Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Tuliko koneeseen vahingossa turha ohjelma

 

 

Useat varsinkin rahapussille pyrkivät ohjelmat on viritetty niin, että sellaisen voi kuka tahansa ladata vahingossa. Luulee vaikka maksuttomaksi, mutta eihän se sitten olekaan. Lisäksi näillä koneisiin tuputtautuneilla ohjelmilla on tahmeat jalat. Ne voivat tarttua kaikkine keinoineen koneeseen niin, että sellaisen poistaminen ei olekaan aivan läpihuutojuttu. Mikä sitten neuvoksi?

 

 

Tässä ei ole tarkoitus muistuttaa, että aina pitää katsoa mitä aikoo koneeseensa ladata. Se ei ole aina helppoa. Sen sijaan on muistutettava ohjelmien käyttöönoton kahdesta eri vaiheesta: Lataus ja asentaminen. Ensimmäinen on se, jossa softa ladataan jostakin omaan koneeseen. Se tulee sinne kohtaan Ladatut tiedostot. Jos nyt on jotakin aavistusta siitä, että se ei ehkä sittenkään ole sellainen kuin käyttäjä oletti, niin sen voi jättää tuohon kansioonsa eli jättää asentamatta koneeseen. Ellei ovela ohjelma ole jo onnistunut asennusta tekemään. Ladatut tiedostot kansiosta voi myöhemmin poistaa huonoja latauksia tai vaikka kaikki sieltä.

 

Poisto Windowsin työkalulla

Miten siten, jos epämääräinen tulokas on jo asennettu tai asentunut koneeseen? Vielä silloinkaan ei ole mitään hätää, sillä sen saa kyllä poistettua. Ohjelmien poisto toimii yleensä käyttämällä Windowsin Ohjauspaneelin työkalua Ohjelmat ja toiminnot. Se on vain ensin löydettävä sen luettelosta. Mutta poisto täältä ei aina onnistu, varsinkin jos tulokas on tarttunut kovasti kiinni saaliiseensa.  Ja troijalaisista tiedämme, että ne voivat asentaa itsensä useaan eri paikkaan.

Otsikkokuvana pätkä Ohjauspaneelin ohjelmien luetteloa. Klikkaa kuva ja muutkin artikkelin kuvat näkymään paremmin.

 

Poisto-ohjelmat

Jos siis olemme tekemisissä tällaisen ikävästi ankkuroituneen ohjelman kanssa, niin silloinkaan eivät keinot ole lopussa. On ainakin kaksi eri tapaa irrottaa koneesta vastaan pyristelevä tulokas. Niistä ensimmäinen on käyttää jotakin tehokasta – Windowsin Ohjelmat ja toiminnot työkalua tehokkaampaa – poistajaa. Jokin haitake voi olla siten hankala, että se on poistettavissa vain ennen kuin koneen ohjelmat ovat latautuneet, siis tavallaan ennen sen käynnistymistä. On poisto-ohjelmia, jotka tekevät tuollaisiakin pakotettuja poistoja. Tässä kuva Revo Uninstaller poisto-ohjelmasta.

Entä jos ohjelma ilmoittaa, että käyttäjällä ei ole oikeutta tiedostoon, tai se on käytössä tms. Silloin tarvitaan työkalua, joka avaa sen lukitukset. Tällainen on Unlocker.  Se ei siis ole varsinainen poisto-ohjelma vaan lukitusten avaaja. Unlockerin saa myös tikulle asennettavana portable ohjelmana: Unlocker Portable.

Poisto-ohjelmia on selostettu tarkemmin -> täällä.

Turhat ohjelmat ja ne, joita ei enää käytä, kannattaa aina poistaa koneesta. Asiaa on käsitelty tarkemmin täällä -> Poista turhat ja haitalliset ohjelmat – nopeuta konettasi.

 

Käytä palautuspistettä

Yksi mahdollisuus monenlaisten virheiden ja vahinkojen korjaamiseen on palauttaa kone johonkin aikaisempaa ajankohtaan. Tämä poistaa niin haitalliset asennukset kuin useat muutkin häiriöitä aiheuttavat ohjelmat tai ajurit. Palautuspisteen käyttö on sitä selkeämpää, mitä nopeammin se tehdään virheen toteamisen jälkeen. Silloin ei poistu niin paljon asennuksia eikä ajureita kuin pitemmän ajan jälkeen palautettaessa.  Katso ennen palautusta, mitä asennuksia se poistaa.  Kuvassa palautuspisteitä.

Miten palautus aikaisempaan ajankohtaan sitten tehdään? Asia on selostettu tarkoin täällä -> Mikä on palautuspiste ja miten se toimii.

 

Lyhyesti

Väärästä tai huonosta ohjelmasta pääsee siis eroon seuraavilla vaihtoehtoisilla keinoilla:

  • Jos se on vasta ladattu, mutta ei asennettu, niin älä asenna sitä
  • Poistamalla Windowsin Ohjauspaneelin Ohjelmat ja toiminnot kodasta
  • Käyttämällä erityisiä poisto-ohjelmia. Niihin kuuluu myös pakotetun poiston tekeviä
  • Palauttamalla kone johonkin aikaisempaan ajankohtaan

 

VINKKEJÄ

Koneessa ei kannata pitää tarpeettomia ohjelmia, vaikka ne eivät näyttäisi haittaavankaan. Ohjelma voi kuormittaa konetta, varsinkin jo se avautuu automaattisesti aina koneen käynnistyksen yhteydessä. Juuri käynnistysohjelmien rajoittaminen ja valvonta on tärkeitä koneen nopeuttamisen keinoja.

Ohjelmat tarvitsevat aika ajoittain päivityksiä. Ne päivitetään toiminnaltaan paremmiksi ja ennen kaikkea poistetaan niistä tietoturvariskejä ja -aukkoja. Vain harvat ohjelmat päivittävät itsensä automaattisesti, sen pitää käyttäjän tehdä itse. Jos ohjelmaa ei enää käytä tai se on muuten tarpeeton, niin tuo päivittämien jää helposti tekemättä. Silloin tarpeettomista muodostuu koneeseen tietoturvariskejä. Ne on helposti vältettävissä – poista ohjelmat joita et enää käytä.

 

 

Myös näistä on hyvä tietää

 

Haittaohjelmien eri tyypit

Haittaohjelmien estäjät ja poistajat

Miten estän tai poistan haitalliset ohjelmat koneestani

Mistä voin ladata ohjelmia

Ohjelmien ja tiedostojen siirtäminen toiseen sijaintiin

Ladatut tiedostot kansion käyttö

 

 

Tagit: , , ,