Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Millainen on Windowsien elinkaari

 

 

Varaus Windows 10 päivitykseen
Windows 10 on jo muutamia viikkoja ollut saatavilla päivityksenä.  Kiireisimmät ovat jo ennen tätä asentaneet kokeiluversion ja sitten päivittäneet uuteen kymppiin.  Entä ”tavalliset” käyttäjät?  Onko niin, että pakkohan siihen on nyt päivittää ennen kuin se muuttuu maksulliseksi?

 

Eikö ole aina hyvä tietää jos jotakin aikoo tehdä, niin miksi ja milloin.  Siitä on tässä artikkelissa kysymys. Heti kärkeen on sanottava, että mitään Windows 10een päivityksen pakkoa ei ole.  Vaihtoehdot ovat: Tyytyä aikaisempaan Windowsiin, päivittää myöhemmin, jäädä odottamaan Win10en jälkeen tulevaa, käyttää toista käyttöjärjestelmää – Apple, Linux – tai ostaa myöhemmin maksullinen asennusohjelma.

Microsoft käytttää lievää painostusta jotta saisi käyttäjät siirtymään kymppiin.  Win7 käyttäjien koneisiin on ilmestynyt popuppeja, joissa todetaan jo miten moni on siirtynyt ja kehutaan uutuutta.

 

Tämä Windowsin elinkaari osuus päivitetty 26.8.2021
Miten kauan Windowseja tuetaan

Jos eniten kiinnostaa käyttää sitä Windowsia, johon on jo tottunut, niin on hyvä tietää Windowsien elinkaaret, milloin tuki ja päivitykset loppuvat.  Luettelossa ensiksi mainittu päivämäärä on se, jolloin järjestelmän kehittämiseen tähtäävät päivitykset loppuvat.  Jälkimmäinen on lopullinen kylmä suudelma, jolloin myös turvapäivitykset loppuvat.

 

 • XP          14.4.2009       8.4.2014    (ei enää kehitys- ja turvapäivityksiä)
 • Vista       10.4.2012     11.4.2017   (ei enää kehitys- ja turvapäivityksiä)
 • Win7       13.1.2015     14.1.2020   (ei enää kehitys- ja turvapäivityksiä)
 • Win8.1      9.1.2018     10.1.2023
 • Win10                        14.10.2025

Windows 10 versoiden elinkaari ilmenee tarkasti tästä -> Windows elinkaaren tietosivu.

 

Onko Windows 10 entisiä parempi

Siihen vastaa varmasti jokainen eri tavalla.  Kehittäjiensä mielestä se on ehdottomasti paras tähänastisista.  Monen käyttäjän mielestä selkeämpi kuin Win8.  Mutta se ei ole sen nopeampi kuin edellisetkään.  Tämä on voitu todeta nopeusmittauksissa.

Tavallisen käyttäjän ei kannata odottaa jotakin mullistavaa aikaisempaan käyttöjärjestelmäänsä verrattuna.  Huolellisemmin valmisteltu toki ja siten selkeämpikin kuin Win8, joka polkaistiin liian kiireellä markkinoille.  Nyt entinen Win8 perusta tarjoaa toisenlaisen tilanteen esim. ajureiden suhteen, ne eivät nouse pullonkaulaksi.

Monet sen ominaisuudet puhuttavat kovasti nettiväkeä.  Win10 myötä  Microsoft rakensi aivan uudenlaiset ja tehokkaat käyttäjien seurantajärjestelmät.  Nyt keskustellaan siitä, miten suhtautua käyttäjien seurantaan.  Kuuluuko se nykyaikaan, jolloin yhä harvempi asia yhä harvemmassa paikassa on yksityistä, vai onko se huono suuntaus.  Onko väärin muuttaa tiedot käyttäjien tekemisistä rahaksi ja rahanarvoisiksi tietotekniikan kokemuksiksi.

Yksi näistä on käyttöön otettu oletusarvoinen systeemi, jossa Win10 päivitykset tulevat toisten käyttäjien koneista kuten torrent-systeemeissä.  Tämän toisille jakelun saa kytkettyä pois kun vain tietää miten se tapahtuu.  Ohjeet kerotaan tarkemmin -> täällä.  

Tämä keskustelu ja kokemusten vaihto jatkuu.  Se on siksi mielenkiintoinen asia, että tähän palataan myöhemmin neptunetissä useammankin kerran.

 

Mitä menettää päivitettäessä

Jos saavutettujen etujen paino riippuu punnitsijasta, niin onko jotakin mikä menetetään?  Useimmat koneet ja niiden ohjelmat toimivat Win10 päivityksen jälkeen kuten pitääkin. Toki ongelmia voi ilmestyä.  Nyt kartoitamme neptunetissä olosuhteita ja softia, jotka voivat tehdä tuosta poikkeuksen.   Jotkut tietokonevalmistajat, ainakin HP, on laatinut listan ja ohjeet päivityksen mahdollisesti aiheuttamien virheiden korjaamisesta merkkikoneissaan.

Ominaisuuksia, jotka eivät virallisestikaan toimi enää uudessa Win10ssä ei ole montaa.  Ne ovat:

 •  Jos sinulla on käytössä Media Center ja asennat Windows 10:n, Windows Media Center poistetaan.
 •  Windows Media Center poistetaan asennuksessa (koskee järjestelmiä Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro ja Windows 8.1 Pro)
 •  Win7 työpöydän pienoisohjelmat poistetaan.  Tosin nämä lienee jo suurimmaksi osaksi lakanneet toimimasta ennen päivitystäkin.
 •  Videoiden ja DVD elokuvien toistamista varten tarvitaan erikseen hankittava toisto-ohjelma.
 •  Windows 7:n mukana tulleet Pasianssi-, Miinaharava- ja Sydämet-pelit poistuvat Windows 10 -päivityksessä. Microsoft on julkaissut omat versiot Pasianssista ja Miinaharavasta nimillä Microsoft Solitaire Collection ja Microsoft Minesweeper.
 •  USB-levykeasemaa (harvinainen) varten on erikseen ladattava uusin ohjain Windows Updatesta tai valmistajan sivuilta.
 •  Jos on asennettuna Windows Liven peruspaketti, sihen kuuluva OneDrive-sovellus poistetaan ja korvataan OneDriven integroidulla versiolla.

Siinä nuo varsinaiset muutokset siihen, mitkä vielä nykyisessä käyttöjärjestelmässä toimivat.  Näitä ei ole paljon.  Muunlaisia ongelmia ilmaantuessa on kyseessä häiriö, joka pitää selvittää.

Päivityksen nopeus

Käytännössä on jo osoittautunut, että sekä Win10 päivityksen odottaminen ja sen lataamiseen tarvittava aika voivat venyä.  Lataaminen on yllättävän hidasta jos vertaa käyttäjien aikaisempiin kokemuksiin asennuslevyjä käytettäessä.  Vaikea sanoa, mutta hitauteen voisi olla yhtenä syynä myös se, että päivitykset tulevat toisten käyttäjien koneista.  Millaiset sitten yhteydet ja olosuhteet ovat missäkin.  Miten lienee päivitysten jakelu optimoitu.

 

 

Windsosin versioiden markkinaosuudet alkuvuonna 2018 on nähtävissä -> täällä.

Win10 päivitysten tilanne meillä ja muualla

Käyttöjärjestelmät maailmassaKäyttöjärjestelmät EuroopassaKäyttöjärjestelmät Suomessa

 

 

 

 

 

 

Tässä kolme pikkukuvaa (loppuvuosi 2015), klikkaa kuvat näkyviksi.  Ensimmäisessä graafissa on tilanne tämän artikkelin julkaisuajankohtana maailmanlaajuisesti.  Seuraavassa kuvassa tilanne Euroopassa ja kolmannessa eli oikeanpuolimmaisessa tilanne meillä Suomessa.

Win10 on merkitty graafeihin tummanharmaalla. Euroopassa ja Suomessa on se kolmanneksi yleisin käyttöjärjestelmä, toistaiseksi. Tilanne elää, ja sen osuus tulee ehkä muuttumaan. Nyt on osuus Suomerssa 11,5%  On mielenkiintoista seurata, milloin se ohittaa Win 8.1 ja johtavan Win7.  Vai ohittaako kukaties koskaan, se nähdään.

Neptunetti seuraa Win10 aiheuttamia reaktioita ja ongelmia.

 

Vinkki päivittäjille

Mitäpä jos ennen päivitystä siivoaisit koneen kaikesta tarpeettomasta.  Ja tutkisit, että järjestelmässä ei ole mitään viruksia tai haittaohjelmia.  Toimivan kunnossa olevan koneen päivitys onnistuu helpoimmin ja varmimmin.

 

Tuetut ajat täydennetty 26.8.2021

 

 

Hyvä tietää myös näistä

 

Ratkaise Windows 10 ongelma – Osa 1

Ratkaise Windows 10 ongelma – Osa 2

Vaihtoehtoja Windows 10 toiminnoille

Windowsin varmuuskopiointi

Windows 10 asennustietoväline ja korjauslevy

Windows 11 on tulossa markkinoille

Onko Windows 11 sellainen kuin odotettiin

Windowsin aktivointi, tuoteavain ja lisenssit

 

 

 

 

Tagit: , , ,