Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Miten Windows 8.1 korjataan

 

Windows 8.1 korjaaminen
Kaikkia Windowseja voi korjata.  Korjaustavat vain ovat erilaisia eri järjestelmille.  Myös Windows 8.1 on korjattavissa.

 

On sanottava, että joudun aina jonkinlaiseen sekavuustilaan kun teen tai käsittelen Windows 8 asennusta.  Sama koskee myös Microsoftin siinä käyttämiä termejä.  Arvelen, että muutkin aikaisempiin Windowseihin ja niiden sanastoon tottuneet käyttäjät putoavat helposti langalta.

Korjauskeinoista on helpoin ja ymmärrettävin Järjestelmän suojaus eli järjestelmän palauttaminen aikaisemman ajankohdan mukaiseksi (Ohjauspaneeli -> Palauttaminen -> Avaa järjestelmän palauttaminen).   On hyvä, jos tämä vaihtoehto toimii ja tuo ratkaisun Windowsin ongelmaan.  Se poistaa palautusajankohdan jälkeen tehdyt asennukset ja muutokset, mikä on vain pieni harmi verrattuna muihin korjaustapoihin.  Miten palautuspiste toimii ja mihin se soveltuu, on selostettu tarkemmin -> täällä.

 

Korjaustavat

Microsoft on poistanut sivunsa, joissa on Windows  ja 8.1 korjausohjeet.  Se on sitä mieltä, että niitä ei enää tarvitse kojata vaan asentaa Win 10 tilalle.  Ainoita ohjeita, joita vielä netissä on, on englanninkielisiä.  Yksi varsin täydellinen korjausohje  on -> täällä.  Sen voi myös konekääntää suomeksi.

Tässä kuva Win8.1 korjaustavoista, klikkaa näkyväksi.

Windows 8.1 korjaustavatWin8 asennusley

Korjaamisessa tarvitaan yleensä myös jotakin palautusvälinettä, mediaa, jossa asennus on. On huomattava, miten koneeseen on tehty 8.1 versio. Jos   asennusmedia on tullut koneen mukana, olet sen itse tehnyt tai päivittänyt medilla 8.1 versioon olet voiton puolella.  Tietokoeessasi voi olla palautusosio, jos olet päivittänyt sen Win 8 versiosta. Asennustietovälineen tekemisen ohjeet ovat -> tässä.

 

Siivoaminen (Refresh PC)

Tämä vaihtoehto kuitenkin on korjaamisen muoto.  Se asentaa Windowsin uudelleen ja säilyttää ns. tärkeät omat tiedostot ja tietokoneessa alusta alkaen olleet ohjelmat.  Se ei säilytä myöhemmin asennettuja ohjelmia, vaan poistaa ne.  Näistä poistetuista siivous tekee pikakuvakkeet työpöydälle.  Näistä sitten voi jatkaa ja asennella niitä uudelleen.

 

Oletusasetusten palauttaminen (Reset PC)

Tämä korjausvaihtoehto asentaa myös Windowsin uudelleen.  Lisäksi se poistaa kaikki muut sekä tärkeät omat tiedostot että myöhemmin asennetut ohjelmat.  Ainoastaan tietokoneen mukana toimitetut ohjelmat jäävät.  Siis kokolailla täydellinen koneen puhdistus.

 

USB palautusaseman luominen ja käyttäminen

USB palautusasema luominen ja käyttäminen on Windows 8.1 korjauksen lisäkeinoja. Aikaimmin luodut näköistiedostot ovat aina käteviä korjauskeinoja.  Jos tällaisia systeemejä ei vielä ole käytössä, niin kannattaa tutustua ja käyttää.  Niiden avulla korjaaminen on yleensä helpompaa kuin em. varsinaisilla korjaustavoilla.

 

Käynnistyksen korjaaminen eri vaihtoehtoineen

Jos on ongelmia Win8.1. käynnistymisessä, niin siitä tulee useinkin automaattisesti musta ruutu, jossa korjausvaihtoehtoja.  Jos ei tule, niin käynnistyksen korjaamiseen ja sen vaihtoehtoihin voi tutustua -> tästä.

 

Tärkeitä tiedostoja takaisin tiedostohistorian avulla

Windows 8.1 ominaisuuksiin kuluu tärkeiden tiedostojen varmuuskopiointi tiedostohistorian avulla. Tämä toiminto ei ole automaattisesti päällä, se tulee aluksi käynnistää.  Sen jälkeen on tärkeiden tiedostojen varmuuskopiot käytettävissä. Tutustu ja käytä.   On myös muita tärkeiden tiedostojen varmuuskopioinnin tapoja.  Niistä tilaa säästävä ja ehkä helpoin on USB-tikkujen käyttö.

 

Lisätietoja Windows 8.1 korjaamiseen

Win8.1. korjaaminen ei siis ole mikään läpihuutojuttu.  Koneista ja niiden ohjelmista riippuen saattaa monikin tarvita lisätietoja joistakin korjaamisen yksityiskohdista. Tällaisia ohjeita on kerätty alla olevaan linkkilistaan.  

 

Artikkeli päivitety 30.4.2018

 

 

Linkit

 

How to repair Windows 8.1

How To Use Refresh PC Feature In Windows 8

Windows 8.1 asennustietovälineen tekeminen

How to create a Recovery Drive (USB) or a System Repair Disc (CD/DVD) in Windows 8 and 8.1

Windowsin 7 ja 8, 8.1  tarkistaminen ja korjaus (sfc /scannow)
 

 

Asiaan liittyvää

Windows ei käynnisty

Windows 8 asennus

Windowsin varmuuskopiointi

Windowsin virheiden korjaaminen

 

 

 

Tagit: , , ,