Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

HUOM Windows 7 päivitykset – myös turvapäivitykset – ovat loppuneet 14.1.2020.  Tarkemmin ohjeineen täällä -> Windows 7 aika loppumassa

 

Myös Windows 7aan voi tulla häiriöitä ja käynnistysvikoja.  Kuten muutkin Windowsit on myös se korjattavissa.

 

Korjaaminen käy päinsä asentamalla Win7 kokonaan uudelleen eli ns. puhtaalta pöydältä tai korjaamalla se.  Kaikki muut korjauskeinot on suositeltavampia kuin uudelleenasennus.  Työläs kaikki ohjelmat, tiedostot ja ajurit poistava uudelleenasennus on vasta viimeinen korjauskeino, jos muut eivät auta.  Uusasennus poistaa myös asennetut uudet ajurit ja palauttaa vanhat alkuperäiset. Siksi:  Korjaa – älä tuhoa!

Kuten Windows Vistakin kohdalla Microsoft on lähtenyt siitä, että korjaamista ei  kovin usein tarvittaisi.  Ja onhan Win7 kehittyneempi käyttis, se jopa tietyssä mitassa tarkistaa ja korjaakin itseään.  Mutta silti ei sekään haavoittumaton ole.  Silloin on korjaaminen tai korjausasentaminen mahdollista.

Win7 korjausasennusta Microsoft sanoo Päivitykseksi ja kokonaan uudelleen asennus on määritelty Mukautetuksi asennukseksi. Uusasennus eli Mukautettu asennus voidaan tehdä joko alustamalla koko kiintolevy tai osioon ilman kiintolevyn alustamista.  Myös ilman kiintolevyn formatointia tehty uusasennus poistaa ko. osiosta kaikki tiedostot. Asennettaessa Win7 kokonaan uudelleen alustamatta levyä tekee asennus vanhasta Windowsista windows.old nimisen tiedoston.  Siitä on mahdollista saada tietoja talteen.  Sen voi myös poistaa koneesta turhaa tilaa viemästä.

 

Mutta korjaa jos se on mahdollista

Korjausasennusta ei käynnistetä asennuslevyltä käynnistämällä.  Kone käynnistetään ensin normaalisti ja vasta sen jälkeen käytetään asennuslevyä.  Toinen mahdollisuus on käyttää Win7n korjauslevyä jos sellainen on tehty.  Win7 korjauslevyn tekemisestä on Linkeissä selkeät ohjeet.  Sen tekeminen on hyvä vinkki mahdollisia myöhempiä vikoja varten.

Microsoft varoittaa, että ohjaimet on mahdollisesti päivitettävä korjauksen yhteydessä.  Se sujuukin hyvin Windows Upatesta Windowsin itsensä asentamia ajureiden kohdalla.  Muiden varmuuskopiointi ennen korjauksia on aina paikallaan.  Ajurien kohdalla voi käydä niin, että korjauksen jäkeen kone ei enää yhdisty nettiin.  Tällöin on vika LAN-ajurin puuttumisessa tai virheessä.  Ajuri on saatavissa netistä esim. koneen emolevyn tai valmistajan sivuilta.

Entä jos Win7 ei käynnisty kunnolla?  Käynnistyksen korjaamiseen on käytettävissä käyttöjärjestelmän Startup Repair -työkalu.

Win7 yksi korjauskeinoista on järjestelmän palauttaminen johonkin aikaisempaan ajankohtaan.  Tämä vaihtoehto ei kuitenkaasn aina toimi eli ”tietokonetta ei voitu palauttaa aikaisempaan…” vaikka käyttiksessä ei ollut sinänsä mitään havaittavaa vikaa.  Varmasti voi usein toimiakin, mutta tämä mahdollisuus on yhtä epävarma kuin muissakin Windowseissa. Milloin palautuspiste sopii käytettäväksi ja milloin ei sekä sen käyttöä on selostettu -> täällä.

 

Artikkeli päivitetty 13.5.2018

 

Linkit

Windowsin järjestelmän palautusasetukset

Windows 7 korjauslevyn tekeminen ja käyttö

Windows 7 käynnistyksen korjaus

Ajurit ja niiden päivitys
 

 

Aiheeseen liittyvää

Windowsin virheiden korjaaminen

Windowsdin tarkistaminen ja korjaus ohjeet (sfc /scannow)

Windows 7 uusasennus

Windows 10 päivitysasennus Win 7 koneeseen

 

Olet neptunetissä, netti- ja tietokoneneuvojen sivustossa.  Sivuston seuraaminen kannattaa, pysyt tilanteen tasalla netti- ja myös ajankohtaisissa turvallisuusasioissa.  Saat tietoja ohjelmista ja ohjelmaryhmistä.  Laita suosikkeihin tai tilaa RSS niin on helppo seurata.

 

 

Tagit: , ,