Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli


Mikä on paras tapa varmuuskopioida Windows

 

Seagate Backup Plus käyttöliittymä
Käyttöjärjestelmä on koko koneen toiminnan perusta.  Samalla jokapäiväisessä käytössä se on haavoittuvainen.  Siksi Windowsin varmuuskopiointi on tullut yhä tärkeämmäksi ja myös yleisemmäksi.  Mutta miten?  Tapoja on useita.

 

Heti on puututtava asian terminologiseen lähtökohtaan.  Windowsin varmuuskopiointi voi tarkoittaa sekä itse käyttöjärjestelmän tai sen ja siinä olevien  muiden tiedostojen varmuuskopiointia. Tässä puhutaan kummastakin asiasta mutta osittain erikseen.

Kun Windowsiin näyttäisi tulleen jotakin vikaa, niin aikaisemmin oli useinkin tapana asentaa se uudelleen.  Tämä on tullut yhä laajempien ohjelmien, ajureiden ja muun tiedostomateriaalin myötä vaikeammaksi.  Uudelleen asennus on niitä viimeisiä korjauskeinoja, jos mikään muu ei auta.

Windowsin mahdollisia vaurioita voi tutkia ja korjata kätevällä sfc /scannow -työkalulla.  Sen käyttö on selostettu ->täällä.  Myös muita korjauskeinoja on. Yleisessä käytössä on mm. järjestelmän palauttaminen aikaisempaan toimivaan ajankohtaan.  On vain tapauksia, joissa tämä palautus ei jostakin syystä toimikaan. Käynnistymisen estymiseen on korjauskeinoja, ks. alempana linkkikohtaa Asiaan liittyvää.

 

1. Windowsin järjestelmän varmuuskopiointi

Windowsin varmuuskopiointi ja tarvittaessa siitä palauttaminen on suositeltava ja turvallinen keino.  Se on hyvä vakuutus mitä tahansa häiriötä ja vahinkoa vastaan.  Varmuuskopoinnin väineiden kehityksen myötä siitä on tullut yhä tärkeämpi osa tietokoneen ylläpitoa.

Järjestelmäosion varmuuskopioinnilla on yksi käyttäjän kannalta hankala piirre; se ei ole aivan pieni tiedosto.  Koko vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta suositus kaiken tilavaraukseksi on jopa yli 200 GB ja vähintäänkin yli 150 GB luokkaa.  Tarvittava määrä on myös suhteellien asia.   Kuitenkin se vie jo tilaa välineessä kuin välineessä.  Toinenkin rajoitus on muistettava.  Tallennusta ei kannata tehdä samalle kiintolevylle, missä käyttöjärjestelmä on.  Jos kiintolevy vaurioituu, ei varmuuskopiostakaan ole mitään hyötyä.

Jos varmuuskopio on tehty, se on yksi Windowsin korjauskeinoista. Tämä järjestelmän varmuuskopiointi voidaan tehdä useammalla eri tavalla. Yksi tavoista on käyttää Windowsin omaa Varmuuskopioi ja palauta -työkalua.  Microsoftin selkeä videoin kuvitettu ohje sen käytöstä Win7ssä on -> täällä  Vastaava  toiminto on muissakin Windowseissa.

Windows 10 päivitysasennus Win 7:stä tuo Ohjauspaneeliin kohdan Varmuuskopiointi ja palautus (Windows 7).  Vaikea sanoa, miksi toiminto on noin nimetty, sillä se toimii myös Win 10:ssä eikä rajoitu Win 7:ään. Windowsin omalla varmuuskopioinnilla voidaan myös kopioida jäljempänä mainittuja tärkeitä tiedostoja. Toinen keino on käyttää ulkoista varmuuskoipoinin USB-kiintolevyä, siitä seuraavassa.

Tietysti pilvipalvelut ovat myös käytettävissä, mutta tilaa tarvitaan.  Käytännössä on pilvipalveluiden käyttö tähän tarkoitukseen melko olematonta.

 

Ulkoiset varmuuskopioinnin USB-kiintolevyt

Windowsin omaa työkalua monipuolisemmin eduin varustettu tapa on hankkia USB-kiintolevy.   USB-kiintolevyn saa haluttaessa pidettyä jatkuvasti ajan tasalla jopa aivan automaattisestikin.  Riippuu ulkoisen varmuuskopiointilevyn ja sitä ohjaavan softan ominaisuuksista.

Kokeilin tästä laiteryhmästä Seagate Backup Plus Slim 1 TB ulkoisen levyn ominaisuuksia ja toimivuutta.  Varmuuskopiointilevy asentaa koneeseen Seagate Dashboard työkalun.  Artikkelin otsikkokuva, klikkaa näkyväksi, on työkalun selkeästä käyttöliittymästä.  Levyn ja softan toiminta oli nopeata eikä jättänyt moitteen sijaa.  Nykyaikainen ja helppokäyttöinen varmistaja.  Toimii myös nopeassa USB 3.0. portissa, jossa se kokeiluissa oli kiinni.

Käyttö on selkeätä.  Ensin asetetaan, mitä kopioidaan ja ajastettuna milloin.  Laite toimii sen mukaisesti jos se jätetään kiinni koneeseen.

Paitsi järjestelmätiedostot saa sillä varmuuskopioitua tärkeät tiedostot oletuksena olevan ehdotuksen tai oman valinnan mukaan.  Laite kopioi myös mobiililaitteista ja sosiaalisista medioista.  Toimii kaikissa Windowseissa, Mac OS X, iOS ja Android järjestelmissä.

 

Tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointi

Windowsin ja kiintolevyn saa aina uuden.  Niiden menetys on hankalaa, mutta ei korvaamatonta kuten voi olla ns. tärkeiden tiedostojen.  Näihin korvaamattomiin – jos ei ole varmuuskopiota – kuuluvat esim. kuvat, videot, tekstit, työasiat, ehkä sähköpostit, selaimen suosikit ja vaikka pelituloksetkin. 

Jos kiintolevy tuhoutuu, niitä ei saa ilman maksullisa erikoistoimenpiteitä enää mistään. Vahingossa poistettujen tai jokin häiriön yhteydessä menetettyjen tiedostojen palauttamiseen on omat keinonsa.  Myös tuhoutuneilta kovalevyiltä tärkeiden tietojen talteen saamisessa on edistytty.  Kotikoneiden levyiltä ammattimainen palautus on tullut jonkin veran halvemmaksi, mutta maksaa toki vieläkin.

Tärkeiden tiedostojen varmuuskopioimiseen on monta hyvää, vaivatonta ja edullista menetelmää. Valokuvien varmuuskopiointi ja säilytys voidaan ohjata pilvipalveluihin tai käteville USB-muistitikuille.  Tikut, esim. 16-32 GB, ovat kapasiteettiinsä nähden edullisia ja niitä on myös nopeita USB 3.0 -järjestelmää käyttäviä.

Seagate Peronal folders valinta

Myös ulkoisiin USB-kovalevyihin saa korvaamattomat omat tiedot turvaan.  Näin on myös kokeillussa Seagate varmuuskopioinnin levyssä.  Tässä pikkukuva, klikkaa näkyväksi, sen oletusasetuksena näyttämästä ehdotuksesta, joka siis on muutettavissa halutuksi.  Huomaa, että oletusasetuksissa on jo kruksattu All Files (kaikki tiedostot) joten tällä asetuksella tärkeiden tiedostojen osuudesta tulee laaja, kokeilussa Windowsin luokkaa, riippuu tietysti mitä koneessa on.

Kokonaisten levyosioiden, tärkeiden tiedostojen jne varmuuskopiointiin on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia ja softia.  Mitä käyttää ja käyttääkö niistä mitään on makukysymys jos kopioi muilla tavoilla.  Varmuuskopioinnin erikoisohjelmiin kuuluu sekä maksullisia että maksuttomia.  Mitä vaativampi kopiointiohjelma ja sen toiminnot ovat, sitä enemmän se voi jatkuvassa käytössä kuormittaa konetta.  Jos siihen liittyy vielä pilvipalveluiden käyttöä, niin kuormituksen lisäksi kone voi hidastua.

Tässä vinkiksi varmuuskopioinnin reseptejä lyhyesti

Windowsin järjestelmän kopiointi

  • – Windowsin omalla työkalulla turvalliseen sijaintiin
  • – Monipuolisempi vaihtoehto; ulkoiselle varmuuskopioinnin USB-kiintolevylle

Tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointi

  • – Edellä mainituilla keinoilla ja niiden lisäksi
  • – Siirrettäville välineille kuten muistitikut ja ulkoiset kiintolevyt
  • – Kopiointi ja ylläpito pilvipalveluissa.  Tilaa tarvitaan, mutta hyvä vaihtoehto jos käyttää eri laitteita ja haluaa synkronoida sisältöjä.

 

Artikkeli päivitetty 8.1.16

 

 

Linkit

Windows 7 ja Vistan oma varmuuskopiointi 

Microsoft: Varmuuskopointi ja palauttaminen usein kysytyt kysymykset

Tietokoneen siivoaminen, palauttaminen tai sen oletusasetusten palauttaminen Windows 8.1

Mihin voin käyttää muistitikkua 

 

 

Asiaan liittyvää

Windowsin järjestelmän tarkistus ja korjaaminen

Jos Windows ei käynnisty

Varmuuskopioinnin opas kotikäyttäjiä varten

Tietojen palautus – miten tuhoutuneet tiedot takaisin

 

 

Share

Tagit: , , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>