvitaan.

 

Kiintolevyn puhdistus

Puhdistusohjelmien markkinat ovat parhaillaan muuttumassa. Tähän asti suosittu CCleaner on myyty uudelle omistajalle. Kaupan myötä ohjelman maksuttomasta versiosta on tullut mainosohjelma eli mainostuettu. Yhteen sen versioon ehti tulla jo haittaohjelmakin. Lisäksi softan päivitys ja lataus on siirretty sivustolle, jota ei pidetä luotettavana. Erityisesti peruskäyttäjien kannalta tilanne on hankala.

Samalla on maailmalla otettu esille kysymys, pitääkö puhdistusohjelmasta maksaa. Ja onko esim. rekisterin puhdistus lainkaan tarpeellista.

Asiaa on käsitelty tarkemmin tässä sivustossa -> Puhdistusohjelmilla likaista peliä?

 

Kiintolevyn puhdistajat, cleanerit – valintaopas

Neptunetti on testannut suosituimmat puhdistusohjelmat.  Testien tulokset on julkaistu cleanerin valintaoppaana ->täällä.  

Tästä cleanerien esittelystä on poimittu tämän artikkelin otsikkokuvaksi KCleanerin käyttöliitymä.  Klikkaa se ja muutkin kuvat näkyviksi.  KCleanerin tarkempi esittely siis edellä mainitussa opaassa.

 

VINKKI Portable

Useimmat puhdistusohjelmien valitaoppaassa esitellyt ohjelmat saa myös kätevinä muistitikulle asentuvina portable versioina.  Tällainen muistitikulle asentuva ohjelma on aivan sama kuin koneeseenkin asennettava.  Portable versiolla on etuja tavalliseen nähden.  Se toimii asetettuine säätöineen kaikissa tietokoneissa, joihin sen liittää.  Se ei liioin lähettele aktiivisesti kaikenlaisia viestejä ja muistutuksia,  mitä normaali ohjelma voi tehdä esim. mainostaakseen maksullisia versioitaan.

 

Rekisterin puhdistus ja korjaus

Eusing Free Registry CleanerWindowsin rekisteriin jää poistetuista tarpeettomia tarpeettomia merkintöjä.  Kun näitä kerääntyy paljon, niin on arveltu että tämä voi aiheuttaa koneen hidastelua tai virhetoimintoja.

Toiset ohjelmat puhuvat ”Rekisterin korjauksesta” ja toiset ”Rekisterin puhdistuksesta”.  Nämä ovat kuitenkin käytännössä aivan sama asia.  Ne eivät korjaa rekisterissä mahdollisesti olevia virheellisiä merkintöjä, voivat ainoastaan poistaa niitä.

Viime aikoina on asetettu rekisterin puhdistus kyseenalaiseksi. Asiantutijat sanovat, että rekisterin turhat merkinnät eivät mitenkään viivytä tai haittaa sen käyttöä.  Niitä mahtuu nykyisiin konesiin vaikka kuinka.  Sitä tarvitaan vain tietokoneen vilkkaassa käytössä tai ongelmatapausten selvittelyssä, jos silloinkaan.  Siihen on myös löydettävissä puhdistusohjelmia tehokkaampia ja turvallisempia ohjelmia.  Niistä olosuhteisiimme sopii maksuton Eusing Free Registry Cleaner (tiedot ja lataus Linkeissä alempana).

Rekisterin puhdistusohjelmat huomauttavat käyttäjäänsä, että varmuuskopioi rekisteri ennen sen puhdistamista.  Suositeltava pieni ja vaivaton toimenpide.  Kun varmuuskopioi ei ole mitään riskiä.

 

Tehdasasennettujen turhien lisäkkeiden poistaja

Merkkikoneiden mukana tulee suuri joukko niihin tehdasasettuja apuohjelmia.  Nämä ohjelmat ovat poikkeuksetta tarpeettomia, sillä samat asiat hoidetaan Windowsilla ja muilla tavoilla nopeammin.

Ongelma on hyvin tunnettu ja siihen on siksi tehty oivallinen korjausohjelma.  PC Decrapifier on tällainen apulainen, joka poistaa tehdasasennettuja tarpeettomia ja koneen käyttöä hidastavia ohjelmia.  Linkeissä alla pääsee sen tietoihin ja lataukseen.  Tämä suosittu puhdistusohjelma erityistarkoitukseen on myös maksuton.

 

Yksityisyydestä huolehtien selauksen jäljet pois

Tietokoneilla voi olla useita eri käyttäjiä.  Tai jostakin muusta syystä on järkevää poistaa koneesta tiedot, millä nettisivuilla sillä on käyty.  Näistä yksityisyydestä huolehtivista softista on suosittu maksuton Disk Wipe, ks. alla.  Puhdistusohjelmien valintaoppaassa on esitelty PrivaZer, joka on myös tällainen jälkien puhdistaja ja lisäksi normaali cleaneri.

 

Päivitetty 15.1.2018

 

 

Linkit

 

CleanUp!  

Eusing Free Registry Cleaner

PC Decrapifier

Disk Wipe Portable tiedot ja lataus  

PrivaZer tiedot ja lataus

 

Asiaan liittyvää

 

Puhdistusohjelmilla likaista peliä?  Kiintolevyn puhdistusohjelmien markkinoilla outoja ilmiöitä

Tietokoneen ylläpito

Mitä on rekisterin korjaus?  Pitääkö sellaista tehdä?

Kiintolevy opas – ylläpito, viat ja korjaus

BleachBit – tasokas puhdistaja

 

 

 

 

Tagit: , , , ,