Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 


Tietokoneen syyssiivous (ja kevät-) Osa 2

 

ccleaner-siivous

 

Täytyykö tietokonetta siivota?  Milloin ja miten se tapahtuu?  Mitä hyötyä siitä on, että puhdistaa koneen tarpeettomista. Tässä mennään pelkkää rutiininomaista siivousta hiukan pitemmälle tietokoneen ylläpitoon. Katsotaan, mitä kaikkea turhaa tietokoneesta voi löytyä.  Entä uskaltaako niitä poistaa.

 

 


Hyvä ja leikkimielinen johdanto tähän on sivustolla jo v. 2013 julkaistu artikkeli Tietokoneen syyssiivous.  Ristitään se nyt vaikka Osaksi 1.  Silloin koneen puhtaanapito ei ollut vielä niin tunnettu asia kuin tänään.  Piti oikein huumorin myötä rohkaista käyttäjiä siihen.  Sen jälkeenkin on useissa artikkeleissa käsitelty koneen siivoamista ja pitämistä hyvin toimivana.  Alinna muutamia viittauksia ja linkkejä näihin kokonaisuuksiin.

Jos nyt ajatellaan kotien syys- ja kevätsiivouksen meikäläistä perinnettä, niin ne ovat tavallista perusteellisempia suursiivouksia.  Siksi lienee sopivaa, että myös tietokoneen siivoamista tarkastellaan tuolta kannalta.  Aloitetaan niistä toimenpiteistä, jotka ovat tavallisimpia.  Ja joita tulisi normaalisti tehdä vuoden mittaan useamminkin kuin vain suursiivousten yhteydessä.

Mikäli tiedät, miksi konetta tulisi siivota, niin hyppää tämän kappaleen yli. Jos et tiedä tai epäilet sellaisen tarpeellisuutta niin lue.  Käytön myötä syntyy tietokoneeseen erilaisia tarpeettomia tiedostoja ja käytöstä aiheutuneita jäämiä.  Ne eivät poistu koneesta itsestään eikä Windows liioin niitä poista.  Käyttäjän on aika-ajoin siivottava käytön jäänteet pois.  Mikäli ei sitä tee, niin – käytön vilkkauden mukaan – kone kuormittuu vähitellen tuosta roskasta, se hidastuu ja on häiriöaltis.  Kovasti likaantumaan päässeet koneet toimivat niin huonosti, että korjaukseksi täytyy koko kiintolevy tyhjentää ja asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen.

Tietokone toimii paremmin ja varmemmin kun hiukan huolehtii sen ylläpidosta.  Ajoittainen jäänteiden siivoaminen on tällainen toimenpide.  Se on lisäksi aivan helppo eikä vaadi mitään erityistä tietokoneen teknistä tuntemista, käyttää vain siivousohjelmaa.  Tällainen kaikissa Windowseissa toimiva siivousohjelma on CCleaner.   Sen siivoustyökalusta on tämän artikkelin otsikkokuva, klikkaa näkyväksi kuten muutkin kuvat.

 

Siivous

CCleanerin käyttöä on selostettu tarkemmin -> täällä.   Sieltäkin ilmenee, että CCleaner soveltuu hyvin myös toiseen hyödylliseen siivoustehtävään, eli rekisterin puhdistukseen, rekisterin korjaukseen kuten jotkin rekisteriä pudistavat softat sanovat.  Ohjelma on helppokäyttöinen ja se tekee maltillisen puhdistuksen. 

Ohjelmasta vielä sen verran, että se ilmoittaa tämän tästä uudesta versiostaan, joka on ladattavissa.  Tämän aktiviteetin taustana on samalla päästä mainostamaan maksullista versiotaan.  Itse ohjelmassa ei ole lyhyellä aikavälillä oleellisia muutoksia. Se ei toimi sen tehokkaammin kuin aikaisemmin, joten uuden päivityksen lataus ei ole läheskään aina tarpeen.

ccleaner-asetukset-monitoroinnin-poisto
Ohjelma asettaa oletusarvoisesti itsensä monitoroimaan käyttäjän konetta.  Tämän tehtävä on muistuttaa aika-ajoin käyttämään puhdistajaa.  Jos huolehtii itse puhdistuksista on tämä hiukan harmillinen muistuttelu tarpeeton ja sen saa asetuksista kytkettyä pois. Siitä kuva vieressä; kruksi pois ruudusta.

CCleaner on suosituin puhdistusohjelma.  Se tekee hyvää työtä ja maltilliset puhdistukset.  On myös softia, joka tekevät vielä hiukan tarkempia puhdistuksia, mutta ei ole ratkaisevaa, jos jotakin poistettavaa jää kun mitään tarpeellista ei sitä vastoin häviä.

Linkeissä muutama muukin puhdistusohjelma.  


Rekisterin puhdistus

ccleaner-rekisterin-siivous
CCleanerissa on myös rekisterin puhdistus, pikkukuva vieressä.  Se siivoaa rekiserin niin, että siitä ei aiheudu mitään haittoja.  Rekisterin puhdistuksen yhteydessä kannattaa silti se aina varmuuskopioida – CCleaner tekee sen – vaikka ei ole kerrottu mitään haittoja ilmenneenkään. Rekisterin puhdistus kannattaa tehdä silloin tällöin, koneen käytön vilkkaudesta riippuen. Edellä jo linkitetyssä CCleanerin esittelyssä kerrotaan myös rekisterin puhdistuksesta.

Jos haluaa vielä hiukan monipuolisemman on hyvä valinta Eusing Free Registry Cleaner.    Tämäkin tekee matillisen, mutta kuitenkin hyvän puhdistuksen ja varmuuskopioi rekisterin.

Jos haluaa jonkin muun puhdistusohjelman, niin niitä on.  Omissa kokeiluissa oli mielenkiintoinen HDCleaner.  Sitä voi sanoa myös tietokoneen optimoinnin ohjelmaksi, sillä se sisältää runsaasti hyödyllisiä toimintoja samassa kokonaisuudessa eli voi korvata useita muita erillisiä softia.  Puhdistajan lisäksi siinä on mm. ohjelmien poistaja, automattisesti käynnistyvien säätely, kaksoiskappaleiden löytäjä, kiintolevyn käytön seuranta ja eheyttäjä, varmuuskopion ottaja, tiedostojen palauttaja jne.  

Jos kiinnostaa, niin lisätietoja mm. tässä englanninkielisessä  Softpedian arviossa


Tarpeettomat ohjelmat

Edellä olevat ovat rutiininomaista perussiivousta.  Mutta kun oli puhe vähän perusteellisemmasta suursiivouksesta, jota ei tehdä niin usein, niin seuraava kohde on tarpeettomat ohjelmat.  Eikös suursiivous tehdä ainakin pari kertaa vuodessa, mutta toki mitä useammin sitä parempi.  Tarpeettomia ohjelmia on meidän kaikkien koneissa, kirjoittajankin.  Niitä jää sinne kun ei enää tarvitse.  Tai joskus tulee ihan turhaa ladattua, ei ollut ehkä hyvä.  Ja sitten jää koneeseen.

Turhista ohjelmista on monenlaista kuormitusta.  Ne vievät tilaa ja niiden päivityksistä ei tule huolehdittua, jolloin koneessa on tietoturva-aukko.  Jotkin niistä pitävät yhteyttä ”päämajansa” ja siten kuormittavat konetta.  Harmillisia ovat sellaiset, jotka ovat tulleet koneeseen kutsumattomina kylkiäisinä.  Näistä haitallista ohjelmista kerrotaan tarkemmin täällä -> Haitalliset ja tarpeettomat ohjelmat

Miten tarpeettomat ohjelmat poistetaan?  Useimmat meistä kai poistamme niitä Windowsin omalla Ohjelmat ja toiminnot työkalulla.  Hyvä niinkin, mutta sitä parempia ohjelmien poistajia on useita ja niitä kannatta käyttää.  Windowsin poistaja ei poista aivan perusteellisesti kaikkia softien osia, mutta parhaat poisto-ohjelmat poimivat nekin.

ccleaner-tyokalut-ojelmien-poisto
Edellä on useasti mainittu CCleaner sisältää sekin ohjelmien poistajan, kuva vieressä.  Tämäkin on selkeästi parempi kuin Windowsin oma.  Poisto-ohjelmista on tarkempi selostus tässä -> Poista tehokkaammin ja varmemmin

Ohjelmia poistava toi törmätä koneessa olevaan, josta ei tiedä, mikä se on.  Silloin voi käyttää yksikertaista selvityskeinoa:  Kopioida tai kirjoittaa ohjelman nimi hakukoneen ruutuun, niin saa tietoja.  Monet ohjelmia ja prosesseja näyttävät softat sisältävät myös ominaisuuksia, joilla voi nopeasti saada selville ohjelman luonne ja alkuperä.  (Tällaisia ovat esim. Optimoi koneesi paremmin toimivaksi – osa 2 mainitut WinPatrol ja Startup.)


Ladatut tiedostot

ladatut-tiedostot-osa

Kun lataa ohjelmia niin ne tulevat ensiksi Ladattuihin tiedostoihin.  Sinne kerääntyy helposti pitkät listat latauksia, jos ei niitä poista.  Joukossa voi olla kooltaan sekä vaatimattomia että suuriakin tiedostoja.  Esim. Libre Officen jokainen uusi lataus on kooltaan yli 200 M. Kun niitä kertyy ajan mittaan enemmän ja enemmän, ne vievät turhaa tilaa.  Tietokoneessa kaikki vaikuttaa kaikkeen.  Siten esim. virus- ja haittaohjelmien torjunnat joutuvat tarkistamaan pitkiä ladattujen tiedostojen listoja.  Nopeammin käy jos ladatut tiedostot tyhjentää.  Sinne tulevat oletusarvoisesti usein  myös ladattujen pakattujen tiedostojen purkutulokset (toki voi ohjata muuallekin). Onneksi siellä olevat eivät ole asentuneita ohjelmia, joten niihin ei synny tietoturva-aukkoja eivätkä ne sieltä ota yhteyksiä nettiin.

Entä jos niitä kuitenkin vielä tarvitsee?  Noinhan me usein voimme ajatella.  Silloin on hyvä muistaa, että softat vanhenevat pian, tulee uudet versiot.  Mitä me teemme enää vanhentuneilla kuin niitä saa uusiakin lataamalla.  Ainoastaan maksullisen tiedoston latauksen voi säilyttää – mielellään muualla -, jos aikoo asentaa sen uudelleen, siirtää toiseen koneeseen tai uudelle kiintolevylle.


Spyware, seurantaohjelmat

Yhä useammat sivustot asentavat seurantaohjelmia.  Niitä on joka paikassa eli niitä voi verrata bakteereihin ihmisten maailmassa.  Ne eivät ole sinänsä haitallisia – kuten seuraavan asteen haittaohjelmat.  Mutta turhaa pianolastia, jolla on myös kykyjä lähettää tietoja lähtöpaikkaansa.  Seurantaevästeiden ja muun spywaren poistoon on omat ohjelmansa. Ne ovat torjuntaohjelmista muita täydentäviä, eivät riitä vaarallisimpien estämiseen.  Virustorjujat eivät näitä jokapaikan seurantaohjelmia estä koska ne eivät ole viruksia.

Tässä pari:

Malwarebytes Anti Malware, poistaa myös vaarallisemmat haittaohjelmat.  Eri versioita, ks Linkit.


SuperAntiSpyware, erityisesti seurantaohjelmien poistoon.  Huomaa, että ohjelma on mainostuettu.  Silloin sen asennuksessa tulee olla tarkkana ettei saa tarpeettomia kylkiäisiä.  Sen portable versio on pudas, ei mainostuettu, ladattavissa alempana Linkeistä.
 

Tietokoneen optimointi

Tästä aiheesta on aikaisemmin julkaistu kaksi artikkelia.  Niistä ensimmäinen Optimoi koneesi hyvin toimivaksi – osa 1 sisältää tietoja koneen normaalista puhdistamisesta, mutta menee joissakin ylläpidon asioissa vielä hiukan pitemmälle.  Siinä mainitaan mm. Decrap My Computer,  joka on perinteinen kylkiäisten ja tehdasasennettujen haitakkeiden poistaja.

ccleaner-tyokalut-kaynnistyvien-saato
CCleanissa on myös automaattisesti käynnistyvien ohjelmien säätö.  Tästä optimoinnin työkalusta pikkukuva vieressä, klikkaa näkyväksi.

Sarjan toisessa artikkelissa Optimoi koneesi hyvin toimivaksi – osa 2  käsitellään erityisesti koneen avautumisen nopeuttamista.


Seuraavassa on linkkejä, joihin on valittu myös softien portable versiot.  Tikulle asentuvat ylläpidon ohjelmat ovat erityisen käteviä.  Jos on useampia koneita, niin ohjelmia ei tarvitse asentaa erikseen jokaisen vaan ne voi ajaa tikulta. Koneeseen ei tarvitse asentaa mitään. Myös ohjelmien testaus kokeeksi omaan käyttöön on vaivatonta. Ja jos hyvä oli, niin varsinaisen koneeseen asennuksen voi tehdä myöhemmin. Portablet toimivat aivan yhtä hyvin ja samalla lailla kuin koneeseen asennetutkin. Jos et ole kokeillut, niin kokeile.

 

Poisto-ohjelmiin ja muihinkin koneen ylläpidon ohjelmiin on netissä tarjolla myös vaarallisia sivuja ja vaarallisia latauksia.  Varo niitä!  Lataa vain luotettavista paikoista.

 


Linkit

CCleaner 

CCleaner Portable 

CCleaner Professional Edition, maksullinen jossa mm. pudistusten ajastus

HDCleaner, maksullinen, Mac-järjestelmiin

Eusing Free Registry Cleaner 

Portable Eusing Free Registry Cleaner 

Malwarebytes Anti Malware 

Super Anti Spyware, mainostuettu ohjelma 

Super Anti Spyware Tech Edition (Portable),  pudas, EI mainostuettu
 

 

 

Hyvä tietää myös näistä

Onko tietokone hidastunut

Paremmin toimiva tietokone  

Poista tarpeettomat työkalupalkit  

Miten kauan tietokone kestää 

Tietokone ei toimi – voiko tämän korjata 

Parhaat portable ohjelmat valintaopas

 

 

 

 

 

Share

Tagit: , , , ,

Jätä kommentti

Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>