Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Mikä on tietokoneen ikä

 

 

Vieläkö toimii
Kaduilla ja teillä liikkuu monen ikäisiä autoja. Samoin on meillä käytössä olevia tietokoneitakin. Jollekin meistä on tärkeintä, että kone on uusi, tehokas ja sen ”speksit” (tekniset tiedot) ovat vakuuttavat.  Toisella voi olla käytössä jo vuosia vanha kone, josta on tehty täysin nykyaikaan sopiva ottamalla käyttöjärjestelmäksi Linux.  Mutta miten kauan ne yleensä kestävät?

 

Niinpä niin, lukija on varmaan tiennyt alusta asti, että tässä ei voida sanoa, että tietokone kestää 3.5 vuotta, ei edes keskimäärin. Tosin tietokoneiden ja laitteiden valmistajat arvioivat, että koneet olisivat keskimäärin käytössä n. 5 vuotta.  Miten kauan sitten, mistä se riippuu?  Ainakin yksi vastaus tuohon on selvä, se riippuu käyttäjästä.  (Puhutaan vaan kotien koneista, töissähän on useinkin se jo aivan loppuun käytetty rakkine).  Kone uusitaan kun käyttäjä katsoo, että tämä ei enää toimi tai on jo liiaksi ikääntynyt.

Useilla tietokoneen laitteilla on arvoituja keskimääräisiä käyttöikiä.  Esim. kiintolevyille niitä on laskettu käytön vilkkauden perusteella.  Nämä käytön arviot ovat kuitenkin niin suuria, että tavallisessa ja erikoiskäytössäkään koneilla ei päästyä vielä lähellekään maksimeja.  Niillä ei tehdä jatkuvaa rankkaa testituontoista työtä.

 

Tietokone ei ”kulu”

Tietokone ei – ilman apulaitteita – oikeastaan kulu kotikäytössä.  Se ei mene niin kuin esim. autojen kohdalla; mitä enemmän ajokilometrejä eli käyttöä, sitä enemmän kulunut.  Tietokonetta kyllä rasittavat käyttöön liittyvät monet tekijät, mutta se ei ole suoranainen käyttö.  Tavallisin tietokoneen ”ikääntyminen” aiheutuu siihen kerääntyvistä turhista tiedostoista ja niiden sirpaleista.  

Toinen ja edellisen kanssa usein rinnakkainen on koneeseen kerääntyneet selvät tai piilevät viat. On harmillista, jos jokin vaikkakin pieni, yksityiskohta koneessa ei toimi.  Silloin saattaa tuntua kertakaikkinen korjaus paremmalta eli uusi laite.  

Nuo ovat samalla käyttäjän aivan henkilökohtaisia tuntemuksia. Sellaiseen voi vaikuttaa muitakin tekijöitä.  Esim. on tullut uusi Windows ja sen myötä uudet tietokoneet, joissa uusi järjestelmä on.  Tietysti mainonta pitää huolen siitä, että uudet ovat monin verroin parempia, kätevämpiä ja nopeampia kuin vanhat.  Tavallinen käyttäjä ei sentään onneksi juokse koneiden ulkonäköuudistusten perässä, ne ovat vain joillekin erikoisharrastajille tärkeitä.

Sanottava toki on, vaikka käyttäjästä ehkä tuulesta temmattu väite, että vaikutusta voi olla myös millaisen koneen kaveri, naapuri tai sukulainen on hankkinut.  Vai sellaisen, pitäisiköhän minunkin…

En ole kuullut kenenkään laskevan tietokoneen tarkkaa ikää vuosina: On tämä jo monta vuotta vanha, mutta en muista miten monta.

 

Windows 11 vaikutus

Windows 11 on tuonut uudenlaisen vaiheen koneen ikääntymiseen.  Aikaisemmin Windowsit olivat suoranaista jatkoa edelliseen versioon.  Mitään erityisiä laitehankintoja tai vastaavia ei uuten Windowsiin tarvittu.  Nyt sitten Microsoft kirjoitti tähän käytäntöön uuden ja vähemmän käyttäjäystävällisen luvun.  Windows 11 toi koneelle entistä tiukemmat tekniset vaatimukset, syytä jota ei tunneta, vaikka sitä turvatekijöillä puolustetaan.   Nämä vaatimukset aiheuttavat sen, että valtaosaan käytössä oleviiin koneisiin on tehtävä teknisisä parannuksia tai vaatimusen kiertosysteemejä.  Tai sitten tyydyttävä käyttämään nykyisiä Windowseja.

Tietokoneen vanhenemisen lait menivat samalla uusiksi.  Tietokone kyllä kestäisi, mutta Microsoft pakottaa käyttäjät niitä uudistamaan.  Voi kysyä itseltään, että kuinkahan paljon tämä ruljanssi vanhoine käyttöön jäävine koneineen lisää netin turvallisuutta.

 

Mitä odotamme uudelta

Hypätään tästä sitten siihen ihanaan tilanteeseen, että kotiin on saatu uusi tietokone.  On paketti avattu ja kone otettu käyttöön.  Kyllä tämä nyt varmaan voittaa entisen.   Mutta miten ollakaan, kun ensi viehätys on tasaantunut – tai harmillinen oppimisvaihe takana – niin melko samalla laillahan tämä toimii kuin entinenkin. Ja johan on kumma, jokin häiriökin heti tuoreeltaan.  Eikä tässä ole sitä softaa joka entisessä ja johon olen tottunut.  Jos on SSD-kiintolevy niin kone käynnistyy nopeammin, mutta nettiyhteys ei tunnu sen nopeammalta kuin ennenkään…  

Tämä havaintoesimerkki ei tarkoita, etteikö uusi kone olisi hyvä ostos ja hintansa väärtti.  Tottakai, mutta aika usein odotamme niiltä jotakin vielä enemmän mitä loppujen lopuksi on tarjolla.  Onnistunein tietokoneostos syntyy silloin, jos käyttäjä osaa eritellä mikä on koneisiin liittyvää fiilistä ja mikä tosiasiaa.

 

 

Ylläpito vaikuttaa

Eikö sitten takkuilevan koneen korvaaminen ole kokonaan oikea tosiasia eikä mikään fiilis? On se jos tavoitteena on nopea ratkaisu eikä rahasta ole niin kiinni.  Tietokoneen ikä määräytyy kuitenkin pääasiassa sen ylläpidon perusteella.  Se ei vaadi paljokaan hoitoa, mutta jos ei mitään hoitoa, niin koneen ikä voi rajoittua pariin vuoteen, ehkä allekin.  Ja se olisi aika lyhyt aika niin liike- kuin kotitaloudenkin kannalta.

Käyttäjä, joka ei ole innostunut koneensa ylläpitämisestä, voi sanoa että en rupea miksikään nörtiksi ja konetta ropaamaan.  Eipä siinä ylläpidossa ole niin ihmeellisistä asioista edes kyse.  Jos käyttää esim. sähköpostia ja vaivautuu poistamaan vanhoja viestejä, niin samoin toimii tietokoneen sisällön siivouskin.  Bonuksena ylläpidosta saa sitten samalla paljon luotettavammin toimivan koneen.

Entä sitten kone, jossa on häiriöitä?  On kaksi toimintalinjaa; huollattaa se huollossa tai pyrkiä itse selvittämään koneen ongelma. Talouden kannalta jälkimmäinen on tietysti parempi ja varmasti nopeampi.  Varsinkin jos koneen häiriöt johtuvat ja ovat sen ohjelmapuolella, ei raudassa, niin nykyiset tiedot, kokemukset ja ohjeet auttavat varsin pitkälle korjaamisessa.  Missä se kynnys teettämisen ja tekemisen välillä on, riippuu tietysti käyttäjästä.

 

Asiantuntija arvostaa vanhoja koneita

Tietokoneiden kohdalla osoittaa alan asiantuntemusta, jos arvostaa myös vanhempia koneita.  Vanhemman koneen ylläpitäjä on usein samalla kokenut käyttäjä, on nähnyt monet vaiheet niin teknisessä kehityksessä kuin oman koneensakin ylläpidossa.  Henkilökohtaisesti arvostan erittäin paljon jokaista, joka käyttää vanhempia koneita.  Ne eivät ole kertakäyttötavaraa, useinkin nykykoneita vankempia eikä jokaisesta niiden komponentista ole tingitty mahdollisimman edullista (riisuttua).  Vakituisesta käytöstä jo poistetussa oikeissa museokoneissa on sitten vielä aivan oma tunnelmansa ja taustansa.

Pohdinnan lopuksi pitää vetää yhteenveto.  Mikä on siis tietokoneen ikä?  Se ei ole tehty kertakäyttötuotteeksi – onneksi.  Itse koneensa koonnut voi päivittää siihen softia ja komponentteja eli ominaisuuksia, joita tarvitsee.  Merkkikoneitakin voidaan samoin päivittää, sekä ohjelmallisesti että rautaakin muuttamalla.  Mutta ennen kaikkea kaikkia niitä kannattaa pitää kunnossa.

Kaikilla teknisillä laitteitta on jokin järkevä käyttöikä.  Tietokoneella se on venyvä kuin kuminauha ja riippuu etenkin käyttäjän vaatimuksista.  Kustannusmielessä tietokone ei ole ehkä maata mullistava hankinta.  Jos lasketaan mukaan kaikki muut kustannukset nettiyhteyksistä apulaitteisiinsa sekä ohjelmiin asti, niin se on osa investoinneista tietotekniikkaan.  Jos pitää tietokonetta pitempään se lisää mahdollisuuksia käyttää varoja muuhun samassa kokonaisuudessa.  Jos uusi kone ei ole palokollinen, niin sen hinnalla voi saada jo muita huomattavia parannuksia – puhumattakaan sitten aivan muusta käytöstä kuin tietotekniikasta.

 

Tässä teesejä lopuksi

  • Tietokoneen ylläpito on kannattavaa
  • Tietokone kestää hoidettuina hyvin pitkään
  • Tietokonetta, sen komponentteja ja siihen liitettäviä laitteita voidaan päivittää
  • Tietokoneen uusimista ei kannata perustaa pelkän tunteen varaan.  Vanha koneesi on sinulle tuttu, uusissa on aina uudet ominaisuudet
  • Jos tarvitset uuden koneen ja siihen kuuluvia ominaisuuksia niin hanki se
  • Jos hankit uuden niin vanhalle toimivalle voi sillekin olla käyttöä

 

Päivitetty 18.1.2021

 

Näissä lisää vinkkejä ja tietoja tietokoneista

 

Tietokoneen kunnossapito – paremmin toimiva tietokone

Tietokone ei toimi – voiko tämän korjata

Tietokone ei käynnisty lainkaan

Jos poistat tietokoneen, niin poista ensin siitä tiedot

Uusi tietokone, mutta millainen?

Onko tietokone hidastunut

Tietokone huoltoon tai korjattavaksi opas

 

 

Tagit: , ,