Printtaa tämä artikkeli Printtaa tämä artikkeli

 

Windows 7 uudelleenasennus

 

Win7 asennusmedioita

HUOM Windows 7 päivitykset – myös turvapäivitykset – loppuvat 14.1.2020.  Tarkemmin ohjeineen täällä -> Windows 7 aika loppumassa

 

 

 

 

Win7 asennus ja uudelleenasennus voidaan tehdä eri tavoin ja eri asennusmedioita käyttäen. Olosuhteista riippuen prosessi ei ole aina selkeä ja virheitäkin voi sattua.

 

Tässä käsitellään nimenomaan Windows 7 uudelleenasennusta (Microsoft: Mukautettu asennus). Aikaisemmin on julkaistu artikkelit Windowsien korjausasennuksesta:

Windows 7 korjaaminen

 

Korjatako vai kokonaan uusiksi?

Uudelleen asentaminen ei ole vaivaton Windowsin korjauskeino.  Se poistaa kaiken sisällön siitä osiosta, mihin se asennetaan.  Ja kestääkin oman aikansa jo pelkästään Windowsin osalta.  Kun koneessa on paljon ohjelmia ja ajureita, niin korjaaminen on helpompaa.  Myös Microsoft korostaa, että uudelleen asentamista korjauskeinona on syytä käyttää vasta siten kun muut keinot eivät auta.  

Kuitenkin monet haluat tarkoituksella ”putsata koneen” eli asentaa Windowsin uudelleen.  Mikäpäs siinä. Katsotaan mitä vaihtoehtoja on ja mitä tarvitaan.

 

Mitä tarvitaan

Välttämätön tieto on tuoteavaimen koodi.  Asennus tarvitsee sen, jotta Windows voitaisiin aktivoida.  Tuoteavain on usein tarrana kiinnitetty tietokoneeseen.  Jos sitä ei mistään löydy sen saa selville työkalulla Win KeyFinder.

Toinen välttämätön on tietysti itse asennusmedia.  Tähän on nykyisin useita erilaisia mahdollisuuksia.  Perinteinen niistä on Microsoftin tekemä DVD-asennuslevy.  Sen lisäksi ovat yleistyneet muilla tavoilla tehdyt asennusmediat.  

DVDlle voi myös itse koostaa ja polttaa asennusmedian ISO-levykuvaksi.  Asennusmedian saa myös koostettua USB-tikulle.  Jälkimmäinen on kätevänä asennustapana tullut varsin suosituksi.  DVD/USB-asennusmedian tekeminen selostetaan tämän artikkelin lopussa.

Merkkikoneiden yhteydessä ja muulloinkin on mahdollista, että asennusmediaa ei ole ollutkaan tai sitä ei enää ole.  Miten asennusmedia silloin saadaan aikaan on selostettu tarkemmin -> täällä.

 

Asennuksen eri tavat

Puhdas asennus

Windowsit voidaan asentaa puhtaana asennuksena uudelle tyhjälle tai jo aikaisemmin tyhjennetylle kiitolevylle.  Lisäksi ne voidaan asentaa käytössä olevalle kiitolevylle, josta asennus poistaa kaikki aikaisemmat tiedostot.  Jos asennus tehdään käytössä olevalle kiintolevylle, niin on muistettava varmuuskopioida kaikki tärkeät tiedostot ja työn helpottamiseksi ajuritkin.  

Asennuksen yhteydessä voi tapahtua myös erehdyksiä.  Ikävä vaihtoehto on, jos uusasennus tapahtuukin vahingossa väärään paikkaan ja poistaa siitä tärkeitä tiedostoja. Silloin olisi korvaamaton apu, jos kaikesta koneen tärkeätä olisi varmuuskopiot.

Rinnakkainen asennus

Rinnakkaisessa asennuksessa asennusmedia tekee koneeseen toisen kopion Windowsista.  Tämä voi olla tarkoitus, mutta yleisemmin tämä rinnakkainen järjestelmä syntyy vahingossa.  Jos tarkoituksena on asennus esim. eri Win versiota varten tai Linuxin yhteyteen, voidaan asennus tehdä ns. dual bootiksi ja käyttää kahta järjestelmää valinnan mukaan.

Jos rinnakkainen asennus tapahtuu vahingossa, niin ei silti hätää.  Asennus tekee entisestä Windowsista windows.old tiedoston, josta on jopa mahdollista saada tietoja pelastettua ohjatun toiminnon avulla tai manuaalisesti.  Halutessa saa vanhan Windowsin jopa palautettua windows.old tiedostosta.  Tästä Microsoftin ohje alinna Linkeissä.

Win7 päivitysasennus

Käyttävissä olevien lisenssien puitteissa voi olla mahdollista tehdä Win7 päivitysasennus XPltä tai Vistalta.  Tätä ei pidetä suositeltavana.  Se tuo mukanaan entiset ongelmat eikä silloin lähdetä eteenpäin puhtaalta pöydältä.

 

Windows 7 asennusmedian teko DVDlle tai USB-tikulle

Tarvittavat välineet ovat DVD-levy (esim -R) tai vaihtoehtoisesti USB-tikku 16 GB tai suurempi (minimi 9GB) sekä Windows tehtynä ISO-imageksi.  Edelleen tarvitaan poltto-ohjelma ImgBurn. (Älä asenna ohjelman tarjoamia lisäkkeitä!)  Windowsin oma poltto-ohjelma ei tee ISO-levykuvia.  Poltto-ohjelma tekee boottaavan DVDn. Windowsin asennus tapahtuu tältä välineeltä kätevästi ja normaalilla tavalla.  Jos koneessa ei ole DVD asemaa kuten tableteissa, on käytettävä USB asennusmediaa.

Toinen mahdollisuus on ladata ja käyttää  esim. WinUSB Maker  ohjelmaa.

 

Asennuksen eteneminen

Win7 asennuksen vaiheittain eteneminen on selosettu – myös Neptunin mokia myöten – ->täällä.  Asennuksessa tulee erityisesti keskittyä kohtaan, jossa määritellään mihin uusi järjestemä asennetaan.

 

 

Linkit

Microsoft Store kauppa
 

HDClone, väline mm. ISO-levykuvan koostamiseksi
 

Aikaisemman Win7 version palauttaminen Microsoftin ohjeet
 

Windowsin asennustietoväline, Microsoftin ohjeet
 

 

Asiaan liittyvää

Windowsin tarkistus ja korjaaminen
 

Tietokone ei käynnisty lainkaan
 

Windows ei käynnisty
 

Windowsin asentaminen ilman asennuslevyä

 

 

 

Tagit: , , ,